Jak uzamknout buňky v tabulkách Google. Průvodce krok za krokem

Při používání Tabulek Google k organizaci a analýze dat můžete občas chtít nastavit určité buňky jako chráněné před úpravami nebo změnami. Uzamčení buněk v Tabulkách Google vám může poskytnout požadovanou ochranu a kontrolu, ať už chcete zabránit neúmyslným změnám důležitých dat, nebo omezit přístup ke konkrétním buňkám. V tomto příspěvku se podíváme na mnoho způsobů uzamykání buněk v Tabulkách Google a také na některé často kladené otázky týkající se uzamykání buněk.

1. Využití funkce Chránit listy a rozsahy: Jedním z nejjednodušších způsobů uzamčení buněk v Listech Google je použití funkce „Chránit listy a rozsahy“. Postupujte podle následujících kroků, abyste toho dosáhli:

Otevřete dokument Tabulky Google a vyberte buňky, které chcete v prvním kroku uzamknout.

Krok 2: V rozevírací nabídce vyberte možnost „Chránit listy a rozsahy“ kliknutím na možnost „Data“ na panelu nabídek. Krok 3: Chcete-li omezit, kdo může chráněné buňky upravovat, vyberte v postranním panelu, který se zobrazí na pravé straně stránky, možnost „Nastavit oprávnění“.

Krok 4: Do pole „Konkrétní rozsah“ v části „Rozsah“ zadejte rozsah buněk, který chcete uzamknout. Krok 5: Upravte oprávnění podle svých požadavků. Například můžete určitým uživatelům povolit zobrazení nebo aktualizaci rozsahu. Krok 6: Chcete-li změny uložit, klikněte na tlačítko „Nastavit oprávnění“.

Krok 7: Chcete-li provést uzamčení buněk, stiskněte nakonec v postranním panelu možnost „Hotovo“.

2. Buňky, které jsou po zadání dat uzamčeny: Abyste dosáhli svého cíle, použijte skript Google Apps k automatickému uzamčení buněk po zadání dat. Postup je následující:

Jakmile je dokument Tabulky Google otevřen, vyberte v nabídce položku „Rozšíření“.

Krok 2: V rozevírací nabídce vyberte „Apps Script“, čímž spustíte editor Apps Script na nové kartě.

Krok 3: Do editoru vložte následující kód:

“’javascript

function onEdit(e) var sheet = e.source.getActiveSheet(); var range = e.range;

sheet.protect().setDescription(‚Locked‘).setRange(range).removeEditors(sheet.getEditors());

“‘

Krok 4: Uložte skript stisknutím kláves Ctrl + S nebo kliknutím na ikonu diskety.

V kroku 5 zavřete editor skriptů aplikací a vraťte se k tabulce.

Krok 6: Skript automaticky uzamkne buňku, pokud jsou do ní vložena nebo aktualizována data.

3. Buňky, které se uzamknou na základě podmínky:

Ačkoli podmíněné uzamčení buněk není vestavěnou funkcí aplikace Tabulky Google, můžete ho přesto dosáhnout kombinací spouštěčů skriptů a kritérií pro ověřování dat. Obecný způsob podmíněného zamykání buněk je následující:

Na buňky, které chcete za určitých podmínek v kroku 1 uzamknout, použijte pravidla pro ověřování dat. Můžete například vytvořit vlastní pravidlo vzorce, které se použije pouze za určitých okolností.

Ve druhém kroku napište skript, který v závislosti na požadavcích na platnost buňky uzamkne nebo odemkne.

Krok 3: Použijte spouštěč skriptu pro spuštění skriptu při splnění podmínek, například spouštěč „Při úpravě“.

4. Úprava buněk při ponechání nechráněných listů:

Pomocí funkce „Chránit listy a rozsahy“ popsané v první technice uzamkněte buňky pro úpravy, aniž byste chránili celý list. Místo výběru celého listu můžete vybrat rozsah buněk a změnit oprávnění. Tímto způsobem můžete udělit určitý přístup různým osobám nebo skupinám a zároveň omezit úpravy na určitých místech.

