Jak vytvořit záhlaví pouze na první stránce

Jak nastavit jiné záhlaví?
Zvolte příkaz Soubor > Vzhled stránky. Přepněte na kartu Rozvržení. V části Záhlaví a zápatí zaškrtněte okénko různé liché a sudé. Klepněte na OK. Cached
Další informace najdete na www.kvd.zcu.cz

Důležité informace, jako jsou čísla stránek, názvy dokumentů a jména autorů, se často zobrazují v záhlaví a zápatí dokumentů. První strana by měla vždy obsahovat záhlaví, ale existuje několik okolností, kdy se můžete rozhodnout obejít se bez něj. v tomto příspěvku se podíváme, jak to udělat v různých programech pro úpravu dokumentů, včetně Microsoft Word a Dokumenty Google.

1. V aplikaci Microsoft Word odstraňte záhlaví ze všech stránek kromě první:

– Spusťte aplikaci Microsoft Word a otevřete dokument.

– Chcete-li vstoupit do režimu úprav záhlaví a zápatí, dvakrát klikněte na část záhlaví první stránky.

– Zaškrtněte políčko „Jiná první stránka“ na kartě Návrh. S výjimkou první stránky se tím zruší záhlaví.

– U první stránky změňte materiál záhlaví podle potřeby.

– Chcete-li opustit režim úprav záhlaví a zápatí, stiskněte klávesu Esc. Záhlaví bude nyní obsahovat pouze první stránka.

2. Omezení záhlaví na první stránku v Dokumentech Google:

– Spusťte aplikaci Dokumenty Google a otevřete dokument.

– Na první stránce vyberte v horní nabídce možnost „Vložit“. Ve výběrové nabídce vyberte „Záhlaví a číslo stránky“ a poté klikněte na „Záhlaví“.

– Na první stránce změňte materiál záhlaví podle potřeby.

– Na druhé stránce opět zvolte „Vložit“ a tentokrát před „Odstranit záhlaví“ vyberte „Záhlaví a číslo stránky“. Poté se již záhlaví na dalších stránkách neobjeví. Záhlaví bude nyní pouze na první stránce.

3. Použití aplikace Microsoft Word k vytvoření oddílu záhlaví první strany:

– Otevřete rukopis ve Wordu.

– Přejděte na stránku, kde se má zobrazit záhlaví první strany.

– V horní nabídce vyberte kartu „Vložit“. Vyberte preferovaný styl záhlaví klepnutím na „Záhlaví“ v části „Záhlaví a zápatí“.

– Podle potřeby upravte text záhlaví.

– Vyberte kartu „Vzhled“ a zaškrtávací políčko „Odlišná první stránka“, abyste odlišili záhlaví první stránky od následujících stránek.

– Chcete-li opustit režim úprav záhlaví a zápatí, stiskněte klávesu Esc. Nyní je čas vytvořit část záhlaví první stránky.

4. Otevřete dokument v aplikaci Dokumenty Google a odstraňte záhlaví z druhé stránky, ale ne z první.

– Na první stránce vyberte v horní nabídce možnost „Vložit“. Ve výběrové nabídce vyberte možnost „Záhlaví a číslo stránky“ a poté klepněte na tlačítko „Záhlaví“.

– Na první stránce změňte materiál záhlaví podle potřeby.

– Na druhé stránce opět zvolte „Vložit“ a tentokrát před „Odstranit záhlaví“ vyberte „Záhlaví a číslo stránky“. Záhlaví již nebude na druhé stránce vidět, ale na první stránce bude stále přítomno.

Závěrem lze říci, že je možné vytvořit záhlaví, které se zobrazí pouze na první stránce, a zároveň jej odstranit ze všech dalších stránek, ať už používáte aplikaci Microsoft Word nebo Dokumenty Google. Výše popsané postupy umožňují snadno změnit záhlaví dokumentu tak, aby vyhovovalo vašim jedinečným požadavkům.

FAQ
Jak odstraním záhlaví pouze z poslední stránky?

Chcete-li se zbavit záhlaví pouze na poslední stránce, můžete provést následující kroky: 1. Spusťte dokument v programu pro zpracování textu, například v aplikaci Microsoft Word.

2. Dvakrát klikněte na část záhlaví stránky, kde má být záhlaví odstraněno. Sekce záhlaví bude následně k dispozici pro změnu. 3. Na panelu nástrojů v horní části obrazovky vyhledejte kartu „Návrh“ a kliknutím na ni otevřete sekci záhlaví. Po kliknutí na ni se otevřou další možnosti. 4. Ve skupině „Možnosti“ zaškrtněte políčko „Jiná první stránka“. Chcete-li povolit jiné záhlaví první stránky, zaškrtněte tuto možnost. 5. Nyní přejděte na poslední stránku dokumentu. Chcete-li změnit část záhlaví poslední stránky, poklepejte na ni. 6. Vraťte se na kartu „Návrh“ v oblasti záhlaví předchozí stránky a zrušte zaškrtnutí políčka „Odkaz na předchozí“ ve skupině „Navigace“. Výsledkem bude oddělení záhlaví od předchozí části. 7. V případě potřeby upravte nebo odstraňte text záhlaví na poslední stránce. Nakonec dvakrát klikněte na hlavní oblast dokumentu a část záhlaví skryjte kliknutím mimo ni.

Tyto metody by měly umožnit odstranění záhlaví z poslední stránky při zachování záhlaví na všech ostatních stránkách.

Jak vyloučit záhlaví z druhé stránky?

Níže uvedené kroky lze použít k odstranění záhlaví z druhé stránky dokumentu: 1. Spusťte dokument ve zvoleném textovém procesoru, například v aplikaci Dokumenty Google nebo Microsoft Word.

2. Chcete-li vstoupit do režimu úprav záhlaví, dvakrát klikněte na část záhlaví první stránky. V režimu úprav záhlaví by se měly zobrazit možnosti pro záhlaví a zápatí. Najděte možnost „Různé první stránky“ nebo „Různé liché a sudé stránky“ a zapněte ji. Díky této možnosti můžete mít na první stránce několik záhlaví nebo střídat liché a sudé stránky. 4. Po zapnutí možnosti „Different First Page“ nebo „Different Odd & Even Pages“ můžete změnit záhlaví první stránky. Do oblasti záhlaví zahrňte požadovaný text, fotografie, formátování nebo jiné věci. 5. Klepnutím mimo část záhlaví ukončíte režim úprav záhlaví po změně záhlaví první stránky. 6. V tomto okamžiku přejděte na druhou stránku dokumentu. Chcete-li znovu vstoupit do režimu úprav záhlaví, dvakrát klikněte na oblast záhlaví na druhé stránce. V režimu úprav záhlaví druhé stránky byste měli mít možnost volby „Odkaz na předchozí“ nebo „Stejně jako předchozí“. Chcete-li odstranit odkaz záhlaví na první stránku, zakažte tuto volbu. 8. Po zrušení odkazu na záhlaví můžete buď odstranit jeho obsah, nebo jej nechat prázdný, aby se nezobrazoval na druhé stránce.

9. Klepnutím mimo část záhlaví ukončíte režim úprav záhlaví po provedení příslušných úprav záhlaví druhé stránky.

Podle těchto pokynů můžete ponechat záhlaví na první stránce dokumentu a zároveň ho vyloučit z druhé stránky.