Jak používat DLNA. Komplexní průvodce technologií DLNA

Co je DLNA u televize?
DLNA (Digital Living Network Aliance) je sdružení mnoha předních výrobců spotřební elektroniky a mobilní a počítačové techniky, které vytvořilo jednotný komunikační standard. Klade si za cíl vytvoření domácí multimediální sítě, která pracuje naprosto samostatně a neklade tak další nároky na uživatele. Cached
Další informace najdete na www.elviapro.cz

Technologie známá jako DLNA, zkratka pro Digital Living Network Alliance, umožňuje zařízením připojeným k síti sdílet digitální mediální soubory. Z počítače, chytrého telefonu nebo tabletu můžete streamovat hudbu, filmy a obrázky do televizoru, reproduktorů nebo jiného zařízení kompatibilního s DLNA. V tomto příspěvku se budeme zabývat funkcemi DLNA, procesem aktivace a použitím.

Pro aktivaci DLNA je nutné zařízení kompatibilní s DLNA, například chytrý televizor, přehrávač videa nebo herní konzole. Pokud vaše zařízení ještě nepodporuje DLNA, můžete funkce DLNA přidat pomocí adaptéru DLNA nebo softwaru. Moderní zařízení jsou obvykle vybavena integrovanou podporou DLNA. Jakmile vlastníte zařízení kompatibilní s DLNA, musíte jej připojit k domácí síti pomocí sítě Ethernet nebo Wi-Fi.

Dalším krokem je zapnutí DLNA na vašem zařízení. V závislosti na zařízení se mohou postupy mírně lišit, ale obecně je třeba otevřít nabídku nastavení a vyhledat možnost DLNA nebo Sdílení médií. Zapnutím tohoto nastavení bude vaše zařízení zjistitelné v síti, čímž se jeho mediální soubory zpřístupní ostatním zařízením DLNA.

Nyní, když je v zařízení povolena funkce DLNA, můžete z něj začít streamovat média. Přejděte do přehrávače médií nebo aplikace pro sdílení médií v zařízení podporujícím DLNA. Vyhledejte možnost prozkoumat mediální servery nebo jiná síťová zařízení. Po výběru této možnosti by se měl zobrazit seznam všech zařízení podporujících technologii DLNA ve vaší síti. Mediální soubory ze zařízení, které jste zvolili pro streamování médií, můžete zobrazit a přehrávat na svém zařízení.

Protokol Universal Plug and Play (UPnP) používá DLNA k propojení zařízení, která jsou připojena ke stejné síti. Vaše zařízení se stane mediálním serverem, když na něm povolíte DLNA, což umožní ostatním zařízením DLNA najít jeho mediální soubory a získat k nim přístup. Aby byla zajištěna kompatibilita různých zařízení a druhů médií, využívá DLNA standardní protokoly a formáty, jako jsou HTTP a MPEG.

V závislosti na výrobci a verzi systému Android se může postup pro povolení DLNA ve smartphonu se systémem Android lišit. Obecné kroky jsou však následující: V zařízení se systémem Android otevřete nabídku Nastavení a vyhledejte část „Připojená zařízení“ nebo „Síť a internet“. V této sekci by měla být možnost DLNA nebo Sdílení médií. Povolením této možnosti budou ostatní zařízení podporující DLNA v síti schopna najít vaše zařízení Android.

Bluetooth a DLNA nejsou zaměnitelné. Přestože oba systémy podporují bezdrátové připojení a streamování médií, mají důležité rozdíly. Bezdrátová technologie Bluetooth s krátkým dosahem umožňuje přímé připojení mezi zařízeními. Často se používá k propojení mobilních telefonů nebo notebooků s periferními zařízeními, jako jsou sluchátka, reproduktory a klávesnice. Naproti tomu DLNA je určena k distribuci mediálních souborů mezi sítí zařízení. Umožňuje streamování médií mezi zařízeními podporujícími DLNA, například z počítače do chytrého televizoru za účelem sledování filmu.

DLNA je flexibilní technologie, která umožňuje bezproblémové streamování médií v rámci sítě, shrnuto. Zapnutím technologie DLNA na svých zařízeních můžete jednoduše sdílet a užívat si svou oblíbenou hudbu, videa a obrázky na různých obrazovkách v celé domácnosti. DLNA nabízí praktický přístup k přístupu k médiím a jejich streamování napříč zařízeními, ať už používáte počítač, chytrý telefon nebo chytrý televizor.

