Jak přehrávat soubory AC3. Komplexní průvodce

Běžný zvukový formát obsažený v discích DVD a digitálních video souborech se nazývá AC3 (Audio Codec 3). Přehrávání souborů AC3 však může být občas obtížné, zejména pokud nemáte vhodný přehrávač videa nebo musíte soubor převést do jiného formátu. V tomto článku se podíváme na mnoho způsobů přehrávání souborů AC3, na nejlepší videopřehrávače pro hudbu AC3, na to, jak převést AC3 do MP3 a MP4, a na další možnosti.

Jaký přehrávač videa podporuje zvuk AC3?

Ne všechny přehrávače médií jsou si rovny, pokud jde o přehrávání souborů AC3. Některé přehrávače zvuk AC3 nepodporují, což vede ke zkreslenému nebo tichému přehrávání. Naštěstí existuje řada důvěryhodných přehrávačů videa, které zvukové soubory AC3 snadno přehrají.

Jedním z nejoblíbenějších a nejfunkčnějších přehrávačů médií je VLC Media Player. Podporuje mnoho formátů zvuku a videa, včetně formátu AC3. Jednoduše spusťte přehrávač, v horní nabídce vyberte možnost „Média“ a poté vyberte možnost „Otevřít soubor“ nebo „Otevřít složku“, abyste našli svůj soubor AC3. Po výběru souboru AC3 jej VLC okamžitě přehraje s čistým zvukem.

Media Player Classic Home Cinema (MPC-HC) je další skvělou volbou. Tento kompaktní přehrávač médií je známý svou vynikající kompatibilitou s kodeky, mezi které patří i AC3. Otevřete přehrávač MPC-HC, v horní nabídce vyberte možnost „Soubor“ a poté výběrem možnosti „Otevřít soubor“ nebo „Otevřít složku“ vyhledejte svůj soubor AC3. Soubor AC3 s vysoce kvalitním zvukem následně přehraje MPC-HC.

Jak lze převést formát AC3 do formátu MP3? Existuje několik alternativních programů, které vám mohou pomoci při převodu souboru AC3 do formátu MP3. Jednou z velmi oblíbených možností je freewarová aplikace „Freemake Audio Converter“. Pomocí tohoto uživatelsky přívětivého softwaru můžete v několika jednoduchých krocích převést soubory AC3 do formátu MP3.

Před použitím programu Freemake Audio Converter k převodu AC3 do MP3 otevřete program a výběrem možnosti „+Audio“ přidejte svůj soubor AC3. Jako další možnost výstupního formátu vyberte „do MP3“. Nastavení zvuku můžete v případě potřeby změnit. Chcete-li zahájit proces převodu, vyberte umístění, kam chcete převést převedený soubor MP3, a klikněte na tlačítko „Convert“. Po dokončení bude váš soubor AC3 k dispozici ve formátu MP3 a bude jej možné přehrávat v jakémkoli zařízení nebo přehrávači médií podporujícím formát MP3.

Formát souboru AC3: Co to je?

Společnost Dolby Laboratories vytvořila zvukový formát známý jako AC3 (Audio Codec 3). Používá se hlavně pro prostorový zvuk v digitálních video souborech, discích Blu-ray a DVD. Protože soubory AC3 nabízejí vícekanálové zvukové konfigurace a vysoce kvalitní zvuk, jsou velmi oblíbené ve světě systémů domácí zábavy a komerční videoprodukce.

Jak lze převést AC3 do MP4? Aby bylo možné převést AC3 do MP4, musí být kompatibilní formát videa kombinován také s formátem zvuku. Toho můžete dosáhnout pomocí spolehlivého převodníku videa, jako je HandBrake. Bezplatný program s otevřeným zdrojovým kódem HandBrake podporuje řadu formátů videa a zvuku, včetně formátů AC3 a MP4.

