Čistá instalace Snow Leoparda. Průvodce krok za krokem

Snow Leopard, známý také jako Mac OS X 10.6, byl společností Apple zpřístupněn v roce 2009 a mezi uživateli Maců je stále velmi oblíbeným operačním systémem. Tento článek vás provede celým procesem, ať už chcete Snow Leoparda přeinstalovat z disku, stáhnout bez disku, nainstalovat z USB disku, nebo Mac zcela vymazat a operační systém přeinstalovat.

Prvním krokem při přeinstalování Snow Leoparda z disku je spuštění instalačního disku Snow Leopard v optické jednotce počítače Mac.

2. Restartujte Mac a zároveň stiskněte a podržte klávesu „C“, aby se spustil z instalačního disku. 3. Po spuštění instalačního programu vyberte svůj jazyk a stiskněte tlačítko „Continue“. 4. Z lišty nabídek vyberte položku „Utilities“ (Nástroje) a následně „Disk Utility“. 5. V nástroji Disk Utility vyberte výchozí disk pro váš Mac a klikněte na možnost „Erase“ (Vymazat). 6. Vyberte preferovaný formát disku (doporučuje se Mac OS Extended, Journaled) a poté klikněte na tlačítko „Erase“. 7. Po vymazání disku ukončete Disk Utility a pokračujte v instalaci Snow Leoparda. Pokud nemáte instalační CD Snow Leopard, můžete si jej ještě stáhnout z webových stránek společnosti Apple.

Stažení programu Snow Leopard bez instalačního CD:

1.

2. Přejděte na webové stránky podpory společnosti Apple a vyhledejte „Snow Leopard download“. Chcete-li stáhnout instalační soubor Snow Leoparda, postupujte podle pokynů. 4. Po nalezení staženého souboru ve složce Stažené soubory poklepejte na stažený soubor a spusťte instalační proceduru. Instalace systému Snow Leopard pomocí jednotky USB: 1. Pro instalaci systému Snow Leopard ze zařízení USB je vyžadována jednotka USB flash s minimální kapacitou 8 GB.

2. Připojte jednotku USB k počítači Mac a poté ji pomocí programu Disk Utility (umístěného ve složce Aplikace > Nástroje) naformátujte.

3. Jak bylo navrženo v předchozím kroku, stáhněte si instalační soubor Snow Leoparda z webových stránek společnosti Apple. 4. Spusťte program Terminal (nachází se ve složce Applications > Utilities) a zadejte následující příkaz: Vytvořte instalační médium příkazem sudo /Applications/Install Mac OS X Snow Leopard.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/[název jednotky USB]/ –applicationpath 5. Název vaší jednotky USB nahraďte příkazem „[název jednotky USB]“. 6. Chcete-li vytvořit zaváděcí jednotku USB s instalací Snow Leoparda, stiskněte klávesu Enter a postupujte podle pokynů na obrazovce. Při restartování počítače Mac podržte stisknutou klávesu „Option“, aby se počítač spustil ze zařízení USB. 8. Zahajte instalační postup výběrem jednotky USB jako spouštěcího disku. Vymazání Macu a opětovná instalace operačního systému: 1. Před vymazáním Macu si nezapomeňte zálohovat všechny důležité soubory a data. 2. Zkontrolujte, zda je Mac v pořádku. 2. Při restartování počítače Mac podržte stisknuté klávesy „Command“ a „R“, abyste vstoupili do režimu obnovení. 3. Po vstupu do režimu obnovení vyberte v nabídce Nástroje položku „Disk Utility“. 4. V nástroji Disk Utility vyberte výchozí disk počítače Mac a klikněte na možnost „Erase“ (Vymazat).

5. Vyberte preferovaný formát disku (doporučuje se Mac OS Extended, Journaled) a poté klikněte na tlačítko „Erase“. Po vymazání disku vyberte v nabídce Utilities (Nástroje) možnost „Reinstall macOS“ (Znovu nainstalovat systém macOS) a poté nástroj Disk Utility zavřete. Až budete připraveni znovu nainstalovat Snow Leopard na vymazaný Mac, postupujte podle pokynů na obrazovce.

Pokud provedete čistou instalaci nebo vymažete Mac, data na disku budou vymazána, proto se před pokračováním ujistěte, že máte zálohu. Podle těchto pokynů krok za krokem můžete úspěšně přeinstalovat Snow Leoparda z disku, stáhnout jej bez disku, nainstalovat jej z jednotky USB nebo vymazat Mac a znovu nainstalovat operační systém.

