Jak provést úplnou zálohu v systému Windows 10

Uživatelé systému Windows 10 mají přístup k integrovaným nástrojům, které usnadňují provádění úplných záloh dat a systému. V případě poruchy hardwaru, selhání systému nebo jiných neočekávaných okolností je zálohování počítače nezbytné pro ochranu vašich souborů a nastavení. V tomto článku si projdeme postup provádění úplného zálohování v systému Windows 10 spolu s otázkami, zda zálohování v systému Windows 10 zálohuje všechny soubory, jak zkopírovat celý počítač na externí pevný disk, jak zálohovat všechna data na externí pevný disk a dalšími.

Zálohují se při zálohování v systému Windows 10 všechny soubory?

Historie souborů, vestavěný nástroj pro zálohování systému Windows 10, při úplném zálohování zálohuje významná uživatelská data a složky, jako jsou dokumenty, obrázky, hudba, filmy a soubory pracovní plochy. Ve výchozím nastavení navíc obsahuje data ze složek Plocha, Stažené soubory, Dokumenty, Obrázky, Hudba, Videa a OneDrive. Systémové soubory ani aplikace však zálohovány nejsou. Pomocí možnosti Zálohování bitové kopie systému můžete vytvořit identickou kopii celého systému a vytvořit komplexní zálohu, která obsahuje systémové soubory a aplikace.

Jak mohu zkopírovat celý počítač na externí pevný disk? Pomocí možnosti Zálohování bitové kopie systému Windows 10 můžete přenést celý počítač na externí pevný disk. Uděláte to takto:

1. Připojte počítač k externímu pevnému disku. 2. Vyhledejte v nabídce Start Ovládací panely a spusťte je. 3. V Ovládacích panelech klikněte na položku „Zálohování a obnovení (Windows 7)“ v části „Systém a zabezpečení“. 4. V levé části vyberte možnost „Vytvořit obraz systému“.

5. Jako cíl zálohy vyberte externí pevný disk. 6. Vyberte, které disky chcete zálohovat. 7. Postup dokončíte kliknutím na tlačítko „Start backup“ (Spustit zálohování) a dodržujte pokyny na obrazovce.

Jak mohu zálohovat všechny soubory v systému Windows 10 na externí pevný disk? Pomocí funkce Historie souborů systému Windows 10 můžete zálohovat všechny své soubory na externí pevný disk. Uděláte to takto:

1. Připojte počítač k externímu pevnému disku. 2. Výběrem symbolu ozubeného kola v nabídce Start spusťte aplikaci Nastavení. 3. Po kliknutí na položku „Aktualizace a zabezpečení“ v aplikaci Nastavení vyberte v levém panelu položku „Zálohování“. 4. Klikněte na „Add a drive“ (Přidat disk) a v části „Back up using File History“ (Zálohovat pomocí historie souborů) vyberte jako cíl zálohování externí pevný disk. 5. Po instalaci jednotky vyberte „More options“ (Další možnosti) a změňte předvolby zálohování. Zde můžete vybrat, které složky chcete zahrnout nebo vyloučit ze zálohování, a také jak často se mají soubory zálohovat a jak dlouho se mají zálohy uchovávat.

7. Po provedení konfigurace bude aplikace File History automaticky zálohovat vaše soubory na externí pevný disk.

Jak zálohovat každý kousek dat v počítači? K zálohování všech dat v počítači můžete použít řadu technik, například externí pevné disky, cloudové úložné služby nebo síťová úložná zařízení. Zde je několik možností:

1. Externí pevný disk: K počítači připojte externí pevný disk a poté na něj ručně přetáhněte nebo zkopírujte a vložte klíčové soubory a složky.

2. Služby cloudového úložiště: Vytvořte si účet u služby cloudového úložiště, jako je Dropbox, Microsoft OneDrive nebo Disk Google. Chcete-li synchronizovat soubory s cloudem, nainstalujte do počítače příslušný program a postupujte podle pokynů na obrazovce.

3. Síťové úložiště (NAS): Nainstalujte zařízení NAS do vlastní sítě a nastavte jej tak, aby automaticky zálohovalo vaše data. Nyní můžete díky tomu přistupovat ke svým souborům z jakéhokoli síťového zařízení.

Pro ochranu svých dat doporučujeme zavést několik strategií zálohování. Dbejte na aktuálnost záloh jejich pravidelnou kontrolou a aktualizací.

Chcete-li ochránit své soubory a nastavení, je nezbytné vytvořit komplexní zálohu systému Windows 10. Pomocí integrovaných zálohovacích nástrojů, jako je Historie souborů a Zálohování bitové kopie systému, můžete rychle vytvořit zálohy důležitých dat a dokonce i bitovou kopii celého systému. Pro větší redundanci a klid mysli mějte na paměti častou aktualizaci záloh a přemýšlejte o využití různých technik zálohování.

FAQ
Jaký je nejlepší způsob zálohování počítače?

Využití spolehlivého zálohovacího programu nebo vestavěných zálohovacích funkcí počítače k dokončení úplné zálohy je nejlepším přístupem k ochraně vašich dat. Tím zaručíte kompletní zálohu všech svých souborů, programů a nastavení. Záložní soubory se doporučuje ukládat na externí pevný disk nebo do síťového úložného systému (NAS). Pravidelné zálohování a udržování mnoha kopií na různých místech vám také poskytne další zabezpečení proti ztrátě dat.

Je zálohování systému Windows 10 dostatečně kvalitní?

Úspěšnost zálohování systému Windows 10 závisí především na požadavcích a preferencích uživatele. Pro základní zálohování dat a obnovu systému nabízí systém Windows 10 vestavěná zálohovací řešení, jako je Historie souborů a Zálohování obrazu systému. Tyto alternativy však mohou být pro některé uživatele omezené z hlediska přizpůsobení a všestrannosti.

Pro složitější požadavky na zálohování, jako je provádění přírůstkových záloh nebo zálohování konkrétních aplikací, může být vhodnější zálohovací software třetích stran. Tyto programy často poskytují více funkcí a možností ovládání procesu zálohování.

Efektivita zálohování systému Windows 10 nakonec závisí na konkrétních požadavcích uživatele a hodnotě jeho dat. Obvykle se doporučuje vyhodnotit konkrétní potřeby a v případě potřeby vzít v úvahu využití doplňkových možností zálohování.