Tloušťka fotografického papíru. A Comprehensive Guide

Jak tisknout na fotografický papír?
Můžeme použít běžný fotopapír s matným, polomatným nebo lesklým povrchem, v gramáži od 135 do 250 g/m2, případně i s vyšší gramáží. Použít je možné i papíry samolepicí, ovšem jedině s bezpečnostním okrajem, aby při tisku teplem nedošlo k zatečení lepidla do tiskárny a k jejímu poškození.
Další informace najdete na www.tonerhaus.cz

Pro tisk vynikajících snímků je fotografický papír specifickým druhem papíru. Tloušťka papíru je jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou je třeba při výběru fotopapíru myslet, protože má významný vliv na celkovou krásu a trvanlivost vytištěného snímku. V tomto článku se budeme zabývat tématem tloušťky fotopapíru, budeme o ní hovořit v milimetrech (mm) a gramech na metr čtvereční (GSM) a také se podíváme na konkrétní tloušťku lesklého fotopapíru a definujeme tloušťku papíru 135 GSM.

Typickou měrnou jednotkou tloušťky fotografického papíru jsou milimetry (mm). V závislosti na značce a typu papíru se tloušťka fotopapíru může lišit, obvykle se však pohybuje mezi 0,1 a 0,3 milimetru. Při pravidelném tisku fotografií nebo pro projekty, které vyžadují flexibilitu, jako jsou portfolia nebo fotoalba, se často používají tenčí fotopapíry – mezi 0,1 mm a 0,15 mm. Na druhou stranu pro profesionální tisk nebo v případech, kdy je požadován výraznější dojem, se často volí silnější fotopapíry, obvykle mezi 0,2 mm a 0,3 mm.

Tloušťku fotopapíru lze také vyjádřit v gramech na metr čtvereční (GSM), nikoli v milimetrech. Hmotnost papíru neboli jeho GSM je rozhodujícím faktorem při určování, jak silný a odolný by měl být. Fotopapír bude tím silnější a odolnější, čím větší bude jeho GSM. Průměrné rozmezí pro standardní fotopapír je 200 až 300 GSM, přičemž 200 GSM je tenčí a 300 GSM je silnější. Pro ještě větší tloušťku a odolnost mohou někteří výrobci vyrábět fotopapíry s vyššími hodnotami GSM, například 350 GSM nebo 400 GSM.

Díky schopnosti lesklého obrazového papíru zesilovat barvy a vytvářet lesklý povrch je oblíbenou volbou pro tisk fotografií. Lesklý obrazový papír má obvykle podobnou tloušťku jako běžný fotografický papír. Obvykle má tloušťku mezi 0,1 a 0,3 mm a hmotnost mezi 200 a 300 GSM. Kvůli lesklému povlaku přidanému na jeho povrch však může lesklý fotopapír působit o něco těžším dojmem.

Nyní probereme otázku, zda je papír 135 GSM považován za silný. Ačkoli je papír 135 GSM často považován za tenčí, může být pro některé účely, jako je každodenní tisk nebo lehké projekty, vhodný. Kvalitní tisk fotografií a projekty vyžadující větší trvanlivost často vyžadují silnější fotopapíry, jako jsou ty, které byly uvedeny dříve v článku. Nakonec však záleží na individuálních požadavcích a vkusu vašeho projektu.

Závěrem lze říci, že tloušťku fotopapíru může ovlivnit značka, druh a zamýšlené použití. Typickými měrnými jednotkami jsou milimetry (mm) i gramy na metr čtvereční (GSM). Typické rozsahy tloušťky a hmotnosti obrázkového papíru jsou 0,1 mm až 0,3 mm a 200 GSM až 300 GSM. Přestože má lesklý obrazový papír podobnou tloušťku jako běžný fotografický papír, může být díky lesklé povrchové úpravě výrazně těžší. A konečně, ačkoli je papír 135 GSM považován za relativně tenký, jeho užitečnost závisí na způsobu použití. Abyste se ujistili, že vyhovuje vašim potřebám, je při výběru obrázkového papíru zásadní zohlednit jeho tloušťku a GSM.

FAQ
Je papír 120 GSM vhodný pro tisk fotografií?

V závislosti na vašich konkrétních požadavcích a preferencích může být papír 120 GSM pro tisk fotografií skutečně přijatelný. Zkratka GSM, která znamená gramy na metr čtvereční, popisuje hmotnost a tloušťku papíru. Vyšší GSM obvykle znamená těžší a silnější papír, což může vést k lepší kvalitě tisku a trvanlivosti.

V závislosti na druhu tiskárny, požadované povrchové úpravě a individuálních preferencích se může vhodný GSM pro tisk fotografií měnit. Vzhledem k relativní lehkosti může být papír 120 GSM vhodný pro občasný tisk fotografií pro použití doma nebo pro osobní potřebu. Pokud však chcete mít výtisky s ostřejšími detaily a zářivějšími barvami, můžete uvažovat o výběru těžšího papíru s vyšším GSM.

Je důležité si uvědomit, že kvalitu tisku neurčuje pouze tloušťka papíru. Důležitá je mimo jiné také povrchová úprava, jas a vlastnosti reprodukce barev papíru. Proto se doporučuje vzít tyto další prvky v úvahu při výběru nejlepšího obrazového papíru pro vaše požadavky na tisk.

Je fotografický papír silnější než běžný papír?

Fotografický papír je obecně silnější než běžný papír. Ve srovnání s běžným obyčejným papírem má fotopapír silnější a odolnější povrch, což je nezbytné pro zlepšení kvality a životnosti vytištěných fotografií. Vytištěný obrázek je díky větší tloušťce chráněn před ohýbáním, mačkáním a poškozením.

Jak silný je fotopapír s gramáží 300 g/m2?

Typická tloušťka fotopapíru o gramáži 300 g/m2 je 11,8 milimetrů, tedy 0,3 mm. Mějte však na paměti, že se může trochu měnit v závislosti na značce a konkrétním výrobku.