FAQ
Is snow leopard fur soft?

Ne, článek s názvem „Čistá instalace Snow Leoparda. Průvodce krok za krokem“ není o fyzických vlastnostech kožichu sněžného leoparda, ale o instalaci operačního systému Snow Leopard do počítače.

Jak znovu nainstalovat systém macOS po vymazání disku?

Po vymazání disku můžete systém macOS znovu nainstalovat podle následujících pokynů:

1. Zapněte počítač Mac a pokud můžete, připojte se k internetu. 2. Restartujte počítač Mac a současně stiskněte klávesy Command a R. Váš Mac po tomto úkonu přejde do režimu obnovení systému macOS. 3. V zobrazeném okně nástrojů macOS vyberte možnost „Reinstall macOS“ a stiskněte tlačítko Pokračovat.

4. Podle pokynů na obrazovce vyberte svůj disk a zahajte proces přeinstalace. 5. Po výzvě vyberte disk, na který chcete nainstalovat systém macOS, a poté klikněte na tlačítko Pokračovat.

6. Počkejte na dokončení instalačního procesu. To může nějakou dobu trvat, buďte proto trpěliví.

7. Po dokončení instalace se Mac restartuje a nastartuje do nově nainstalovaného systému macOS.

8. Podle pokynů asistenta pro instalaci nakonfigurujte Mac podle svých preferencí a nastavení.

Je důležité si uvědomit, že přeinstalací systému macOS dojde ke smazání všech dat na disku, proto se před pokračováním ujistěte, že máte zálohu důležitých souborů.

Jak přeinstalovat operační systém na disk SSD?

Chcete-li přeinstalovat operační systém (OS) na disk SSD, můžete postupovat podle těchto pokynů krok za krokem:

1. Začněte zálohováním důležitých souborů a dat: Před zahájením procesu přeinstalace je nezbytné vytvořit zálohu všech důležitých souborů, dokumentů a všech dat, která chcete zachovat. Tím zajistíte, že po přeinstalaci budete moci svá data obnovit.

2. Pořiďte si kopii instalace operačního systému: Ujistěte se, že máte kopii instalačních souborů operačního systému, která může mít podobu disku DVD nebo jednotky USB flash. Pokud kopii nemáte, možná si ji budete muset zakoupit nebo vytvořit spouštěcí instalační program pomocí oficiálních instalačních souborů.

3. Připojte disk SSD: Zkontrolujte, zda je disk SSD správně připojen k počítači. Pokud se jedná o interní disk SSD, ujistěte se, že je správně nainstalován. Pokud se jedná o externí disk SSD, připojte jej k počítači prostřednictvím příslušného portu.

4. Restartujte počítač: Po připojení disku SSD restartujte počítač a ujistěte se, že se spouští z instalačního média.

5. Vstupte do instalačního procesu: Postupujte podle pokynů na obrazovce a vstupte do instalačního procesu. To může zahrnovat výběr jazykových preferencí, odsouhlasení licenčních smluv na software a výběr cílového místa instalace.

6. Naformátujte disk SSD: V průběhu instalačního procesu dojde k bodu, kdy je třeba vybrat cílovou jednotku pro instalaci operačního systému. Zde byste měli jako místo instalace zvolit disk SSD. Pokud není disk SSD správně naformátován, může být nutné jej před pokračováním v instalaci naformátovat.

7. Zahajte instalaci: Po výběru disku SSD jako místa instalace pokračujte v procesu instalace. To může nějakou dobu trvat, proto buďte trpěliví a nechte instalaci dokončit.

8. Nastavte operační systém: Po dokončení instalace postupujte podle pokynů a nastavte operační systém. To může zahrnovat vytvoření uživatelského účtu, výběr předvoleb a konfiguraci všech potřebných nastavení.

9. Obnovte své soubory a data: Po přeinstalování operačního systému můžete obnovit své soubory a data z dříve vytvořené zálohy. To lze provést přenesením souborů zpět na disk SSD z externího úložného zařízení nebo pomocí softwaru pro zálohování a obnovení.

Nezapomeňte, že konkrétní kroky se mohou lišit v závislosti na verzi operačního systému a použitém instalačním médiu. Vždy je dobré nahlédnout do oficiální dokumentace nebo konkrétních průvodců pro danou verzi operačního systému, abyste zajistili úspěšnou přeinstalaci na disk SSD.