Průvodce krok za krokem. Jak umístit Lubuntu na USB

Pro starší nebo méně výkonná zařízení poskytuje Lubuntu, odlehčená linuxová distribuce založená na Ubuntu, rychlou a efektivní práci s počítačem. Lubuntu si můžete vzít s sebou a používat ho na několika počítačích, protože ho nainstalujete na disk USB, což vám zajistí mobilitu. V této příručce vám ukážeme, jak nainstalovat Ubuntu 20.04 na jednotku USB, přenést Ubuntu na jednotku USB, vypálit ISO na USB v Lubuntu a spustit Lubuntu z jednotky USB.

1.

Jak nainstalovat Lubuntu na USB Budete potřebovat prázdný disk USB s dostatečnou kapacitou (doporučujeme 8 GB nebo více), na který umístíte Lubuntu. Proveďte následující úkony:

Nejprve přejděte na oficiální webové stránky Lubuntu (https://lubuntu.me/downloads/) a stáhněte si soubor ISO Lubuntu. Ujistěte se, že vybraná verze odpovídá konstrukci vašeho systému.

Krok 2: Zkontrolujte, zda počítač po vložení zařízení USB toto zařízení rozpozná.

Krok 3: Spusťte aplikaci pro vytvoření bootovacího USB disku, například Etcher (k dispozici pro Windows, macOS a Linux) nebo Rufus (pouze pro Windows). Jako cílové zařízení zvolte jednotku USB a poté vyberte soubor ISO Lubuntu.

Krok 4: Chcete-li zahájit postup, dvakrát zkontrolujte vybrané zařízení USB a stiskněte tlačítko „Flash“ nebo „Start“. Tím dojde k úplnému vymazání všech dat na jednotce USB, takže se ujistěte, že máte zálohu pro případ, že by se něco pokazilo.

Krok 5: Sledujte dokončení postupu. Poté budete mít k dispozici bootovací zařízení USB Lubuntu, které můžete používat.

2. Jak spustit Lubuntu na USB:

Jakmile vytvoříte bootovatelné zařízení USB Lubuntu, postupujte podle následujících pokynů a spusťte z něj počítač:

Jako první krok vložte jednotku USB Lubuntu do počítače, ze kterého chcete spustit systém.

V druhém kroku restartujte počítač a poté přejděte do nastavení systému BIOS nebo UEFI. V závislosti na výrobci počítače může být pro přístup k těmto možnostem vyžadována jiná klávesa (mezi oblíbené klávesy patří F2, F12, Del nebo Esc). Další pokyny naleznete v uživatelské příručce k počítači nebo je vyhledejte na internetu.

Krok 3: Přejděte do části „Boot“ nebo „Boot Order“ v nastavení systému BIOS nebo UEFI. Umístěte jednotku USB na začátek seznamu spouštěcích zařízení nebo ji nastavte jako výchozí spouštěcí zařízení.

Uložte provedené úpravy a poté ukončete nastavení systému BIOS nebo UEFI ve čtvrtém kroku.

Počítač se nyní spustí z disku USB Lubuntu v pátém kroku. Chcete-li nainstalovat nebo vyzkoušet Lubuntu, postupujte podle pokynů na obrazovce.

3. Přenesení Ubuntu na jednotku USB: Pomocí integrovaného nástroje Startup Disk Creator v Lubuntu lze zkopírovat Ubuntu, které je již nainstalováno v počítači, na zařízení USB. Proveďte tyto akce: 1. Vložte USB disk do počítače. 2. Vložte USB disk do počítače:

Disk USB by měl být nejprve vložen do počítače.

2. Spusťte program „Startup Disk Creator“. Najdete jej vyhledáním nebo v nabídce Lubuntu pod položkou „Systémové nástroje“.

Krok 3: V poli „Obraz zdrojového disku“ vyberte soubor ISO Ubuntu nebo aktuální instalaci Ubuntu.

Krok 4: Vyberte jednotku USB, kterou jste předtím vložili do pole „Disk k použití“.

Krok 5: Podle potřeby proveďte další úpravy, včetně množství trvalého úložiště, a stiskněte tlačítko „Make Startup Disk“ nebo „Create“.

Krok 6: Sledujte dokončení postupu. Poté budete mít k dispozici zařízení USB s přenesenou instalací Ubuntu.

4. Pokyny pro vypalování Lubuntu na USB:

K vypálení souboru ISO na zařízení USB lze použít integrovaný nástroj příkazového řádku „dd“ v Lubuntu. Proveďte tyto úkony:

Disk USB by měl být nejprve vložen do počítače.

Krok 2: Stisknutím klávesové zkratky Ctrl+Alt+T nebo vyhledáním položky „Terminál“ v nabídce Lubuntu otevřete terminál.

Krok 3: Spusťte následující příkaz, přičemž „/path/to/iso“ nahraďte přesným umístěním souboru ISO a „X“ v „/dev/sdX“ správným identifikátorem zařízení USB:

“‘

sudo dd bs=4M if=/path/to/iso of=/dev/sdX status=progress && sync Krok 4: Zadejte klávesy a počkejte na dokončení postupu. Po dokončení bude vypálený soubor ISO na zaváděcím zařízení USB.

Shrnutí:

Praktickou metodou pro použití lehké linuxové distribuce Lubuntu na mnoha počítačích je její umístění na jednotku USB. Tyto podrobné pokyny by vám měly umožnit splnit úkol, ať už jde o vytvoření bootovacího USB pro Lubuntu, přesun Ubuntu na USB disk, vypálení ISO na USB v Lubuntu nebo instalaci Ubuntu 20.04 na USB. Využijte přenositelnost a svobodu, kterou disk USB s Lubuntu poskytuje!

FAQ
Jak vytvořit instalační USB pro Ubuntu?

K vytvoření instalačního USB Ubuntu můžete použít níže uvedené pokyny krok za krokem: Nejprve přejděte na oficiální webové stránky Ubuntu (https://ubuntu.com/download) a stáhněte si soubor ISO Ubuntu. Ujistěte se, že verze a architektura, kterou chcete nainstalovat, jsou správné. 2. Umístěte do počítače USB flash disk s dostatečným úložným prostorem (alespoň 4 GB). 3. Aby bylo možné disk USB spustit, je nutné jej naformátovat. K tomu můžete použít program, jako je Etcher pro macOS a Linux nebo Rufus pro Windows. Programy Rufus a Etcher můžete získat zdarma na jejich příslušných webových stránkách. 4. Po spuštění programu Rufus nebo Etcher vyberte zařízení USB, které jste do něj umístili. 5. Vyberte soubor ISO v programu Rufus kliknutím na tlačítko „Select“ (Vybrat) vedle položky „Boot selection“ (Výběr bootování) v programu. Soubor ISO jednoduše přetáhněte do okna aplikace Etcher. 6. Ujistěte se, že systém souborů je nakonfigurován na „FAT32“ a že schéma rozdělení je „MBR“ (Master Boot Record). 7. Dvakrát zkontrolujte vybraný disk USB, protože operace zničí všechna data na něm. 8. Postup zahájíte stisknutím tlačítka „Start“ nebo „Flash“. Buďte trpěliví; může to trvat několik minut. 9. Až bude vše dokončeno, získáte bootovací USB disk, který lze použít k instalaci Ubuntu. Jednotku USB nyní můžete bezpečně vyjmout z počítače.

Po přípravě zaváděcího instalačního USB disku Ubuntu jej můžete použít ke spuštění z jednotky USB a nainstalovat Ubuntu na libovolný kompatibilní počítač.