FAQ
Mohu používat DLNA pro zrcadlení obrazovky?

Ano, zrcadlení obrazovky lze provádět pomocí technologie DLNA. Zařízení spolu mohou komunikovat a sdílet multimediální materiál prostřednictvím místní sítě díky technologii DLNA (Digital Living Network Alliance). Zrcadlení obrazovky je jednou z funkcí, které DLNA nabízí. Při použití zařízení s certifikací DLNA, jako jsou chytré telefony, tablety, chytré televizory nebo přehrávače médií, můžete bezdrátově zrcadlit obrazovku jednoho zařízení na druhé. Díky tomu si můžete vychutnat obrázky, videa nebo jiná média na větším displeji promítáním obsahu z chytrého telefonu nebo tabletu na větší obrazovku, například televizoru.

Je DLNA totéž co chromecast?

Ne, Chromecast a DLNA (Digital Living Network Alliance) nejsou zaměnitelné. Oba poskytují prostředky pro streamování mediálního obsahu, ale jejich základní technologie a funkce se liší. Zařízení v domácí síti mohou sdílet mediální položky včetně obrázků, videí a hudby díky DLNA, souboru pravidel a standardů. Díky němu mohou zařízení, jako jsou chytré televizory, počítače, tablety a chytré telefony, komunikovat a streamovat média prostřednictvím místní sítě. Technologie DLNA, která nepotřebuje připojení k internetu, podporuje širokou škálu zařízení a operačních systémů.

Chromecast je naproti tomu zařízení pro streamování vytvořené společností Google. Uživatelé mohou streamovat materiál z několika internetových platforem, jako jsou Netflix, YouTube a Spotify, připojením mobilních zařízení nebo počítačů k televizoru nebo monitoru. Chromecast je závislý na internetovém připojení a funguje pouze s omezeným počtem aplikací.

Zatímco DLNA i Chromecast umožňují streamování médií, Chromecast upřednostňuje streamování obsahu z online zdrojů, zatímco DLNA se zaměřuje na sdílení v místní síti.

Jaká zařízení jsou kompatibilní s DLNA?

Sdílení médií a bezproblémové připojení mezi více zařízeními umožňuje technologie DLNA. S DLNA je kompatibilní řada zařízení, mimo jiné: Většina současných chytrých televizorů obsahuje vestavěnou funkci DLNA, která umožňuje streamovat média z jiných zařízení podporujících DLNA.

1. Chytré televizory. Kompatibilitu s DLNA nabízí mnoho set-top boxů, včetně Roku, Apple TV a Amazon Fire TV, které umožňují streamovat média do televizoru.

3. Herní konzole: Pomocí konzolí kompatibilních s DLNA, jako jsou Xbox One, PlayStation 4 a Nintendo Wii U, můžete do své herní konzole streamovat média ze zařízení podporujících DLNA. 4. Počítače: Můžete distribuovat mediální soubory z počítačů se systémy Windows a Mac do zařízení podporujících DLNA v síti, protože obě platformy jsou kompatibilní s DLNA. Mnoho chytrých telefonů a tabletů se systémem Android podporuje DLNA, což umožňuje streamovat média z mobilních zařízení do jiných zařízení podporujících DLNA.

5. Chytré telefony a tablety. Pro několik zařízení se systémem iOS jsou navíc k dispozici aplikace kompatibilní s DLNA. Síťová úložiště (NAS) jsou často kompatibilní s DLNA a slouží jako centrální úložiště vašich mediálních souborů, což umožňuje jejich zpřístupnění zařízením s podporou DLNA ve vaší síti. Mediální servery: Mediální servery DLNA, které jsou samostatné, jako například Plex a Kodi, jsou určeny především ke správě a vysílání mediálního obsahu mezi zařízeními kompatibilními s DLNA.

Je důležité mít na paměti, že různá zařízení mohou, ale nemusí být kompatibilní s DLNA, proto se vždy doporučuje před nákupem zkontrolovat specifikace zařízení nebo kontaktovat výrobce a ověřit si podporu DLNA.