Jak vyladit Mac. Udržování systému MacOS v kondici

How to change language to Mac?
On your Mac, choose Apple menu > System Settings, click General in the sidebar, then click Language & Region on the right. (You may need to scroll down.) Under Preferred Languages, do any of the following: Add a language: Click the Add button , select one or more languages in the list, then click Add.
Další informace najdete na support.apple.com

Počítače Mac jsou proslulé svou mimořádnou spolehlivostí a výkonem. Po čase však může váš Mac začít zaostávat z různých důvodů, včetně nahromaděného odpadu, zastaralých aplikací nebo nedostatku systémových prostředků. Pravidelné ladění je zásadní pro zajištění hladkého a efektivního chodu vašeho Macu. V tomto příspěvku se budeme věnovat tomu, jak vyladit Mac a udržovat systém macOS v dobrém stavu, a budeme se zabývat typickými problémy, jako je vyčištění paměti RAM, udržování systému v dobrém stavu a vyčištění mezipaměti. 1. Čištění paměti RAM na počítači Mac:

Vyčištěním paměti RAM (Random Access Memory) můžete zvýšit rychlost svého Macu. V paměti RAM jsou uložena dočasná data a procesy, které počítač pravidelně používá. V důsledku zahlcení paměti RAM může časem dojít ke snížení výkonu. Při čištění paměti RAM počítače Mac postupujte podle následujících postupů: 1. Ukončete všechny nadbytečné programy a poté uložte svou práci. 2. Vyčistěte paměť RAM.

2. Chcete-li otevřít okno „Vynutit ukončení aplikací“, podržte současně stisknuté klávesy „Option + Command + Escape“. 3. Vyberte programy, které chcete ukončit, a stiskněte tlačítko „Force Quit“.

4. Po ukončení všech zbytečných programů podržte stisknuté klávesy „Shift + Control + Option“ a současně stiskněte tlačítko „Power“. Uvolněte každou klávesu zvlášť. Během procesu restartování se v počítači Mac vyčistí paměť RAM.

5.

2. Udržování stavu počítače Mac: Pro zachování dobrého stavu počítače Mac je velmi důležité udržovat jeho software a systémové aktualizace v aktuálním stavu. Pravidelnou aktualizací systému macOS a aplikací můžete držet krok s nejnovějšími vylepšeními rychlosti, aktualizacemi zabezpečení a opravami chyb. Podle následujících kroků zkontrolujete aktualizace svého Macu:

1. V nabídce Apple v levém horním rohu obrazovky vyberte možnost „Předvolby systému“. 2. V podokně Předvolby systému klikněte na položku „Aktualizace softwaru“. 3. Klikněte na „Aktualizovat nyní“ a nainstalujte aktualizace, pokud jsou nějaké k dispozici. 4. Měli byste také zvolit možnost „Automaticky aktualizovat můj Mac“, abyste povolili automatické aktualizace. *3. Odstranění mezipaměti počítače Mac:

Mac uchovává často používaná data v mezipaměti, dočasném úložišti, aby urychlil následné operace. Časem se však mezipaměť může zaplnit nepotřebnými nebo zastaralými soubory, což zpomaluje systém. Pomocí těchto postupů vymažte mezipaměť počítače Mac:

Krok 1: Spusťte Finder a v nabídce vyberte možnost „Přejít“. 2. Po přidržení klávesy „Option“ klikněte na možnost „Library“ (Knihovna), aby byla viditelná. 3. Ve složce Knihovna vyhledejte a otevřete složku „Cache“. 4. Odtud můžete ručně odstranit jednotlivé složky mezipaměti nebo použít aplikace třetích stran pro automatické čištění mezipaměti, například OnyX nebo CleanMyMac X.

Závěrem lze říci, že běžná údržba je nezbytná pro bezproblémový a efektivní provoz počítače Mac. Udržování výkonu Macu vyžaduje provádění úkolů, jako je vyprazdňování paměti RAM, aktualizace systému macOS a aplikací a čištění mezipaměti. Dodržováním těchto doporučení můžete svůj Mac udržet v dobré kondici a zajistit si nejlepší uživatelský komfort po mnoho let.

FAQ
Proč je můj Mac tak zpožděný?

