Jak vypnout MacBook. Průvodce krok za krokem

How to restart MacBook?
On your Mac, choose Apple menu > Restart. If you don't want app windows that are open to reopen when your Mac restarts, deselect “Reopen windows when logging back in.”
Další informace najdete na support.apple.com

Ať už máte MacBook, MacBook Air nebo MacBook Pro, je důležité vědět, jak počítač správně vypnout. V závislosti na modelu a okolnostech existuje několik různých způsobů, jak MacBook vypnout, i když se to může zdát jako jednoduchý postup. V tomto příspěvku vám ukážeme, jak MacBook vypnout pomocí různých technik, včetně té, která nezahrnuje stisknutí tlačítka napájení.

1. Vypnutí MacBooku pomocí tlačítka napájení: Tlačítko napájení se na MacBooku obvykle nachází v pravém horním rohu klávesnice. Chcete-li MacBook vypnout tímto způsobem, jednoduše stiskněte a několik sekund podržte tlačítko napájení, dokud se na obrazovce nezobrazí dialogové okno. K dispozici budete mít možnosti jako Restartovat, Spánek a Vypnout. Když kliknete na „Vypnout“, MacBook se začne vypínat. Když se obrazovka zcela vypne a zčerná, můžete bezpečně zavřít víko. 2. Vypínání MacBooku Air: Vypínání MacBooku Air je stejné jako vypínání ostatních modelů MacBooků. Chcete-li MacBook Air vypnout, klikněte na logo Apple v levém horním rohu obrazovky. Když se zobrazí rozevírací nabídka, vyberte ze seznamu možností „Shut Down“ (Vypnout). Jako alternativu můžete použít dříve popsanou techniku s tlačítkem napájení.

3. Vypnutí MacBooku bez tlačítka napájení:

Občas můžete zjistit, že tlačítko napájení MacBooku nefunguje správně, takže je obtížné vypnout přístroj pouze pomocí tohoto tlačítka. I bez tlačítka napájení lze MacBook vypnout. Chcete-li začít, klikněte na logo Apple v levém horním rohu obrazovky a zvolte „Předvolby systému“. V závislosti na aktuálním zdroji napájení tam vyberte možnost „Energy Saver“ a přejděte na kartu „Battery“ nebo „Power Adapter“. Nakonec stiskněte tlačítko „Shut Down“, čímž zahájíte vypínání MacBooku.

4. Ruční deaktivace MacBooku Pro: Postup vypnutí MacBooku Pro s Touch Barem se mírně liší. Začněte výběrem možnosti „Vypnout“ z rozevírací nabídky po kliknutí na logo Apple v levém horním rohu obrazovky. Alternativně můžete podržet stisknuté tlačítko Touch ID na pravé straně Touch Baru a počkat, až se zobrazí nabídka napájení. Vypnutí MacBooku Pro dokončete kliknutím na tlačítko „Vypnout“.

Závěrem lze říci, že vypnutí MacBooku je snadné, jakmile víte, jak to u konkrétního modelu provést. Můžete se spolehnout na tlačítko napájení nebo v případě potřeby použít alternativní techniky, ať už máte MacBook, MacBook Air nebo MacBook Pro. Před vypnutím zařízení nezapomeňte uložit veškerou nedokončenou práci, abyste nepřišli o důležité informace.

FAQ
Jaké klávesy vynutí vypnutí Macu?

K vynucenému ukončení MacBooku použijte najednou klávesy Control + Option + Command + Power. Podržením těchto kláves MacBook vypnete.

Proč nemohu Mac vypnout?

Potíže s vypínáním Macu mohou mít řadu příčin. Zde uvádíme několik typických scénářů: Aplikace, které nereagují: V některých případech se může stát, že některé programy přestanou reagovat a Mac se nevypne. Za takových okolností se pokuste problémové programy násilně ukončit stisknutím kombinace kláves Command + Option + Escape, výběrem programu a kliknutím na tlačítko „Force Quit“. 2. Procesy nebo úlohy na pozadí: Je možné, že vašemu Macu brání ve vypnutí několik právě prováděných procesů nebo úloh na pozadí. Před pokusem o restartování Macu se ujistěte, že jste ručně ukončili všechny zbytečné programy nebo procesy. 3. Aktualizace nebo instalace: Pokud se Mac nachází uprostřed aktualizace nebo instalace softwaru, může vám Mac bránit v jeho vypnutí až do dokončení operace. Před pokusem o vypnutí vyhledejte všechny aktivní aktualizace nebo instalace a dejte jim čas na dokončení. 4. Problémy s hardwarem: Někdy vypnutí Macu znemožňují hardwarové problémy, například nefunkční tlačítka napájení nebo problémy s baterií. Pokud žádná z výše uvedených oprav nefunguje, bylo by vhodné obrátit se na podporu společnosti Apple nebo zajít do licencovaného servisu, kde případné hardwarové problémy zjistí a opraví.

Je důležité si uvědomit, že se jedná pouze o několik možných příčin a váš konkrétní scénář může vyžadovat jiné techniky řešení problémů.

Proč nemohu vypnout svůj MacBook Air?

Problémy s vypínáním MacBooku Air mohou mít řadu příčin. Toto je několik možných scénářů: 1. Problémy se softwarem nebo aplikacemi: Příležitostně se může stát, že určité aplikace nebo procesy brání vypnutí MacBooku Air. Zavřete všechny otevřené programy a pak se podívejte po všech procesech na pozadí, které mohou být aktivní. Za tímto účelem spusťte Monitor aktivity (nachází se ve složce Nástroje ve složce Aplikace) a ukončete všechny zbytečné programy.

2. Zamrzlý nebo nereagující systém: MacBook Air nemusí reagovat na standardní příkazy pro vypnutí, pokud zamrzne nebo nereaguje. Pokud k tomu dojde, můžete zkusit podržet tlačítko napájení po dobu přibližně 10 sekund a donutit tak systém k vypnutí. 3. Problémy s baterií: Pokud je baterie MacBooku Air vážně vybitá nebo špatně funguje, může to bránit správnému vypnutí počítače. Než se pokusíte MacBook Air znovu vypnout, ujistěte se, že je připojen ke zdroji napájení a má čas se nabít. V některých situacích může vypnutí MacBooku Air zabránit hardwarový nebo systémový problém.

4. Hardwarové nebo systémové chyby. Řadič správy systému (SMC) lze resetovat provedením kroků nezbytných pro konkrétní model MacBooku Air. To často pomáhá vyřešit řadu problémů souvisejících s hardwarem.

Pokud jste vyzkoušeli tyto postupy řešení problémů a MacBook Air se stále nevypíná, bude nejlepší obrátit se na podporu společnosti Apple nebo se obrátit na autorizovaný servis, kde vám pomohou.