Jak změnit velikost obrázku pro tisk

Aby vaše obrázky vypadaly co nejlépe a dobře se hodily do rámečků nebo jiných tiskových materiálů, je důležité tisknout fotografie ve vhodné velikosti. Existují rychlé a snadné způsoby, jak zmenšit fotografii na požadovanou velikost pro tisk, a to bez ohledu na to, zda používáte systém Windows 10, chytrý telefon nebo jiné zařízení. Tento článek se zabývá četnými přístupy ke změně velikosti fotografie pro tisk a řeší často kladené problémy v této oblasti.

1. Použití aplikace ke změně velikosti fotografie pro tisk z telefonu:

– Android: Pro změnu velikosti fotografií v zařízeních se systémem Android použijte aplikaci Pixlr nebo Adobe Photoshop Express. Chcete-li změnit velikost fotografie, jednoduše otevřete aplikaci, vyberte obrázek a poté vyhledejte možnost „Změnit velikost“ nebo „Velikost obrázku“. Po zadání příslušných rozměrů změněný obrázek uložte. iOS: Telefony iPhone obsahují vestavěný program pro úpravu fotografií s názvem „Fotky“. Po otevření fotografie, jejíž velikost chcete změnit, a klepnutí na tlačítko „Upravit“ vyberte nástroj pro ořez. Po úpravě rozměrů na požadovanou velikost pro tisk úpravy uložte. 2. Změna velikosti obrázku pro tisk v systému Windows 10:

Systém Windows 10 je vybaven vestavěným editorem obrázků s názvem „Malování“. Kliknutím pravým tlačítkem myši na obrázek, jehož velikost chcete změnit, a výběrem možnosti „Otevřít v aplikaci Malování“ se automaticky spustí aplikace Malování. V horní nabídce klikněte na odkaz „Změnit velikost“. Rozhodněte se, zda chcete zadat požadovaná čísla v procentech nebo v pixelech. Aby nedošlo ke zkreslení obrázku, nezapomeňte zaškrtnout možnost „Zachovat poměr stran“. Chcete-li zmenšený obrázek uložit, klikněte na tlačítko „OK“.

3. Na internetu je k dispozici několik programů pro škálování obrázků.

– Použití online programů Chcete-li změnit velikost obrázku. Řešení, jako je ResizeImage.net nebo PicResize, najdete vyhledáním hesla „image resize tool“ ve svém oblíbeném vyhledávači. Po nahrání obrázku a zadání požadovaných rozměrů stáhněte zmenšený obrázek.

– Použití softwaru pro úpravu obrázků: Velikost obrázků můžete změnit pomocí známých programů pro úpravu obrázků, jako je Adobe Photoshop nebo GIMP. Po otevření obrázku v programu přejděte do nabídky „Obrázek“ a vyberte možnost „Velikost obrázku“ nebo „Změnit velikost“. Po zadání požadovaných rozměrů úpravy uložte.

4. Pokyny pro tisk ve 100% velikosti Před zahájením tisku je velmi důležité zkontrolovat, zda je obrázek nastaven pro tisk ve své skutečné velikosti, označované také jako 100% měřítko nebo 1:1. Při tisku je třeba dbát na to, aby se obrázek vytiskl ve skutečné velikosti. Tato možnost se obvykle nachází v nastavení tisku nebo v části nastavení stránky tiskového softwaru. Chcete-li zachovat původní velikost, nezapomeňte vypnout všechny možnosti jako „Přizpůsobit stránce“ nebo „Měřítko přizpůsobit“. Kromě toho se před tiskem ujistěte, že má obrázek vhodnou velikost, a to tak, že podruhé zkontrolujete náhled tisku.

Závěrem lze říci, že úprava velikosti obrázku pro tisk je jednoduchá a lze ji provést pomocí různých technik. K dispozici jsou specializované nástroje a aplikace, které vám pomohou přesně změnit velikost fotografií, ať už používáte telefon, systém Windows 10 nebo jiná zařízení. Podle výše popsaných kroků můžete zajistit, aby vytištěné fotografie nebo obrázky odpovídaly zamýšlené velikosti a zachovaly si svou kvalitu.

