Jak používat řízený přístup v systému Android. Komplexní průvodce

Pokud chcete omezit přístup k určitým aplikacím nebo funkcím, je Řízený přístup praktickou funkcí, která vám umožní omezit funkce zařízení se systémem Android na jednu aplikaci. V zařízeních se systémem iOS je funkce Řízený přístup vestavěná, v chytrých telefonech se systémem Android však ve výchozím nastavení není. K dispozici jsou však alternativní přístupy, které mohou poskytovat srovnatelné funkce. V tomto článku se budeme zabývat funkcí Guided Access v systému Android a odpovíme na některé často kladené dotazy.

Jak mohu vytvořit řízený přístup?

K vytvoření prostředí podobného řízenému přístupu v systému Android můžete použít řadu aplikací třetích stran dostupných v obchodě Google Play. Dvě velmi oblíbené možnosti jsou „SureLock Kiosk Lockdown“ a „Kiosk Browser Lockdown“. Tyto aplikace vám dávají možnost omezit přístup k jiným aplikacím nebo funkcím v zařízení a uzamknout jej na jedinou aplikaci. Stačí v Obchodě Play vyhledat „kiosk mode“ nebo „kiosk lockdown“ a najít příslušné aplikace.

2. Jak mohu nastavit svůj tablet se systémem Android pro řízený přístup?

Instalace softwaru pro kioskový režim a konfigurace řízeného přístupu v tabletu se systémem Android jsou poměrně jednoduché procesy. Pro konfiguraci nastavení otevřete aplikaci a postupujte podle pokynů na obrazovce. Obvykle budete vyzváni k výběru aplikace, kterou chcete na zařízení uzamknout, a ke konfiguraci dalších omezení, jako je vypnutí domovského tlačítka nebo omezení přístupu k nastavení. V závislosti na zvolené aplikaci se tato nastavení mohou měnit, proto se nezapomeňte podívat na své možnosti.

3. Jak mohu v aplikaci povolit řízený přístup?

Spusťte vybranou aplikaci a zapnutím funkcí řízeného přístupu nebo režimu kiosku povolte řízený přístup. To může znamenat stisknutí určitého tlačítka nebo zadání přístupového kódu. Zařízení bude po jeho aktivaci uzamčeno pro zvolenou aplikaci a uživatelům bude zakázáno opouštět nebo používat jakékoli jiné aplikace nebo funkce. Pro ukončení režimu řízeného přístupu může být nutné dodržet určitý protokol definovaný aplikací nebo zadat přístupový kód.

4. Nabízí systém Android řízený přístup?

Ačkoli chytré telefony se systémem Android nemají stejnou vestavěnou funkci řízeného přístupu jako zařízení se systémem iOS, použití aplikací třetích stran pro režim kiosku může přesto nabídnout srovnatelný zážitek. V zařízení se systémem Android tyto aplikace v podstatě vytvářejí prostředí podobné řízenému přístupu tím, že omezují přístup k určité aplikaci nebo sadě aplikací. Nezapomeňte, že jednotlivé funkce a vlastnosti těchto aplikací se mohou lišit, takže je důležité vybrat si takovou, která odpovídá vašim potřebám.

Závěr: Přestože systém Android postrádá integrovanou funkci řízeného přístupu, jakou nabízí systém iOS, můžete pomocí aplikací třetích stran pro režim kiosku dosáhnout srovnatelného výsledku. Pomocí těchto aplikací můžete omezit přístup k ostatním funkcím nebo aplikacím v zařízení a uzamknout jej na jedinou aplikaci. Podle pokynů uvedených v tomto článku můžete efektivně nastavit a používat řízený přístup ve svém tabletu nebo smartphonu se systémem Android.

FAQ
Jak uzamknu obrazovku pomocí PIN kódu?

V následujících krocích se dozvíte, jak uzamknout obrazovku systému Android pomocí kódu PIN: 1. Spusťte aplikaci Nastavení v telefonu nebo tabletu se systémem Android. 2. V závislosti na vašem zařízení sjeďte dolů a klepněte na položku „Zabezpečení“ nebo „Zámek obrazovky a zabezpečení“. 3. Vyhledejte možnost „Zámek obrazovky“ nebo „Typ zámku obrazovky“ a dotkněte se jí. 4. V závislosti na podpoře vašeho zařízení můžete mít na výběr, zda chcete obrazovku zamknout pomocí kódu PIN, vzoru, hesla nebo otisku prstu. Z nabízeného seznamu vyberte možnost „PIN“.

5. Vytvořte 4 až 6místný kód PIN, který si zapamatujete, ale který je obtížné rozluštit. 6. Zadejte kód PIN ještě jednou a potvrďte jej. V závislosti na možnostech vašeho zařízení můžete být vyzváni k nastavení dalších bezpečnostních funkcí, například otisku prstu nebo rozpoznání obličeje. Ty jsou sice volitelné, ale poskytují větší komfort a zabezpečení. 8. Po nastavení kódu PIN se při každém vypnutí obrazovky nebo jejím vypnutí uzamkne obrazovka pomocí kódu PIN. Chcete-li zachovat bezpečnost svého zařízení a osobních údajů, používejte výrazný a obtížně rozluštitelný kód PIN.

Umí zařízení Android řízený přístup?

Ne, funkce „řízeného přístupu“ není na chytrých telefonech se systémem Android k dispozici. Funkci řízeného přístupu mohou používat pouze zařízení se systémem iOS od společnosti Apple, včetně iPhonů a iPadů. Telefony se systémem Android však mají podobnou funkci nazvanou „Připnutí obrazovky“, která umožňuje uzamknout obrazovku pro určitou aplikaci. Pokud chcete zařízení se systémem Android někomu půjčit a omezit jeho přístup k určité aplikaci, může se tato funkce hodit.

Jak uzamknu obrazovku pro své dítě?

V zařízení se systémem Android můžete k uzamčení obrazovky pro své dítě využít funkci Řízený přístup. Zde naleznete podrobný návod: 1. V telefonu nebo tabletu se systémem Android spusťte aplikaci Nastavení.

2. Přesuňte kurzor dolů a vyberte možnost „Zpřístupnění“. 3. Najděte položku „Řízený přístup“ a klikněte na ni. 4. Přepnutím přepínače zapněte funkci „Guided Access“. Vytvořte kód PIN, kterým později v kroku 5 ukončíte Řízený přístup. 6. Vraťte se na domovskou obrazovku a spusťte aplikaci, kterou chcete použít k uzamčení obrazovky pro své dítě. 7. Chcete-li spustit funkci Guided Access, třikrát klikněte na domovské tlačítko (nebo na tlačítko napájení, v závislosti na zařízení). 8. Na panelu Řízený přístup můžete změnit některá nastavení, například omezit dotyk nebo pohyb, a dokonce nastavit časový limit. 9. Stisknutím tlačítka „Start“ uzamkněte obrazovku aplikace, kterou jste pro dítě vybrali.

Obrazovka systému Android je nyní v aplikaci uzamčena a bez kódu PIN nebude moci dítě ukončit ani přistupovat k jiným aplikacím nebo nastavením. Ještě jednou třikrát klikněte na tlačítko Domů (nebo na tlačítko napájení) a poté zadejte dříve vytvořený kód PIN, abyste ukončili Řízený přístup.