Ukazuje na konec. Jak správně ukončit vzorec v aplikaci Excel

Jak ukotvit vzorec v Excelu?
Postavíme se myší do řádku vzorců tam, kde máme napsané B1 (viz. červený ovál). Nyní stiskneme klávesu F4 (na některých počítačích nefunguje, pokud je to váš případ, zkuste klávesovou zkratku pravý Alt+ů). Před písmenem B i před číslem řádku 1 se nám nyní zobrazil symbol dolaru, který označuje právě zafixování.
Další informace najdete na mameradiexcel.cz

Představte se: Jak správně ukončit výpočet je často kladeným tématem, pokud jde o konstrukci vzorců v aplikaci Excel. Excel nabízí různé způsoby zadávání vzorců a znalost toho, jak signalizovat konec vzorce, je pro přesné výpočty nezbytná. Různými způsoby ukončení vzorce se budeme zabývat v tomto článku, stejně jako obavami týkajícími se způsobu tvorby vzorců a typických chyb. Ukončení vzorce:

V aplikaci Excel si můžete vybrat z několika způsobů ukončení vzorce. Nejjednodušší a nejoblíbenější je prosté stisknutí klávesy Enter na klávesnici. Tím Excelu sdělíte, že vzorec je dokončen a že by měl vypočítat výsledek pomocí zadaných vstupů. Chcete-li přejít na následující buňku a vzorec ukončit, můžete alternativně použít klávesu Tab.

Pokud vzorec obsahuje funkce nebo vnořené vzorce, můžete také uvést uzavírací závorku („“), která znamená, že je vzorec ukončen. Abyste předešli chybám při používání funkcí, je velmi důležité vyvážit množství otevíracích a uzavíracích závorek. Přestože Excel automaticky uzavře všechny otevřené závorky, je nejlepší je uzavírat ručně, aby byl váš výpočet přehlednější a méně náchylný k chybám.

Příklad vzorce: B2 C2

Abychom mohli odpovědět na otázku, co vzorec B2 C2 dělá, musíme pochopit kontext, ve kterém je použit. K provádění výpočtů ve vzorcích aplikace Excel je často zapotřebí operátor mezi odkazy na buňky. V této situaci by se hodnoty v buňkách B2 a C2 jednoduše spojily pomocí vzorce B2 C2 bez operátoru. Jinými slovy, pokud B2 obsahuje „Hello“ a C2 „World“, vzorec by jako výstup vytvořil „HelloWorld“. Následující chyby jsou typické: Jednou z nejčastějších chyb při zadávání dat do vzorce je použití nesprávného operátoru mezi odkazy na buňky nebo hodnoty. V aplikaci Excel se operátory „+“ a „-“ používají pro sčítání, „*“ pro násobení a „/“ pro dělení. Tyto operátory je nutné používat, aby nedošlo k chybám nebo neočekávanému výstupu. Pravidla pro matematiku ve funkcích aplikace Excel: Funkce aplikace Excel dodržují přijaté matematické zásady. Pro Excel platí pravidlo „PEMDAS“, obecně známé jako pořadí operací. Exponenty, závorky, násobení a dělení (zleva doprava) a sčítání a odčítání (zleva doprava) jsou pořadím, ve kterém Excel provádí výpočty. Při používání funkcí aplikace Excel můžete dodržováním těchto zásad zaručit správné výsledky. Funkce Ctrl Shift F aplikace Excel: Stisknutím klávesové zkratky Ctrl Shift F může Excel automaticky vložit aktuální datum a čas do vybrané buňky. Pokud potřebujete zaznamenat datum a čas zadání dat nebo jiné důležité informace, může vám to pomoci ušetřit čas.

Shrnutí:

Závěr vzorce v aplikaci Excel je velmi důležitý pro přesné výpočty. K ukončení vzorce lze použít klávesu Enter nebo Tab, uzavírací závorky při použití funkcí nebo operátory pro provádění výpočtů mezi odkazy na buňky. Chcete-li se vyhnout typickým chybám, mějte na paměti používání správných operátorů a dodržování pořadí operací. Navíc okamžitým zadáním aktuálního data a času mohou zkratky jako Ctrl Shift F zvýšit vaši produktivitu. Budete-li mít tyto pokyny na paměti, pomůže vám to s jistotou vytvářet vzorce v aplikaci Excel a využívat její robustní schopnosti pro výpočty a analýzu dat.

FAQ
Jak v aplikaci Excel zobrazit pouze vzorce místo jejich výsledků?

Pomocí níže uvedených kroků lze v aplikaci Excel zobrazit pouze vzorce namísto jejich výsledků: Spusťte list aplikace Excel obsahující vzorce uvedené v kroku 1. 2. Rozhodněte, které buňky obsahují vzorce, které chcete zobrazit. 3. Na klávesnici napište kombinaci kláves Ctrl +'(s velkým diakritickým znaménkem). Obvykle tuto kombinaci kláves najdete v levé horní části klávesnice vedle klávesy Escape.

4. Vzorce se nyní zobrazí místo výsledků ve vybraných buňkách.

Co znamená <> v aplikaci Excel?

Slovo „nerovná se“ se v aplikaci Excel označuje symbolem „>“. Používá se především k porovnání dvou hodnot a určení, zda se rovnají, nebo ne, ve vzorcích a logických příkazech. Pomocí výrazu „A1 > B1“ ve vzorci například zjistíte, zda se buňka A1 a buňka B1 nerovnají.

Jak zapíšete vzorec a2 b2 pomocí ukazování?

Níže uvedené pokyny vysvětlují, jak vytvořit vzorec „A2 + B2“ v aplikaci Excel pomocí ukazování: 1. Zadejte symbol rovnítka (=) a začněte vzorec v buňce, kde chcete zobrazit výsledek.

2. Vyberte první číslo, které chcete přičíst, kliknutím do buňky A2. 3. Pro označení sčítání zadejte symbol plus (+). 4. Kliknutím do buňky B2 vyberte druhé číslo, které chcete přidat. 5. Vzorec dokončíte stisknutím klávesy Enter.

Výsledek sčítání čísel v buňkách A2 a B2 se nyní zobrazí v buňce spolu se vzorcem.