Před zahájením převodu AC3 do MP4 otevřete HandBrake a výběrem možnosti „Zdroj“ přidejte svůj soubor AC3. Zvolte požadovanou cílovou složku a poté výstupní soubor pojmenujte. Na kartě „Video“ vyberte odpovídající nastavení videa. Na kartě „Audio“ vyberte jako zvukový kodek „AC3 (avcodec)“. Nakonec aktivujte proces převodu kliknutím na tlačítko „Start“. Až bude vše dokončeno, získáte soubor MP4 s převedeným zvukem AC3.

Nakonec lze pro snadné přehrávání souborů AC3 použít přehrávače videa, jako je VLC Media Player nebo MPC-HC, které oba podporují zvukový formát AC3. V případě potřeby použijte k převodu souborů AC3 do formátu MP3 software, jako je Freemake Audio Converter. Kromě toho je HandBrake výkonný a bezplatný převodník videa, který dobře funguje pro převod AC3 do MP4. Pokud máte přístup k těmto nástrojům a technikám, můžete si soubory AC3 vychutnat bez potíží a v požadovaném formátu.

FAQ
Umí VLC otevřít AC3?

Rozhodně, VLC umí přehrávat a otevírat soubory AC3. AC3 (Audio Codec 3) je jedním z mnoha audio a video formátů, které VLC, flexibilní přehrávač médií, podporuje. Stačí spustit přehrávač VLC, vybrat kartu „Média“ a vybrat „Otevřít soubor“ nebo „Otevřít složku“, abyste našli a otevřeli soubor AC3. To vám umožní přehrávat soubory AC3 v počítači. Zvuk AC3 se pak bude ve VLC přehrávat plynule.

Proč není zvuk AC3 podporován?

Zvuk AC3 nemusí být z různých důvodů podporován. Jednou z hlavních příčin je skutečnost, že AC3 je proprietární zvukový formát vytvořený společností Dolby Laboratories. Z tohoto důvodu nemusí mít některé přehrávače médií nebo miniaplikace správné licence pro přehrávání a dekódování zvuku AC3. Kromě toho mohou některé přehrávače médií přednostně podporovat populárnější zvukové formáty, jako je MP3 nebo AAC, což může vést k omezené nebo žádné podpoře formátu AC3. Použití zvuku AC3 navíc může podléhat právním omezením nebo potížím s autorskými právy, což může být za určitých okolností také důvodem jeho nepodpory.

Jak přidám AC3 do MP4?

Pomocí těchto kroků lze přidat zvukovou stopu AC3 do souboru videa MP4: Nejprve je třeba stáhnout a nainstalovat program pro úpravu videa, který podporuje zvuk AC3, například Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro nebo Handbrake. 2. Spusťte aplikaci a importujte videoklip MP4, který chcete použít se zvukem AC3. 3. Vyhledejte zvukový soubor AC3, který chcete do videa MP4 zahrnout. Zkontrolujte, zda je zvukový soubor AC3 ve formátu, se kterým si použitý program poradí. 4. Zkontrolujte, zda je v programu pro úpravu videa možnost importovat nebo přidat zvuk. Po výběru této možnosti přejděte do umístění zvukového souboru AC3. 5. Vyberte zvukový soubor AC3 a přidejte jej do programu. Nyní by měl být viditelný v oblasti pro zvukové stopy. 6. Přetáhněte zvukovou stopu AC3 na časovou osu nebo na odpovídající zvukovou stopu video souboru MP4. Aby byla zvuková stopa AC3 v souladu s časem videa, upravte podle potřeby její trvání a polohu.

8. Chcete-li se ujistit, že je vše synchronizováno a zní podle vašich představ, prohlédněte si video s přidanou zvukovou stopou AC3.

9. Až budete s výsledkem spokojeni, videoklip uložte nebo exportujte. Dejte pozor, abyste vybrali formát zvukového a video souboru, který podporuje AC3, například MP4. V závislosti na programu pro úpravu videa, který používáte, se konkrétní postupy mohou mírně lišit, ale myšlenka je celkově stejná.