Průvodce řešením problémů. Jak opravit Internet Explorer přestal fungovat

Proč nejde spustit Internet Explorer?
V minulém roce přestaly Internet Explorer podporovat všechny aplikace z balíku Microsoft 365, už předloni podporu ukončil program Microsoft Teams. Díky chystané aktualizaci nebude od 15. června v podstatě Internet Explorer fungovat ani v novějších verzích Windows.
Další informace najdete na www.czc.cz

Kdysi dominantní online prohlížeč Internet Explorer měl v průběhu času řadu problémů. Uživatelé se často rozčilují, když se setkají s obávaným varováním „Internet Explorer přestal pracovat“, které může být způsobeno problémy s kompatibilitou nebo neočekávanými pády. V tomto průvodci řešením problémů prozkoumáme příčiny tohoto problému a nabídneme nápravná opatření. Budeme se zabývat také podobnými problémy, například proč Internet Explorer 11 nemusí ve Windows 10 fungovat správně, jak obnovit Internet Explorer a proč může počítač hlásit, že Internet Explorer neodpovídá. Proč systém Windows 10 nepodporuje aplikaci Internet Explorer 11?

Příčin nefunkčnosti aplikace Internet Explorer 11 v systému Windows 10 může být celá řada. Jedním z častých problémů jsou nekompatibilní zásuvné moduly nebo doplňky. Tato rozšíření mohou způsobovat problémy a zobrazovat hlášení „Internet Explorer přestal pracovat“, pokud nejsou kompatibilní s operačním systémem nebo prohlížečem. Kromě toho může být tento problém způsoben také poškozenými soubory, zastaralou verzí prohlížeče nebo problémy s jinými programy v počítači. Jak mohu znovu nainstalovat aplikaci Internet Explorer?

Pokud zjistíte, že v počítači se systémem Windows 10 chybí aplikace Internet Explorer, můžete ji rychle obnovit. Postupujte podle následujících kroků:

1. Klikněte na ikonu ozubeného kola „Nastavení“ v nabídce Start. 2. V okně Nastavení klikněte na položku „Aplikace“. 3. V levé nabídce vyberte položku „Aplikace a funkce“. 4. Vyhledejte položku „Microsoft Edge“ posunutím dolů a kliknutím na ni. 6. Vyberte možnost „Rozšířené možnosti“. 5. 6. Chcete-li zahájit postup opravy, klikněte na tlačítko „Opravit“ v části „Obnovit“. Před restartováním počítače vyčkejte na dokončení postupu opravy. Po restartu by měl být Internet Explorer znovu nainstalován a dostupný z nabídky Start nebo zadáním jeho názvu do vyhledávacího pole. Proč Internet Explorer v mém počítači nereaguje?

Když počítač hlásí „Internet Explorer neodpovídá“, znamená to, že prohlížeč přestal reagovat a nefunguje správně. Důvodem může být chyba v samotném prohlížeči, problémy s některými webovými stránkami nebo doplňky nebo problémy s hardwarem či softwarem počítače.

K odstranění tohoto problému zkuste provést níže uvedené akce:

1. V aplikaci Internet Explorer zavřete všechny nepotřebné karty nebo okna. 2. Chcete-li vymazat vyrovnávací paměť a soubory cookie prohlížeče, otevřete nabídku Nástroje, vyberte možnost „Možnosti internetu“ a poté klikněte na možnost „Odstranit“ v části Historie prohlížení na stránce Obecné. 3. Zakažte všechny pochybné nebo zbytečné doplňky tak, že přejdete do nabídky Nástroje, zvolíte „Spravovat doplňky“ a poté je zakážete. 4. Přejděte na webové stránky společnosti Microsoft a stáhněte si nejnovější verzi aplikace Internet Explorer, která je kompatibilní s vaším operačním systémem. 5. Pokud problém přetrvává, popřemýšlejte o návratu k výchozímu továrnímu nastavení aplikace Internet Explorer. To provedete tak, že v nabídce Nástroje zvolíte „Možnosti Internetu“ a na kartě Upřesnit kliknete na „Obnovit“.

