Windows 10. Komplexní průvodce vydáním, vypršením platnosti a Windows 11

Microsoft Windows 10, velmi oblíbený operační systém, je k dispozici již delší dobu. Od svého prvního vydání 29. července 2015 systém Windows 10 výrazně překonal svého předchůdce, systém Windows 8, protože poskytuje lepší funkce a přehlednější uživatelské rozhraní.

Odpověď na otázku „Jak dlouho je systém Windows 10 na trhu?“ zní, že je k dispozici již více než šest let. Během této doby prošel systém Windows 10 řadou významných aktualizací a doplnění funkcí, které uživatelům zajišťují přístup k nejnovějším technologiím a aktualizacím zabezpečení.

Uživatelé se často ptají, zda budou moci používat systém Windows 10 i po roce 2025. Společnost Microsoft uvedla, že po 14. říjnu 2025 nebudou pro systém Windows 10 poskytovány žádné nové aktualizace ani podpora. To však neznamená, že ani po této době nebudete moci systém Windows 10 využívat. V podstatě to znamená, že společnost Microsoft již nebude nabízet aktualizace zabezpečení operačního systému, opravy chyb ani aktualizace funkcí. Proto se v zájmu zachování aktuálnosti a bezpečnosti systému obecně doporučuje přejít na novější verzi systému Windows.

Na rozdíl od toho, co si mnoho lidí myslí, platnost systému Windows 10 nekončí. Po instalaci systému Windows 10 do počítače nebo jiného zařízení jej můžete používat trvale, a to i po ukončení jeho podpory v roce 2025. Je však nezbytné mít na paměti, že bez běžných aktualizací a bezpečnostních záplat může být vaše zařízení nakonec náchylnější k bezpečnostním hrozbám a útokům malwaru. Pro lepší ochranu proto důrazně doporučujeme udržovat operační systém aktualizovaný nebo uvažovat o přechodu na novější verzi.

Nyní se zaměříme na systém Windows 11. Dne 24. června 2021 představila společnost Microsoft systém Windows 11 jako náhradu za systém Windows 10. Od svého vydání vzbudil systém Windows 11 velkou pozornost díky svému novému vzhledu, inovativním funkcím a vyššímu výkonu. Nabízí modernější a přehlednější uživatelské rozhraní, lepší kompatibilitu s dotykovými obrazovkami a další vylepšení produktivity.

Odpověď na otázku „Jak dlouho je systém Windows 11 na trhu?“ zní, že v době psaní tohoto článku je na trhu již několik měsíců. Je důležité si uvědomit, že systém Windows 11 je odlišný operační systém od systému Windows 10 a ke své instalaci a správnému fungování potřebuje zvláštní hardware.

Windows 11 není cenově zcela zdarma. Zatímco systém Windows 10 byl zpřístupněn jako bezplatný upgrade pro kvalifikované zákazníky systémů Windows 7 a Windows 8.1, systém Windows 11 je třeba zakoupit nebo upgradovat pomocí platné licence. Společnost Microsoft však poskytuje bezplatný upgrade kvalifikovaným uživatelům systému Windows 10, kteří chtějí přejít na systém Windows 11.

Konečně, systém Windows 10 je na trhu již více než šest let a nabízí spotřebitelům spolehlivý a funkčně bohatý operační systém. Systém Windows 10 bude sice stále podporován a aktualizován až do roku 2025, ale z těchto důvodů se doporučuje přejít na novější verzi. Nejnovější verze systému Microsoft, Windows 11, poskytuje nové prostředí s novými funkcemi a vyšším výkonem. Systém Windows 11 nabízí kvalifikovaným zákazníkům systému Windows 10 možnost bezplatného upgradu, i když není zcela zdarma.

FAQ
Je systém Windows 8 stále podporován?

Ne, společnost Microsoft již systém Windows 8 nepodporuje. Dne 9. ledna 2018 skončila hlavní podpora systému Windows 8 a 10. ledna 2023 jeho rozšířená podpora. V důsledku toho společnost Microsoft již nenabízí technickou podporu ani bezpečnostní aktualizace pro systém Windows 8. Chcete-li si zaručit přístup k nejnovějším bezpečnostním aktualizacím a funkcím, doporučujeme přejít na podporovanou novější verzi systému Windows, například Windows 10 nebo Windows 11.

Je win11 lepší než 10?

Nemám osobní představu, protože jsem AI, ale mohu vám poskytnout nějaké poznatky. Zda je systém Windows 11 lepší než Windows 10, je diskutabilní otázka, která závisí na osobních preferencích a požadavcích. Nový design a funkce systému Windows 11 zahrnují soustředěnou nabídku Start, vylepšený multitasking a rozšířené možnosti hraní her. Mnoho uživatelů však považuje systém Windows 10 za spolehlivý a stabilní operační systém. Kompatibilita se starším hardwarem může být faktorem, protože systém Windows 11 má specifikované systémové požadavky. Nakonec je na zákazníkovi, aby posoudil nové funkce a rozhodl se, zda se mu vyplatí přejít z Windows 10 na Windows 11, nebo ne.

Je systém Windows 11 rychlejší než Windows 10?

Článek „Windows 10. Komplexní průvodce vydáním, vypršením platnosti a systémem Windows 11“ tvrdí, že nejsou uvedeny žádné přesné údaje o rychlostním kontrastu mezi systémy Windows 10 a Windows 11. Chcete-li přesně zjistit, jak jsou na tom oba operační systémy z hlediska výkonu, doporučujeme nahlédnout do oficiálních zdrojů nebo provést nezávislé srovnávací testy.