Váš Mac může být pomalý z řady různých důvodů. Zde je několik možných důvodů: 1. Nedostatečné úložiště: Pokud je úložiště vašeho Macu téměř plné, může dojít ke zpomalení systému. Zajistěte si dostatek volného místa na pevném disku tím, že odstraníte nepoužívané soubory a programy.

2. Zastaralý software: Problémy s výkonem může způsobovat zastaralý systém macOS nebo programy. Chcete-li dosáhnout optimálního výkonu, udržujte svůj Mac aktualizovaný. Příliš mnoho spouštěcích položek může Mac výrazně zpomalit, pokud je nastaveno příliš mnoho programů, které se mají aktivovat při spuštění.

3. Prostřednictvím Předvoleb systému zkontrolujte a zakažte všechny spouštěcí součásti, které nejsou nutné. Omezená paměť (RAM) může způsobit zpomalení počítače Mac, zejména při používání aplikací, které potřebují hodně prostředků. Pokud vám na Macu neustále dochází paměť, zamyslete se nad posílením paměti RAM.

5. Malware nebo nadbytečné procesy: Nadbytečné procesy na pozadí nebo škodlivý software mohou vyčerpávat systémové prostředky a zpomalovat počítač. Chcete-li zkontrolovat, zda se nejedná o škodlivý software, použijte renomovaný antivirový software a poté pomocí nástroje Activity Monitor vyhledejte a ukončete programy náročné na zdroje. 6. Stárnoucí hardware: Výkon vašeho Macu se může časem zhoršit v důsledku stárnutí hardwarových součástí. Pokud jste se pokusili optimalizovat systém, ale stále se potýkáte s velkou pomalostí, upgradujte na novější model Macu.

Pro určení přesného zdroje zpoždění je zásadní vyhodnotit jedinečné okolnosti vašeho Macu. Mějte na paměti, že jednotlivé případy se mohou lišit.

Jak na Macu spustím kontrolu výkonu?

Pomocí níže uvedených kroků můžete provést kontrolu výkonu počítače Mac a zajistit jeho špičkový stav: Otevřete složku „Utilities“ ve složce „Applications“ a najděte aplikaci „Activity Monitor“ nebo prostě použijte Spotlight stisknutím kombinace kláves Command + Spacebar a zadáním „Activity Monitor“.

2. Využití procesoru sledujte tak, že v okně „Activity Monitor“ vyberete kartu „CPU“. Zde se zobrazuje procentuální využití procesoru různými procesy. Každý proces, který využívá nadměrné množství prostředků procesoru, může být příčinou problémů s výkonem. 3. Chcete-li zkontrolovat využití paměti, otevřete okno „Activity Monitor“ a vyberte kartu „Memory“. Můžete sledovat, kolik paměti využívají různé procesy, a ujistit se, že má váš Mac dostatek paměti. Pokud je využití paměti neustále nadměrné, zavřete nepoužívané programy a v případě potřeby uvažujte o upgradu paměti RAM.

4. Chcete-li posoudit výkon disku, otevřete okno „Activity Monitor“ a vyberte kartu „Disk“. Zde můžete sledovat aktivitu disku a zjistit, zda některé procesy nadměrně nevyužívají prostředky disku. Pokud pozorujete výrazné vytížení disku bez zjevného důvodu, možná by bylo vhodné provést další výzkum. 5. Zkontrolujte využití energie: Na panelu „Monitor aktivity“ klikněte na kartu „Energie“. Tato karta podrobně popisuje, kolik energie spotřebovávají určité programy a procesy, a upozorňuje na to, které z nich mohou spotřebovávat více energie. Na MacBooku může snížení spotřeby energie pomoci zvýšit celkový výkon a životnost baterie. Použijte nástroj „Diagnostika systému“. MacOS má vestavěný nástroj pro diagnostiku systému, který vám může pomoci najít problémy s výkonem. Dostanete se k němu, když při restartování Macu podržíte klávesu „D“. Poté se spustí diagnostický nástroj a provede se řada testů, aby se zjistilo, zda nejsou nějaké hardwarové nebo softwarové problémy.

Pravidelným prováděním těchto kontrol můžete sledovat výkon svého Macu, odhalit případné problémy a podniknout potřebné kroky k jeho zlepšení a udržení bezproblémového chodu.