Závěrem lze říci, že funkce zamykání buněk v tabulkách Google nabízí praktický přístup k zabezpečení dat a omezení přístupu ke konkrétním buňkám. Výše uvedené přístupy poskytují řadu alternativ, které odpovídají vašim potřebám, ať už chcete zabránit nechtěným aktualizacím, nebo omezit úpravy na základě okolností. Zabezpečení a integritu svých dat můžete zajistit pomocí vestavěných nástrojů a skriptů v tabulkách Google.

FAQ
Mohu uzamknout sloupec v Tabulkách Google?

V Tabulkách Google lze sloupec skutečně uzamknout. Zamknutím sloupce můžete omezit jeho změnu nebo doplnění a zároveň umožnit úpravu ostatních sloupců.

Jak uzamknout buňky, ale povolit zadávání dat?

Chcete-li v Tabulkách Google uzamknout buňky a přitom umožnit zadávání dat, proveďte následující akce: Otevřete dokument Tabulky Google v kroku 1. 2. Klikněte a přetáhněte kurzor myši na buňky, které chcete chránit, abyste je vybrali. 3. V rozevírací nabídce vyberte možnost „Chránit rozsah“, když k výběru buněk použijete pravé tlačítko myši. 4. V postranním panelu, který se zobrazí na pravé straně obrazovky, vyberte tlačítko „Nastavit oprávnění“. 5. V rozevírací nabídce vedle položky „Omezit, kdo může upravovat tento rozsah“ v části „Oprávnění k rozsahu“ vyberte možnost „Pouze vy“ nebo konkrétní osoby, kterým chcete umožnit upravovat buňky. Když se někdo pokusí upravit chráněné buňky, zobrazí se varovná zpráva, pokud je zaškrtnuto políčko vedle „Zobrazit varování při úpravě tohoto rozsahu“. Chcete-li změny uložit, použijte tlačítko „Hotovo“ v kroku 7.

Tyto metody vám umožní uzamknout buňky v tabulkách Google a zároveň umožnit určeným osobám zadávat data.

Jak automaticky uzamknout buňku po zadání dat?

Chcete-li, aby aplikace Tabulky Google automaticky uzamkla buňku po zadání dat, můžete provést tyto kroky: Otevřete Tabulky Google a vyberte buňku nebo rozsah buněk, které chcete v dokumentu uzamknout. 2. V nabídce v horní části obrazovky vyberte možnost „Formátovat“. 3. V rozevírací nabídce vyberte možnost „Chránit listy a rozsahy“. 4. Na pravé straně obrazovky se objeví postranní panel. V tomto postranním panelu klikněte na možnost „Nastavit oprávnění“. 5. V dialogovém okně „Nastavit oprávnění“ můžete vybrat, kdo má možnost upravovat vybraný rozsah. Bude přednastaveno „Pouze vy“. V případě potřeby můžete práva k úpravám udělit také vybrané skupině osob. V kroku 6 zaškrtněte možnost vedle položky „Zobrazit upozornění při úpravách tohoto rozsahu.“. Když se někdo pokusí upravit uzamčenou buňku nebo rozsah, zobrazí se varovná zpráva. Pokud byste chtěli být upozorněni, když někdo usiluje o přístup k úpravám uzamčené buňky nebo rozsahu, můžete také zaškrtnout políčko „Upozornit mě, když ostatní požádají o přístup k úpravám“. 8. Chcete-li uložit své volby, klikněte na tlačítko „Nastavit oprávnění“. Každý, kdo se pokusí změnit uzamčenou buňku nebo rozsah, nyní dostane upozornění a bude muset předtím požádat o povolení. Uzamčenou buňku nebo rozsah můžete měnit pouze vy nebo ti ostatní, kterým byla udělena práva k úpravám.