Jak zobrazit lištu s okny a přistupovat k jejím funkcím v systému Windows

Funkcí, která se poprvé objevila v systému Windows 8 a byla zachována i v systému Windows 11, je lišta s okny, která nabízí rychlý přístup k důležitým systémovým nastavením a funkcím. Jedná se o snadný způsob pohybu a přístupu k různým funkcím, včetně vyhledávání, sdílení, zařízení, nastavení a úvodní obrazovky. Abychom vám pomohli tuto funkci co nejlépe využít, projdeme si v tomto článku způsob zobrazení panelu Charms Bar a budeme se zabývat relevantními dotazy.

V systému Windows 11 máte několik možností, jak zobrazit lištu Charms Bar. Pravý horní nebo pravý dolní roh obrazovky jsou dobrými výchozími body pro ukazatel myši. Panel Charms Bar se pak v důsledku tohoto pohybu posune z pravé strany obrazovky dovnitř. Chcete-li místo toho otevřít panel Charms Bar, použijte klávesovou zkratku Windows + C. Bez použití myši můžete pomocí této klávesové zkratky rychle přistupovat k panelu Charms Bar.

Kroky pro otevření panelu Charms Bar v systému Windows 8 jsou srovnatelné. Chcete-li zobrazit panel Charms Bar, přesuňte kurzor myši do pravého horního nebo pravého dolního rohu obrazovky. Kromě toho můžete panel Charms Bar v systému Windows 8 otevřít stisknutím klávesy Windows a klávesy C na klávesnici. Bez ohledu na verzi, kterou používáte, se můžete snadno dostat na panel Charms Bar díky tomu, že tyto techniky fungují jak v systému Windows 8, tak v systému Windows 11.

Po zobrazení panelu Charms Bar můžete kliknutím na ikony získat přístup k různým funkcím. Ikona vyhledávání umožňuje vyhledávat soubory, aplikace, nastavení a další. Ikona sdílení umožňuje rychle sdílet obsah s ostatními prostřednictvím e-mailu, sociálních sítí nebo jiných kompatibilních aplikací. Ikona zařízení poskytuje možnosti připojení a správy externích zařízení, jako jsou tiskárny, monitory a reproduktory.

Ikona nastavení na hlavním panelu poskytuje přístup k systémovým nastavením, včetně síťových připojení, možností zobrazení, nastavení zvuku a dalších. A konečně ikona Úvodní obrazovka vás přenese zpět na úvodní obrazovku, kde máte přístup k nainstalovaným aplikacím a dlaždicím. Panel Charms Bar je navržen tak, aby zefektivnil navigaci a poskytoval rychlý přístup k základním funkcím a umožnil vám efektivnější způsob interakce se zařízením se systémem Windows.

Ve Windows 11 byl Charms Bar nahrazen novým Centrem akcí, které poskytuje podobné funkce, ale s aktualizovaným rozhraním. Do Centra akcí se dostanete kliknutím na ikonu oznámení na hlavním panelu nebo stisknutím kláves Windows + A na klávesnici. Centrum akcí ve Windows 11 nabízí rychlá nastavení, oznámení a přístup k některým funkcím, což z něj činí praktický nástroj pro správu zařízení.

Závěrem lze říci, že lišta s okny je v systémech Windows 8 a Windows 11 užitečnou funkcí, která poskytuje rychlý přístup k základním systémovým funkcím a nastavením. Panel Charms Bar zobrazíte přesunutím kurzoru myši do pravého horního nebo pravého dolního rohu obrazovky nebo pomocí klávesové zkratky Windows + C. Panel Charms Bar nabízí ikony pro vyhledávání, sdílení, zařízení, nastavení a úvodní obrazovku, což umožňuje efektivní navigaci a přístup k důležitým funkcím. Ve Windows 11 byl Charms Bar nahrazen Centrem akcí, které nabízí podobné funkce s aktualizovaným rozhraním.

FAQ
Co nahradilo lištu s okny?

Panel oken byl v systému Windows 10 nahrazen Centrem akcí.

Co se stalo s charms lištou systému Windows?

V systému Windows byl panel okouzlujících symbolů funkcí zavedenou v systému Windows 8, která umožňovala rychlý přístup k důležitým systémovým funkcím, jako je vyhledávání, nastavení, sdílení a zařízení. S vydáním systému Windows 10 se však společnost Microsoft rozhodla lištu s charms odstranit. Místo toho tyto funkce integroval do jiných oblastí operačního systému. Například k funkci vyhledávání lze nyní přistupovat prostřednictvím nabídky Start nebo pomocí vyhledávacího pole na hlavním panelu. Nastavení jsou přístupná prostřednictvím nabídky Start, Centra akcí nebo kliknutím pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a výběrem možnosti „Nastavení“. Možnosti sdílení jsou obvykle k dispozici v rámci jednotlivých aplikací a správu zařízení lze provádět prostřednictvím nabídky Nastavení nebo sekce Zařízení v Ovládacích panelech systému Windows 10.

Jak se nasazují přívěsky?

Chcete-li zobrazit panel charms a získat přístup k jeho funkcím v systému Windows, můžete postupovat podle následujících kroků:

1. Přesuňte kurzor myši do pravého horního nebo pravého dolního rohu obrazovky. Případně můžete přejet prstem od pravého okraje zařízení s dotykovou obrazovkou.

2. Tímto úkonem se na pravé straně obrazovky zobrazí lišta Charms Bar.

3. Z lišty Charms Bar můžete přistupovat k různým funkcím, jako je Hledání, Sdílení, Start, Zařízení a Nastavení.

Nasazení okouzlujících symbolů v kontextu systému Windows znamená přístup k funkcím dostupným na panelu okouzlujících symbolů a jejich používání. Podle výše uvedených kroků můžete charms snadno nasadit a využívat funkce, které lišta Charms Bar v systému Windows poskytuje.