Jak spustit Správu disků jako správce

Uživatelé mohou spravovat své diskové oddíly, svazky a virtuální disky pomocí nástroje pro správu disků v operačních systémech Windows. Nástroj Správa disků občas potřebuje k provedení některých operací práva správce. V tomto článku se podíváme na to, jak spustit nástroj Správa disků v systému Windows 11 jako správce, a zodpovíme případné další dotazy čtenářů.

1. Jak spustit nástroj Správa disků v systému Windows 11 jako správce? Pro spuštění Správy disků jako správce v systému Windows 11 můžete dodržet následující postupy:

Krok 1: Chcete-li vstoupit do nabídky Start, stiskněte na klávesnici klávesu Windows.

Krok 2: Ve výsledcích vyhledávání zadejte „Správa disků“ a zobrazí se možnost „Vytvořit a formátovat oddíly pevného disku“.

Krok 3: Po kliknutí pravým tlačítkem myši na možnost „Vytvořit a formátovat oddíly pevného disku“ vyberte v kontextové nabídce možnost „Spustit jako správce“.

Krok 4: V případě potřeby zadejte přihlašovací údaje správce nebo přijměte výzvu Řízení uživatelských účtů (UAC).

Správu disků můžete otevřít s právy správce podle těchto pokynů. Díky tomu budete moci provádět sofistikované operace správy disků, jako je přidávání, odebírání nebo změna velikosti diskových oddílů, které vyžadují rozšířená práva. 2. Jak mohu spustit Správce zařízení s právy místního správce? Podobný postup můžete použít ke spuštění Správce zařízení jako místní správce:

Krok 1: Chcete-li vstoupit do nabídky Power User, stiskněte na klávesnici klávesu Windows plus X. Stiskněte klávesu Windows.

Krok 2: Chcete-li otevřít okno Správce zařízení, vyberte z nabídky položku „Správce zařízení“.

Krok 3: Pokud se zobrazí jakákoli výzva UAC, zadejte požadované informace nebo výzvy potvrďte.

Spuštěním Správce zařízení jako místní správce získáte přístup k sofistikovanějším možnostem správy zařízení, včetně aktualizace ovladačů, zapínání a vypínání zařízení a řešení problémů s hardwarem.

3. Jak mohu spustit Správu počítače jako alternativní uživatel?

Pokud potřebujete spravovat prostředky jiného uživatele nebo provádět operace správy na vzdáleném počítači, může být užitečné spustit Správu počítače jako jiný uživatel. Správu počítače můžete spustit jako jiný uživatel podle následujících kroků:

Krok 1: Dialogové okno Spustit otevřete stisknutím klávesy Windows a R na klávesnici.

Krok 2: Chcete-li otevřít nástroj Správa počítače, zadejte do dialogového okna Spustit příkaz „compmgmt.msc“ a klepněte na tlačítko Enter.

Krok 3: V kontextové nabídce klikněte pravým tlačítkem myši na položku „Správa počítače“ v levém podokně a vyberte možnost „Spustit jako jiný uživatel“.

Krok 4: Zadejte informace o uživatelském účtu, který chcete použít ke spuštění nástroje Správa počítače, a klikněte na tlačítko OK.

Spuštěním Správy počítače jako jiný uživatel můžete spravovat vzdálený počítač nebo spravovat prostředky určené jinému uživateli.

4. Jak pomocí CMD otevřu disk? Správu disků můžete spustit pomocí příkazového řádku (CMD) provedením níže uvedených akcí:

Krok 1: Chcete-li přejít do nabídky Power User, stiskněte na klávesnici klávesu Windows plus X. Stiskněte klávesnici.

Krok 2: Chcete-li spustit příslušné rozhraní příkazového řádku, vyberte z nabídky položku „Příkazový řádek“ nebo „Windows PowerShell“. Krok 3: V rozhraní příkazového řádku zadejte příkaz „diskmgmt.msc“ a stiskněte klávesu Enter.

Spuštěním příkazu „diskmgmt.msc“ můžete přistupovat ke Správě disků z příkazového řádku a pomocí textového rozhraní ovládat své disky a diskové oddíly.

Závěrem lze říci, že spuštění Správy disků systému Windows 11 jako správce je nezbytné pro provádění komplexních činností správy disků. Podle výše uvedených kroků můžete snadno přistupovat ke Správě disků s přihlašovacími údaji správce. Podívali jsme se také na to, jak vstoupit do Správy disků z příkazového řádku, spustit Správu počítače jako jiný uživatel a spustit Správce zařízení jako místní správce. Při ovládání svých disků a zařízení mají uživatelé díky těmto technikám větší pravomoci a flexibilitu.

FAQ
Jak používat příkazy diskpart?

Pro použití příkazů diskpart je třeba dodržet následující kroky: 1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte klávesovou zkratku Windows + R. 2. Klepněte na tlačítko Spustit. Po zadání zadejte příkaz „diskpart“. Tím se spustí nástroj příkazového řádku Diskpart s právy správce. 3. Po spuštění nástroje Diskpart se zobrazí nové okno příkazového řádku. 4. Po jeho zadání zadejte „list disk“. Poté se zobrazí seznam všech disků připojených k počítači. 5. Poznamenejte si číslo disku, se kterým chcete pracovat. 6. Zadejte „select disk [číslo disku]“ a stiskněte klávesu Enter. Nahraďte [číslo disku] skutečným číslem disku, který chcete vybrat. V tomto případě bude vybrán vámi zadaný disk. 7. Od tohoto okamžiku můžete na vybraném disku provádět různé příkazy diskpart. Několik typických příkazů diskpart je následujících:

– „clean“, který vyprázdní zadaný disk od všech oddílů a dat. Chcete-li na vybraném disku vytvořit zcela nový primární oddíl, použijte příkaz

„create partition primary“. Chcete-li vybraný disk rychle naformátovat souborovým systémem NTFS, použijte příkaz

„format fs=ntfs quick“. Chcete-li vybranému oddílu přiřadit písmeno jednotky, použijte příkaz „assign letter=[písmeno jednotky]“. Chcete-li zvětšit velikost vybraného oddílu, použijte

– „extend“. Chcete-li vybraný oddíl odstranit, použijte příkaz

„delete partition „

. Chcete-li nástroj Diskpart zavřít, napište do pole „exit“.

Příkazy Diskpart používejte vždy s opatrností, protože mohou mít vážné následky pro vaše disky a data. Před prováděním jakýchkoli akcí s programem Diskpart se vždy doporučuje mít zálohu důležitých dat.

Jak spustit Správu disků jako správce v systému Windows 10?

Chcete-li spustit Správu disků v systému Windows 10 jako správce, můžete dodržet následující postupy: 1. Klikněte na tlačítko Start a do vyhledávacího pole zadejte „Správa disků“.

2. V kontextové nabídce vyberte možnost „Spustit jako správce“ po provedení kliknutí pravým tlačítkem myši na zobrazený výsledek „Správa disků“. 3. Pokud se vás Řízení uživatelských účtů (UAC) zeptá, vyberte možnost „Ano“ pro poskytnutí práv správce. 4. Okno Správa disků se nyní spustí s právy správce, což vám umožní provádět všechny operace správy disků, které vyžadují privilegovaný přístup.

Při provádění jakýchkoli úprav diskových oddílů nebo svazků buďte opatrní, protože spuštění Správy disků jako správce vám dává plnou moc nad úlohami souvisejícími s diskem.