Mechanika vytáčeného internetu. Jak funguje?

Ačkoli je dnes vytáčený internet považován za přežitek minulosti, měl v počátcích internetového připojení zásadní význam. Před zavedením vysokorychlostního širokopásmového připojení byl hlavní metodou, kterou jednotlivci přistupovali k celosvětové síti. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak vytáčený internet funguje, jak se odesílají data, proč vydává určitý zvuk, zda ho dnes ještě někdo používá a jak je rychlý ve srovnání s Wi-Fi.

Vytáčený internet potřebuje ke svému fungování telefonní linku. Modem je zařízení, které převádí digitální počítačové impulsy na analogové signály, které lze přenášet po telefonní lince a které uživatelé používají k připojení k internetu. Modem pak naváže spojení vytočením čísla poskytovatele internetových služeb (ISP), což je odlišné telefonní číslo. Po spojení se modem a poskytovatel internetového připojení dohodnou na vytvoření zabezpečeného spojení.

Modem pro vytáčení používá k přenosu dat metodu známou jako FSK (frequency-shift keying). Digitální data se pomocí FSK převádějí na zvukové tóny, aby je bylo možné přenášet po telefonních linkách. Tóny jsou pak vysílány v souvislém proudu, jakmile modem určí příslušné frekvence, které představují nuly a jedničky. Uživatel může navštěvovat webové stránky, posílat e-maily a provádět další činnosti online díky tomu, že přijímací modem dekóduje zvukové tóny zpět na digitální data.

Zvuk, který vydává vytáčený internet při připojení, je jedním z jeho charakteristických rysů. Proces kódování a dekódování FSK vytváří tento zvuk, který je někdy popisován jako sled pípání, skřípání a vřískání. Tyto slyšitelné tóny vydávají modemy při vyjednávání a synchronizaci během vytváření spojení. Zvuk je vedlejším produktem procesů kódování a dekódování modemů a analogově-digitální konverze.

Přestože rychlejší a spolehlivější širokopásmové připojení většinou nahradilo vytáčené připojení k internetu, je na některých místech stále jedinou možností. Širokopásmové připojení nemusí být dostupné v odlehlých venkovských oblastech nebo v oblastech se špatnou infrastrukturou, takže jedinou praktickou možností je vytáčený internet. Někteří lidé mohou volit vytáčené připojení také proto, že je jednodušší na používání a levnější než širokopásmové připojení. Počet uživatelů vytáčeného připojení se však v průběhu času výrazně snížil.

Vytáčený internet je z hlediska rychlosti mnohem pomalejší než Wi-Fi a jiné širokopásmové připojení. Širokopásmové připojení může poskytovat rychlost v řádu megabitů za sekundu (Mbps) nebo dokonce vyšší než vytáčené připojení, které obvykle nabízí rychlost připojení do 56 kilobitů za sekundu (Kbps). Kódovací a dekódovací postupy používané modemy a omezení infrastruktury telefonní linky způsobují, že vytáčené připojení pracuje pomaleji. Proto může být používání vytáčeného připojení k internetu pro činnosti, jako je streamování videa, stahování velkých souborů nebo hraní online her, velmi obtížné nebo možná nemožné.

Závěrem lze říci, že vytáčený internet funguje tak, že pomocí modemu a telefonní linky převádí digitální signály na zvukové tóny pro přenos a naopak. Vytáčený internet je stále využíván v místech se špatnou infrastrukturou nebo lidmi, kteří hledají levné a jednoduché připojení k internetu, jeho obliba však v posledních letech klesá. Vzhledem k nižším rychlostem a technologickým omezením má však daleko k rychlejšímu a spolehlivějšímu širokopásmovému připojení, které poskytuje Wi-Fi a další současné technologie.

FAQ
Je vytáčené připojení stejné jako wifi?

Vytáčené připojení a Wi-Fi nejsou rovnocenné, ne. Vytáčený internet je starší technologie, která se k internetu připojuje pomocí modemu a telefonní linky. Využívá stávající telefonní síť a potřebuje fyzické připojení. Bezdrátová síťová technologie známá jako Wi-Fi naproti tomu umožňuje zařízením připojit se k internetu bez nutnosti jakéhokoli fyzického připojení. Data jsou mezi zařízeními a směrovačem Wi-Fi přenášena pomocí rádiových vln.

Je vytáčené připojení rychlejší než Wi-Fi?

Odpověď zní, že WiFi je rychlejší než vytáčené připojení. Ve skutečnosti je vytáčené připojení mnohem pomalejší než WiFi. Vytáčený internet má obvykle rychlost připojení mezi 56 Kb/s a 128 Kb/s a připojuje se přes telefonní linku. Naproti tomu připojení WiFi je podstatně rychlejší, přičemž současné standardy jako 802.11ac jsou schopny poskytnout rychlost několika set megabitů za sekundu (Mbps) nebo dokonce gigabitů.

Je vytáčené připojení kabelové nebo bezdrátové?

Drátové připojení je v podstatě vytáčený internet. Spojení mezi počítačem uživatele a poskytovatelem internetových služeb (ISP) se uskutečňuje pomocí telefonní linky. Připojení se uskutečňuje prostřednictvím běžných měděných telefonních drátů poté, co počítač vytočí určité telefonní číslo, které mu přidělil poskytovatel internetového připojení. Uživatel může přistupovat k internetu díky schopnosti tohoto připojeného spojení odesílat a přijímat data.