6. Jako poslední možnost můžete zvolit použití jiného prohlížeče nebo se obrátit na podporu společnosti Microsoft, pokud žádná z výše uvedených oprav nezabere. Proč prohlížeč Internet Explorer nenaváže připojení k internetu? Důvodů, proč má prohlížeč Internet Explorer potíže s připojením k internetu, může být celá řada. Zde je několik technik řešení problémů, které vám pomohou tento problém vyřešit: Nejprve zkontrolujte připojení k internetu: Zkontrolujte, zda je vaše internetové připojení spolehlivé a funkční. V případě potřeby restartujte modem nebo směrovač. 2. Chcete-li vypnout nastavení proxy serveru, otevřete nabídku Nástroje aplikace Internet Explorer, zvolte „Možnosti internetu“, poté vyberte kartu „Připojení“ a „Nastavení sítě LAN“. Zkontrolujte, zda není zaškrtnuto políčko „Use a proxy server for your LAN“. Vymažte mezipaměť DNS zadáním příkazu „ipconfig /flushdns“ v příkazovém řádku jako správce. 4. Dočasně vypněte bránu firewall a antivirový software, abyste zjistili, zda nebrání aplikaci Internet Explorer v připojení k internetu. Pokud se tím problém vyřeší, změňte odpovídajícím způsobem nastavení bezpečnostního softwaru. 5. Resetování TCP/IP: Chcete-li resetovat nastavení TCP/IP, otevřete příkazový řádek jako správce a spusťte příkaz „netsh int ip reset“. 6. Pokud žádná z výše uvedených oprav nepomůže, zkuste provést obnovení systému do doby před začátkem problému nebo se obraťte na svého poskytovatele internetových služeb, který vám pomůže.

Hlášení „Internet Explorer přestal pracovat“ může být nepříjemné, ale pomocí technik řešení problémů popsaných v této příručce byste měli být schopni problém vyřešit. Tyto pokyny by vám měly pomoci Internet Explorer znovu efektivně zprovoznit, ať už potřebujete přeinstalovat, vyřešit problémy s kompatibilitou nebo zkontrolovat přístup k internetu.

FAQ
Přestala společnost Microsoft podporovat prohlížeč Internet Explorer?

Ano, aplikace Internet Explorer již není společností Microsoft podporována. Od 15. června 2022 přestane firma nabízet aktualizace zabezpečení, opravy chyb a technickou podporu pro Internet Explorer. Společnost Microsoft vyzývá uživatele, aby přešli na Microsoft Edge, novější webový prohlížeč, který poskytuje lepší výkon, zabezpečení a kompatibilitu se současnými webovými standardy.

Proč se mi neotevírá prohlížeč Internet Explorer?

Nespuštění aplikace Internet Explorer může mít řadu příčin. Můžete se pokusit o následující možné příčiny a kroky k jejich odstranění: Problémy s neotevřením aplikace Internet Explorer lze často vyřešit vymazáním mezipaměti a dočasných souborů.

1. Poškozená mezipaměť a dočasné soubory. Ty můžete vymazat tak, že přejdete do nastavení prohlížeče, zvolíte možnost „Možnosti internetu“ a v části označené „Historie procházení“ na kartě „Obecné“ klepnete na tlačítko „Odstranit“. 2. Konfliktní doplňky nebo rozšíření: Některé doplňky nebo rozšíření mohou bránit otevření aplikace Internet Explorer z důvodu konfliktů. Zjistěte, zda se prohlížeč otevře tím, že zkusíte zakázat všechny doplňky a rozšíření. Pokud ano, můžete dát každé osobě možnost najít viníka individuálně. 3. Zastaralé nebo poškozené soubory prohlížeče: Pokud se Internet Explorer nespustí, může to být způsobeno poškozením nebo zastaralostí souborů prohlížeče. Za určitých okolností můžete zkusit vrátit Internet Explorer do továrního nastavení. Vstupte do nastavení prohlížeče, zvolte „Možnosti internetu“, poté vyberte kartu „Upřesnit“ a stiskněte tlačítko „Obnovit“. 4. Infekce malwarem nebo virem: Malware nebo napadení virem může zabránit správné funkci aplikace Internet Explorer. Pomocí aktualizovaného antivirového programu proveďte komplexní kontrolu, abyste našli a odstranili všechny potenciální hrozby. 5. Aktualizace systému Windows: Občas se může stát, že aktualizace systému Windows způsobí nekompatibilitu aplikace Internet Explorer a zabrání jejímu otevření. Ujistěte se, že jste použili všechny nejnovější aktualizace systému Windows.

6. Poškozený uživatelský profil: Pokud problém přetrvává, může být jeho příčinou. V počítači vytvořte nový uživatelský účet. Poté zkontrolujte, zda se Internet Explorer spustí pod novým účtem. Pokud ano, bude možná nutné přesunout data na nový účet nebo provést další šetření k opravě poškozeného uživatelského profilu.

Pokud žádný z nich problém neodstraní, bude možná vhodné použít jiný webový prohlížeč, například Mozilla Firefox, Google Chrome nebo Microsoft Edge.