Jak připojit zesilovač k autobaterii. Průvodce krok za krokem

Jak zapojit zesilovač v autě?
Nejvíce se však používají tzv. HIGH/LOW adaptéry, což je adaptér, který umožní na originální autorádio připojit externí zesilovač. Připojuje se paralelně k jednomu z reproduktorů v autě a nebo přímo za autorádio do ISO konektoru k reproduktorovým výstupům.
Další informace najdete na www.ahifi.cz

Při instalaci autorádia je třeba k baterii připojit zesilovač (amp). I když by se to zpočátku mohlo zdát složité, s trochou pomoci je tato technika opravdu jednoduchá. V tomto příspěvku vás provedeme procesem připojení zesilovače k autobaterii a odpovíme na některé často kladené otázky týkající se tohoto procesu. 1. Sestavte si potřebné materiály: Než začnete, ujistěte se, že máte po ruce všechny potřebné věci. Patří k nim sada pro zapojení zesilovače, která se obvykle skládá z vodičů reproduktorů, kabelů RCA, držáku pojistek, napájecích a zemnicích kabelů a zemnicího kabelu. Potřebné jsou také odizolovací kleště, krimpovací nástroj, elektrická páska a sada klíčů nebo nástrčných klíčů.

2. Najděte vhodný bod připojení: Pro začátek najděte vhodné místo připojení na baterii vozidla. Hledejte kladné a záporné svorky, které jsou často označeny příslušnými symboly „+“ a „-„. Je velmi důležité vybrat místo s jednoduchým přístupem a spolehlivým připojením. 3. Připojte napájecí kabel: Pomocí odizolovače drátů odstraňte malé množství izolace napájecího kabelu. Uvolněním matice na svorce, vložením kabelu pod ni a následným pevným utažením matice můžete připojit odizolovaný konec napájecího kabelu ke kladnému pólu automobilové baterie. 4. Připojte zemnicí kabel: Podobným způsobem odřízněte malý kousek izolace zemnicího kabelu. Připojte odizolovaný konec zemnicího kabelu k pevnému kovovému dílu připevněnému k podvozku. Je nezbytné vybrat místo bez barvy nebo rzi, aby bylo zaručeno pevné elektrické spojení. Aby bylo spojení bezpečné, použijte klíč nebo sadu nástrčných klíčů. 5. Připojte zapínací vodič zesilovače. Tento vodič dává zesilovači pokyn k zapnutí při zapnutí autorádia. Tento kabel, který je často modrý, se nachází ve svazku kabelů autorádia. Jeden konec zapínacího vodiče zesilovače by měl být připojen k ekvivalentnímu vodiči v kabelovém svazku autorádia a druhý konec by měl být připojen k určenému kontaktu pro zapnutí zesilovače. Pro ochranu systému před případnými elektrickými problémy použijte pojistku, kterou nainstalujte mezi zesilovač a baterii vozidla.

6. V napájecím kabelu, vedle svorky baterie, by mělo být místo, kam umístíte pojistku. Chcete-li zvolit správnou velikost pojistky pro konkrétní zesilovač, přejděte ke specifikacím výrobce. 7. Dvakrát zkontrolujte zapojení: Po provedení všech spojů se ujistěte, že jsou bezpečné a bez volných vodičů. Abyste zabránili případnému zkratu, přelepte všechny obnažené vodiče elektrickou páskou.

Závěrem lze říci, že k připojení zesilovače k autobaterii je zapotřebí pouze několik jednoduchých postupů. Tento podrobný návod vám pomůže vytvořit bezpečné a spolehlivé spojení. Nezapomeňte shromáždit všechny potřebné součásti, vybrat vhodná místa pro připojení a vytvořit bezpečné spoje. Pro další zabezpečení je nezbytné nainstalovat mezi zesilovač a baterii vozidla pojistku. Dodržením těchto doporučení budete na dobré cestě k lepšímu zvukovému zážitku z jízdy.

FAQ
Můžete zapojit zesilovač přímo k baterii?

Zesilovač můžete připojit přímo k autobaterii, ano. Ve skutečnosti je to nejtypičtější a nejnavrhovanější způsob připojení zesilovače k elektrickému systému automobilu. Stabilní a dostatečné napájení zesilovače je zajištěno jednoduchým připojením zesilovače k baterii. Navíc umožňuje zesilovači pracovat co nejlépe a zároveň snižuje možnost rušení elektrickým šumem. Pro vytvoření bezpečného a spolehlivého připojení je zásadní dodržovat správná bezpečnostní opatření a používat kabeláž správného rozměru.

Jaké vodiče potřebuji k instalaci zesilovače?

K instalaci zesilovače budete potřebovat řadu vodičů. Klíčové jsou následující: 1. Napájecí vodič: Tento vodič spojuje kladný pól zesilovače s kladným pólem autobaterie. Měl by mít správnou velikost, aby vyhovoval požadavkům zesilovače na napájení.

2. Zemnicí vodič: Tento vodič spojuje zesilovač s místem v automobilu, které je uzemněno pevným kovem. Poskytuje zesilovači bezpečné uzemnění. 3. Drát pro dálkové zapínání: Tento kabel spojuje zesilovač s hlavní jednotkou nebo dalším vodičem dálkového zapínání ve vašem vozidle. Se zapnutím zapalování automobilu dává pokyn k zapnutí a vypnutí zesilovače.

4. Vodiče RCA: Tyto vodiče přenášejí zvukový signál z hlavní jednotky do zesilovače. V každém páru je obvykle jeden kabel pro levý zvukový kanál a jeden pro pravý zvukový kanál. 5. Vodiče reproduktorů: Tyto kabely propojují zesilovač a reproduktory. Průřez vodiče musí být kompatibilní s potřebami výkonu vašich reproduktorů.

Pro bezpečnou a efektivní instalaci je nezbytné zajistit, aby všechny kabely měly správnou velikost, byly bezpečně připojeny a vedeny mimo dosah pohyblivých částí nebo zdrojů tepla.

Co se stane, když zesilovač uzemním k baterii?

Pokud zesilovač a další elektrické součásti vozidla uzemníte přímo k autobaterii, může dojít k jejich poškození. Důvodem je neschopnost baterie odolat nadměrnému proudovému odběru zesilovače. Kromě toho může obejití uzemňovacího systému vozidla připojením zesilovače k baterii způsobit elektrické rušení a zhoršit kvalitu zvuku. Chcete-li zajistit správnou funkci a předejít případným problémům, je nezbytné uzemnit zesilovač k vhodnému uzemňovacímu bodu v podvozku vozidla.