Jak nainstalovat zvukovou kartu a povolit ji v systému Windows 10

Kvalitu zvuku v počítači lze výrazně zlepšit přidáním zvukové karty, která také nabízí další možnosti pro pohlcující zvukový zážitek. Instalace zvukové karty je poměrně jednoduchá operace bez ohledu na to, zda chcete vylepšit zvukové možnosti počítače nebo jste hráč, milovník hudby či obojího. V tomto návodu vás provedeme instalací zvukové karty do počítače se systémem Windows 10 a jejím nastavením pro dosažení co nejlepšího výkonu.

Než začnete, ujistěte se, že máte zvukovou kartu, která je kompatibilní s operačním systémem vašeho počítače. Ověřte si požadavky výrobce a ověřte, zda je systém Windows 10 se zvukovou kartou kompatibilní. Ujistěte se, že máte potřebné nástroje, například šroubovák, abyste mohli otevřít skříň počítače. 1. Vypněte napájení počítače a odpojte jej ze zásuvky. Zabezpečení na prvním místě! 2. Odšroubujte šrouby bočního panelu, abyste odhalili kryt počítače. Vyčerpávající pokyny k otevření krytu naleznete v uživatelské příručce dodané s počítačem nebo na webových stránkách výrobce. Dávejte přitom pozor, abyste se nedotkli žádných choulostivých částí počítače. 3. Najděte na základní desce volný slot PCI nebo PCIe. Tyto sloty, které jsou obvykle bílé nebo černé, slouží k umístění rozšiřujících karet, například zvukové karty. Pokud si nejste jisti, který slot použít, vyhledejte pomoc v příručce k počítači nebo na webových stránkách výrobce základní desky. 4. Opatrně umístěte zvukovou kartu do vybraného slotu a ujistěte se, že je správně umístěna. Vložte kartu do slotu rovnoměrným a pevným tlakem, dokud není zcela usazena. Dávejte pozor, abyste na ni netlačili a nezpůsobili ohnutí některého z pinů. 5. Zvukovou kartu zašroubujte do skříně pomocí dodaných šroubů, aby byla pevně ukotvena na svém místě. Abyste zabránili jakémukoli pohybu nebo odpojení za provozu počítače, ujistěte se, že je karta pevně připevněna. 6. Uzavřete skříň počítače a znovu připojte všechny kabely, které byly dříve přerušeny. Zapněte počítač jeho připojením k síti.

Aby bylo možné zvukovou kartu nyní po její fyzické instalaci používat, musí být v systému Windows 10 povolena.

1. Po spuštění počítače klikněte pravým tlačítkem myši na nabídku Start a z kontextové nabídky vyberte možnost „Správce zařízení“. V okně Správce zařízení rozbalte kategorii „Zvuk, video a herní ovladače“. 3. V seznamu vyhledejte nedávno nainstalovanou zvukovou kartu. Měla by být označena názvem nebo číslem modelu zvukové karty. 4. Klikněte na zvukovou kartu pravým tlačítkem myši a v rozevírací nabídce vyberte možnost „Enable“ (Povolit). Pokud tato možnost není přístupná, je zvuková karta již povolena. Okno Správce zařízení by se mělo zavřít. Gratulujeme vám! Zvuková karta systému Windows 10 byla úspěšně nainstalována a povolena. Zvukový výstup můžete otestovat přehráním zvukového nebo hudebního souboru, abyste se ujistili, že funguje správně. Pokud se vyskytnou problémy, ujistěte se, že máte nainstalovány požadované ovladače zvukové karty. Tyto ovladače lze často stáhnout na webových stránkách výrobce.

Postup nastavení je podstatně jednodušší, pokud chcete použít zvukovou kartu USB.

1. Připojte zvukovou kartu USB k volnému portu USB počítače. 2. Po vložení nového zařízení jej systém Windows 10 okamžitě detekuje a nainstaluje potřebné ovladače. Po zobrazení výzvy se držte pokynů zobrazených na obrazovce a dokončete instalaci ovladače. 3. Po dokončení instalace by měla být vaše zvuková karta USB použitelná. Aby se zvuková karta USB stala výchozím výstupním zvukovým zařízením, bude možná nutné změnit nastavení zvuku v počítači.

Při připojování zařízení ke zvukové kartě se do jejího výstupního zvukového portu běžně připojují reproduktory nebo sluchátka. Ve většině případů se k identifikaci tohoto portu používá ikona reproduktoru nebo sluchátek. Některé zvukové karty mohou obsahovat také další porty pro připojení mikrofonů nebo jiných vstupních zvukových zařízení.

A konečně, přidání zvukové karty do systému Windows 10 je poměrně snadná operace, která může výrazně zlepšit zvukové možnosti počítače. Podle pokynů uvedených v tomto článku budete moci nainstalovat a povolit zvukovou kartu, ať už se jedná o zvukovou kartu PCI/PCIe nebo USB. Pro dosažení optimálního výkonu si nezapomeňte přečíst pokyny výrobce a stáhnout všechny potřebné ovladače. Vychutnejte si lepší kvalitu zvuku!

FAQ
Kde se nachází zvuková karta v procesoru?

V centrální procesorové jednotce (CPU) počítače je umístěna zvuková karta, běžně označovaná jako zvuková karta nebo zvukové rozhraní. Jedná se o kus hardwaru, který se instaluje do rozšiřujícího slotu na základní desce počítače. Přesto je důležité mít na paměti, že ne každý počítač má samostatnou zvukovou kartu. Zvuková karta může být integrována do některých základních desek, v takovém případě je zvuková karta součástí samotné základní desky. Za takových okolností nebude v procesoru samostatná zvuková karta.

Má můj počítač zvukovou kartu?

Chcete-li zjistit, zda má váš počítač zvukovou kartu, můžete provést následující úkony: Nejprve zkontrolujte fyzická připojení: Zkontrolujte, zda má váš počítač na zadní straně port s označením „Audio Out“ nebo „Line Out“. To dokazuje, že váš počítač má zvukovou kartu. Správce zařízení je přístupný provedením klepnutí pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a výběrem položky „Správce zařízení“ ze seznamu. V okně Správce zařízení rozbalte kategorii „Zvuk, video a herní ovladače“. Pokud je zobrazena zvuková karta, váš počítač je jí vybaven. 3. Informace o systému: Chcete-li otevřít dialogové okno Spustit, stiskněte klávesu Windows plus R. Po zadání „msinfo32“ stiskněte klávesu Enter. Po rozbalení položky „Components“ (Součásti) v okně System Information (Systémové informace) klikněte na položku „Sound Device“ (Zvukové zařízení). Pokud se zobrazí informace o zvukové kartě, je váš počítač zvukovou kartou vybaven. Pokud žádný z těchto testů neodhalí existenci zvukové karty, může mít váš počítač integrovaný zvuk, což znamená, že zvukové operace jsou zabudovány do základní desky. I bez dedikované zvukové karty je v tomto případě možná funkčnost zvuku.