Jak používat Google Ngram Viewer. Komplexní průvodce

Pomocí robustního nástroje Google Ngram Viewer mohou uživatelé zkoumat použití konkrétních slov nebo frází v obrovské knihovně knih, kterou digitálně uchovala společnost Google Books. Frekvence určitých slov nebo frází v daném časovém období je znázorněna vizuálně. V tomto příspěvku prozkoumáme, jak nástroj Google Ngram Viewer úspěšně používat, pohovoříme o jeho spolehlivosti, popíšeme, kde jej najít a jak jej používat, a projdeme si, co zobrazuje.

Abyste mohli prohlížeč Google Ngram Viewer používat, musíte k němu nejprve získat přístup. Na oficiální webovou stránku prohlížeče Ngram Viewer se dostanete tak, že do svého oblíbeného vyhledávače zadáte „Google Ngram Viewer“. Po příchodu do uživatelsky přívětivého rozhraní tam můžete zadat slova nebo fráze, které chcete vyhodnotit. Můžete si vybrat jazyk, korpus (skupinu knih, které chcete prohledávat) a časový rozsah vyhledávání. Můžete také zadat více výrazů nebo frází oddělených čárkami.

Po zadání požadovaných slov nebo frází stiskněte tlačítko „Search lots of books“ a prohlížeč Ngram Viewer vytvoří graf zobrazující četnost použití těchto slov nebo frází v průběhu času. Osa y zobrazuje četnost slov nebo frází ve vztahu k celkovému počtu slov v korpusu pro daný rok a osa x zobrazuje vámi zvolené časové období.

Je důležité si uvědomit, že prohlížeč Google Ngram Viewer má své nedostatky a omezení. Protože program závisí na správnosti digitalizovaných knih z Google Books, mohou mít případné chyby nebo nesrovnalosti v naskenovaných textech vliv na výsledky. Program navíc zobrazuje výsledky pouze pro romány, které byly vydány do roku 2008, takže aktuálnější události nemusí být zahrnuty.

Prohlížeč Google Ngram Viewer však může i přes tato omezení nabídnout užitečné poznatky a vzory. Zvláště užitečný může být pro vědce, lingvisty, historiky a všechny ostatní, kteří se zajímají o zkoumání změn v jazyce a kultuře v průběhu času. Uživatelé mohou lépe pochopit, jak se jazyk a myšlenky v průběhu historie měnily, když se podívají na četnost slov nebo frází.

Závěrem lze říci, že Google Ngram Viewer je zajímavá aplikace, která uživatelům umožňuje zkoumat používání slov nebo frází v rozsáhlé databázi digitálních knih. I když se omezuje pouze na romány vydané před rokem 2008 a nemusí být zcela přesná, přesto nabízí užitečné poznatky o jazykových a kulturních trendech. Pomocí nástroje Google Ngram Viewer můžete studovat a vizualizovat četnost slov nebo frází v průběhu času a získat lepší znalosti o vývoji jazyka podle jednoduchých kroků uvedených v tomto článku.

FAQ
Co je Google Ngram?

Pomocí robustního nástroje Google Ngram Viewer mohou uživatelé vyhledávat a zkoumat četnost slov a frází v obrovské knihovně knih, která zahrnuje mnoho století. Uživatelům poskytuje vizuální zobrazení toho, jak často se určitá klíčová slova vyskytují, což jim usnadňuje sledovat vzorce používání a posoudit, jak populární se určitá slova nebo fráze staly v průběhu času. Tento nástroj bude užitečný zejména pro vědce, lingvisty a všechny ostatní, kteří se zajímají o výzkum historických jazykových a kulturních změn.

Jaké jsou nevýhody Ngramů?

Přestože je Google Ngram Viewer účinným nástrojem pro zkoumání a vizualizaci změn v používání jazyka v průběhu času, má několik nevýhod nebo omezení: 1. Omezený korpus: Přestože prohlížeč Ngram Viewer vychází z obrovské digitální knihovny knih společnosti Google, nepředstavuje plně všechny psané texty. Většinou se soustředí na knihy, které vznikly mezi lety 1500 a 2019, což nemusí zahrnovat všechny typy psaného jazyka nebo přesně odrážet současné jazykové změny. Zkreslené údaje: Obsah prohlížeče Ngram Viewer tvoří především publikovaná literatura, která nemohla přesně reprezentovat všechna jazyková užití. V datech by mohlo dojít ke zkreslení, pokud by ignorovala další významné písemné zdroje, jako jsou časopisy, noviny nebo online zdroje. Ngramy představují slova nebo fráze izolovaně, bez odkazu na okolní text nebo kontext.

3. To může být problém, protože nemůže zachytit jemnosti použití nebo významu slova, což by mohlo vést k chybám nebo nesprávným interpretacím. 4. Neúplná metadata: Korpus knih prohlížeče Ngram Viewer postrádá komplexní metadata. To znamená, že proměnné jako žánr, autorství nebo data vydání nemusí být vždy přítomny nebo přesné, což omezuje rozsah důkladné analýzy dat. Prohlížeč Ngram Viewer někdy nezohledňuje jazykové odchylky, jako jsou různé pravopisy nebo regionální rozdíly.

5. Jazykové odchylky a chyby. Kromě toho může text obsahovat nedostatky nebo nepřesnosti v důsledku procesu digitalizace, což může mít vliv na přesnost výsledků. 6. Omezené možnosti vyhledávání: Přestože prohlížeč Ngram Viewer umožňuje uživatelům vyhledávat konkrétní slova nebo fráze, postrádá možnosti pokročilého vyhledávání. Provádění složitých dotazů nebo omezení výsledků na konkrétní podmnožiny dat může být v důsledku toho obtížné.

I přes tyto nedostatky je Google Ngram Viewer stále užitečným nástrojem pro poznávání jazykových trendů a vzorců. Vzhledem ke kontextu a možným zkreslením dat je však nezbytné uvědomit si jeho limity a využívat výsledky s rozvahou.

Jak získám Ngramy?

Pomocí těchto postupů získáte přístup k prohlížeči Google Ngram Viewer: 1. Spusťte prohlížeč a přejděte na stránku Google Ngram Viewer. Po vstupu na stránku se zobrazí vyhledávací panel, do kterého můžete zadat svůj dotaz. 3. Po zadání termínu, který chcete vyhledat, jej zadejte do příslušného pole.

4. Prohlížeč Ngram Viewer zobrazí graf četnosti vašeho dotazu ve zvoleném časovém období. 5. Můžete změnit nastavení časového rozsahu, korpusu a vyhlazování a změnit tak kritéria vyhledávání. V panelu vyhledávání můžete také porovnat více dotazů tak, že je oddělíte čárkami. 7. Prohlížeč Ngram Viewer umožňuje zkoumat používání slov nebo frází v různých jazycích a vyhodnocovat změny frekvence v čase. 8. Mezi další možnosti patří stažení informací nebo sdílení grafu s ostatními.

9. Experimentujte s různými dotazy a seznamte se s funkcemi Prohlížeče Ngramů, abyste se dozvěděli více o tom, jak se slova a fráze používaly v historii.