Vyhledání názvu hostitele. A Comprehensive Guide

Co je to host name?
Hostname je název počítače (serveru, VPS, …) nebo název webu, název hostitele je název počítače, na který jste aktuálně přihlášeni nebo navštívíte. Níže je uveden příklad názvu hostitele, který je přiřazen počítači, který se připojuje k Internetu prostřednictvím naší sítě.
Další informace najdete na www.hukot.net

Představte se: Názvy hostitelů jsou nezbytné pro identifikaci a lokalizaci zařízení v širokém světě počítačových sítí a internetu. Název hostitele je charakteristické označení přidělené síťovému zařízení, které umožňuje jeho identifikaci a adresování. Tento článek se vám pokusí poskytnout důkladný přehled o vyhledávání názvů hostitelů, ať už potřebujete vyhledat název hostitele IP adresy, zjistit název hostitele z příkazového řádku, identifikovat název hostitele IP nebo jednoduše pochopit, jak název hostitele vypadá.

Jak zjistit název hostitele IP adresy:

Existují různé techniky, které můžete použít ke zjištění přidruženého hostitelského názvu IP adresy. Provedení reverzního vyhledávání DNS je jednou z nejjednodušších metod. K tomu je nutné použít službu DNS (Domain Name System), která dokáže převést IP adresu na správný název hostitele. Pomocí různých webových nástrojů můžete zadat IP adresu a okamžitě zjistit související název hostitele.

Dalším způsobem, jak zjistit název hostitele spojený s IP adresou, je použití příkazového řádku. Když se na počítači zobrazí příkazový řádek, je třeba zadat příkaz „nslookup IP address>“. Na místo příkazu „IP adresa>“ vložte IP adresu, kterou chcete vyhledat. Pokud je název hostitele pro danou IP adresu znám, zobrazí se v příkazovém řádku po stisknutí klávesy Enter. Jak zkontrolovat název hostitele pomocí příkazového řádku CMD: Pokud pracujete na počítači se systémem Windows, můžete k rychlé kontrole názvu hostitele použít příkazový řádek. Otevřete příkazový řádek a zadejte příkaz „hostname“ bez uvozovek, abyste toho dosáhli. Po stisknutí klávesy Enter se v příkazovém řádku zobrazí název hostitele vašeho počítače. Ke zjištění názvu hostitele IP můžete využít různé internetové služby, které tyto informace nabízejí. Kteroukoli z těchto webových stránek můžete navštívit a zjistit svou IP adresu a související název hostitele. Nezapomeňte, že pokud vám poskytovatel internetových služeb přidělí jinou IP adresu, může se změnit i váš název hostitele IP.

Příklad názvu hostitele Většina názvů hostitelů má dvě nebo více částí, které jsou odděleny tečkami. Název jednotlivého zařízení je v první části a doména, ke které patří, je v následujících částech. Jako příklad uveďme název hostitele „mail.example.com“. Zde je „mail“ název zařízení a „example.com“ je název domény. V závislosti na síti a konkrétních používaných pravidlech pojmenování se názvy hostitelů mohou lišit délkou a strukturou.

Shrnutí:

Při adresování a identifikaci zařízení v síti je klíčovým procesem nalezení názvu hostitele. Techniky popsané v tomto článku by vám měly pomoci dosáhnout vašich cílů, ať už potřebujete zjistit název hostitele spojený s adresou IP, zjistit název hostitele z příkazového řádku, identifikovat název hostitele IP nebo pochopit, co název hostitele obnáší. K získání požadovaných údajů nezapomeňte použít příkazy příkazového řádku, reverzní vyhledávání DNS nebo online nástroje.

FAQ
Co je příkaz hostname?

Program příkazového řádku s názvem hostname se v počítačových systémech používá k zobrazení nebo změně názvu hostitele zařízení. Umožňuje uživatelům zobrazit název hostitele, který je aktuálně přiřazen jejich zařízení, nebo jej změnit. Název hostitele zařízení slouží jako charakteristická identifikace v síti, která umožňuje ostatním zařízením rychle identifikovat a adresovat zařízení.

Jak zjistím svůj port IP a název hostitele?

Pro zjištění svého portu IP a názvu hostitele můžete provést následující akce: Port IP je konkrétní koncový bod na zařízení, který zpracovává síťové připojení.

1. Většina programů používá ve výchozím nastavení dobře známá čísla portů. Prozkoumáním nastavení používaného programu nebo služby můžete zjistit číslo portu připojeného k vašemu zařízení. Například číslo portu webového serveru je běžně port 80 pro protokol HTTP nebo port 443 pro protokol HTTPS, pokud jej hledáte. 2. Název hostitele: Charakteristický název přiřazený zařízení v síti se nazývá název hostitele. Ke zjištění názvu hostitele se můžete pokusit použít následující techniky:

– Windows: V operačních systémech Windows otevřete příkazový řádek a zadejte příkaz „hostname“. Po stisknutí klávesy Enter se zobrazí název hostitele vašeho počítače.

– Mac: Spusťte v operačním systému aplikaci Terminál a zadejte příkaz „hostname“. Po stisknutí klávesy Enter se zobrazí název hostitele počítače Mac.

– Linux: V systémech Linux otevřete aplikaci Terminál a zadejte příkaz „hostname“. Po stisknutí klávesy Enter se zobrazí název hostitele počítače se systémem Linux. Pokud hledáte název hostitele svého směrovače nebo modemu, obvykle jej získáte pomocí webového prohlížeče, kterým se přihlásíte do panelu správy směrovače. Název hostitele se často zobrazuje na stránce stavu nebo nastavení směrovače.

Pomocí zde uvedených postupů byste měli být schopni identifikovat svůj IP port a název hostitele.

Jak zjistím adresu IP hostitele systému Windows 10?

V systému Windows 10 můžete pro zjištění hostitelské IP adresy provést následující úkony:

1. Otevřete příkazový řádek: Stisknutím kláves Windows + R zobrazte dialogové okno Spustit. Zadejte „cmd“ a stiskněte klávesu Enter. Otevře se okno příkazového řádku. 2. Do příkazového řádku zadejte „ipconfig“ a stiskněte klávesu Enter. Tento příkaz zobrazí komplexní informace o síťových připojeních. 3. Vyhledejte aktuálně používaný síťový adaptér. Název vašeho síťového připojení bude obvykle uveden pod označením „Ethernet adapter“ nebo „Wi-Fi adapter“. 4. Pod používaným adaptérem se zobrazí seznam „IPv4 Address“ (Adresa IPv4). Tato adresa představuje IP adresu vašeho hostitele.

Poznámka: Pokud jste připojeni k několika sítím (například Ethernet a Wi-Fi), nezapomeňte zjistit příslušný síťový adaptér, abyste našli příslušnou IP adresu.

Svou hostitelskou IP adresu můžete v systému Windows 10 zjistit pomocí těchto pokynů.