FAQ
Jak změnit velikost JPEG?

Při změně velikosti obrázku JPEG dodržujte následující postupy: Otevřete libovolný program pro úpravu fotografií, včetně programů Adobe Photoshop, GIMP nebo dokonce online editorů, jako je Pixlr nebo Canva. 2. V programu vyberte obrázek JPEG, který chcete zvětšit, výběrem možnosti „Otevřít“ z nabídky „Soubor“. 3. Po otevření obrázku vyhledejte v nabídce „Obrázek“ možnost „Změnit velikost“ nebo „Velikost obrázku“ (nebo srovnatelnou volbu v závislosti na softwaru). 4. V dialogovém okně pro změnu velikosti můžete zadat požadované proporce obrázku. Hodnoty šířky a výšky lze zadat v pixelech, palcích nebo jiných měrných jednotkách. 5. Aby nedošlo ke změně proporcí, dbejte na zachování poměru stran obrázku. Abyste to zajistili, lze obvykle poměr stran uzamknout. 6. Chcete-li po výběru potřebných rozměrů změnit velikost obrázku JPEG, stiskněte tlačítko „OK“ nebo „Použít“. Nakonec obrázek se změněnou velikostí uložte výběrem možnosti „Uložit“ nebo „Uložit jako“ z nabídky „Soubor“.

Abyste zabránili přepsání původního souboru, uložte zmenšený obrázek JPEG s novým názvem nebo do samostatného umístění.

Poznámka: V závislosti na používaném softwaru se mohou přesné fáze změnit, ale celkový postup by měl být stejný.

Mohu změnit velikost fotografie v telefonu?

V telefonu můžete změnit velikost fotografie. Většina chytrých telefonů obsahuje vestavěný software pro úpravu fotografií a v obchodě s aplikacemi lze také získat řadu aplikací třetích stran, které umožňují měnit velikost obrázků. Tyto aplikace obvykle poskytují uživatelům možnost volby mezi ručním zadáním konkrétních rozměrů nebo výběrem z předdefinovaných velikostí. Při změně velikosti obrázku umožňují některé aplikace také zachovat poměr stran fotografie. Můžete také použít online nástroje pro změnu velikosti fotografií, které jsou dostupné prostřednictvím webového prohlížeče v telefonu.

Jak zmenšit obrázek a vytisknout jej?

Ke zmenšení obrázku před jeho vytištěním můžete použít následující postupy: Otevřete obrázek v programu pro úpravu obrázků, například GIMP, Microsoft Paint nebo Adobe Photoshop.

2. V nabídce nebo na panelu nástrojů vyhledejte možnost „Změnit velikost“ nebo „Velikost obrázku“. V závislosti na použitém softwaru se tato možnost může měnit. 3. Jakmile naleznete možnost změny velikosti, klepněte na ni a zobrazí se dialogové okno pro změnu velikosti. Rozměry obrázku můžete změnit pomocí nastavení v dialogovém okně změny velikosti. Můžete zvolit buď procentuální měřítko pro zmenšení, nebo zadat požadované rozměry v pixelech.

Poznámka: Chcete-li zachovat poměr stran (proporce) obrázku, nezapomeňte zaškrtnout políčko „Omezit proporce“ nebo „Zachovat poměr stran“. 5. Po úpravě rozměrů zobrazte náhled úprav, abyste se ujistili, že odpovídají vašim potřebám. Pokud tomu tak není, můžete pokračovat v úpravách, dokud nebudete spokojeni. 6. Poté, co jste s velikostí spokojeni, potvrďte úpravy kliknutím na tlačítko „OK“ nebo „Použít“. Velikost vašeho obrázku byla nyní změněna. Výběrem možnosti tisku v softwaru nebo přesunutím obrázku na jednotku USB a jeho vytištěním z tiskárny můžete pokračovat v jeho tisku.

Upozornění: Před tiskem překontrolujte, zda bylo zvoleno správné nastavení tisku, včetně velikosti papíru, orientace a kvality tisku.

Podle následujících pokynů můžete zmenšit velikost fotografie a vytisknout ji v požadované velikosti.