Jak zakázat WebRTC. Komplexní průvodce

Komunikaci v reálném čase mezi webovými prohlížeči umožňuje silná technologie WebRTC (Web Real-Time Communication). Ačkoli má WebRTC mnoho praktických aplikací, někteří uživatelé se mohou obávat, jak ovlivní jejich soukromí a bezpečnost. V tomto příspěvku najdete podrobné pokyny a řešení často kladených otázek, pokud chcete WebRTC zakázat.

1. Jak mohu zabránit prohlížeči Chrome používat WebRTC?

Pomocí těchto postupů můžete WebRTC v prohlížeči Google Chrome zakázat:

1. Spusťte prohlížeč Chrome a do adresního řádku nové karty zadejte „chrome://flags“.

2. Chcete-li navštívit stránku Chrome Experiments, stiskněte klávesu Enter.

3. Chcete-li rychle zjistit příslušné příznaky, zadejte do vyhledávacího pole „WebRTC“.

Krok 4: Najděte a změňte příznak „WebRTC Stun origin header“ na „Disabled“. 5. Najděte a změňte příznak „WebRTC Stun origin header with credentials“ na „Disabled“. Aby se změny projevily, restartujte Chrome.

Upozorňujeme, že v závislosti na verzi prohlížeče Chrome, kterou používáte, se tyto kroky mohou výrazně lišit. Jedním z hlavních problémů s ochranou soukromí u WebRTC je možnost, že prohlížeč odhalí vaši místní IP adresu; zakázání WebRTC pomocí techniky příznaků by tomu však mělo zabránit. Mám zakázat WebRTC?

2.

V závislosti na vašich individuálních požadavcích na soukromí a zabezpečení se můžete rozhodnout WebRTC zakázat. WebRTC může být užitečným nástrojem pro komunikační úlohy v reálném čase, jako je sdílení souborů, videokonference a další, může však také webovým stránkám prozradit vaši místní IP adresu. Pomocí těchto informací mohou být sledovány vaše online akce, což lze využít i k obcházení sítí VPN a dalších ochran soukromí.

Pokud se obáváte o své soukromí online a chcete přijmout další bezpečnostní opatření, může být vypnutí WebRTC dobrou alternativou. Mějte však na paměti, že některé webové stránky nebo programy, které na WebRTC spoléhají, mohou mít v případě jeho zakázání omezenou funkčnost. Promyslete si kompromisy a rozhodněte se na základě svých jedinečných potřeb.

Jak mohu zabránit připojení WebRTC?

Pokud chcete připojení WebRTC zcela zastavit, použijte doplňky nebo rozšíření prohlížeče vytvořené přímo pro blokování připojení WebRTC. Existuje řada možností, například Privacy Badger, uBlock Origin a WebRTC Leak Prevent. Pomocí těchto rozšíření můžete zabránit připojení WebRTC a udržet svou IP adresu v tajnosti.

Pomocí rozšíření omezte připojení WebRTC provedením následujících obecných kroků:

1. Spusťte obchod s rozšířeními pro svůj prohlížeč (například webový obchod pro Chrome nebo doplňky pro Firefox).

2. Vyhledejte rozšíření blokující WebRTC, které vás osloví. 3. Implementujte rozšíření tak, že budete dodržovat uvedené pokyny.

4. Po instalaci by rozšíření mělo okamžitě zabránit připojení WebRTC.

Je důležité si uvědomit, že zabránění připojení WebRTC může ovlivnit, jak dobře fungují konkrétní webové stránky nebo programy. Před zavedením takové metody vezměte v úvahu možné dopady.

4. Je WebRTC zakázáno pomocí Tor?

Připojení WebRTC jsou ve výchozím nastavení zakázána v prohlížeči Tor Browser zaměřeném na ochranu soukromí, který používá síť Tor ke směrování internetového provozu. Prohlížeč Tor Browser přijímá opatření na ochranu před únikem IP adres a dalšími potenciálními problémy se soukromím, protože jeho cílem je zvýšit soukromí a anonymitu.

Pokud používáte prohlížeč Tor Browser, nemusíte WebRTC výslovně vypínat, protože je již zakázáno. Pokud kromě prohlížeče Tor používáte i jiný prohlížeč, dbejte na to, abyste WebRTC v daném prohlížeči zakázali podle již uvedených postupů.

Závěrem lze říci, že i když WebRTC nabízí užitečné funkce pro komunikaci v reálném čase, někteří uživatelé mohou mít problémy se soukromím a bezpečností. Pokud se rozhodnete WebRTC zakázat, můžete tak učinit podle pokynů pro svůj konkrétní prohlížeč nebo se zamyslet nad využitím doplňků prohlížeče, které připojení WebRTC zabraňují. Před výběrem vždy prozkoumejte všechna pro a proti, a pokud vám jde především o soukromí, přemýšlejte o využití prohlížeče Tor Browser.

FAQ
Odhaluje WebRTC vaši IP adresu?

WebRTC může odhalit vaši IP adresu, ano. Komunikaci v reálném čase mezi webovými prohlížeči umožňuje technologie WebRTC (Web Real-Time Communication). Mezi její možnosti patří sdílení souborů peer-to-peer, videochat a hlasové volání. Schopnost WebRTC prozradit IP adresu uživatele webovým stránkám a ostatním uživatelům je jednou z jejích možných nevýhod. Pro lidi, kteří si cení svého soukromí a chtějí skrýt svou IP adresu a polohu, to může být problém.

Jak zakázat WebRTC v prohlížeči Chrome bez rozšíření?

K zakázání WebRTC v prohlížeči Chrome můžete použít následující techniky, aniž byste potřebovali jakákoli rozšíření: V prohlížeči Chrome nejprve vytvořte novou kartu.

2. Do adresního řádku zadejte „chrome://flags“. 3. Tím budete přesměrováni na webovou stránku pro Experimenty Chrome. Chcete-li najít možnost „WebRTC“, využijte pole pro vyhledávání nebo přejděte dolů. 4. Z rozevírací nabídky, která se objeví vedle položky „WebRTC“, vyberte kliknutím na ni možnost „Disabled“. 5. Po výběru možnosti „Disabled“ se v pravém dolním rohu stránky zobrazí výzva k restartování prohlížeče Chrome. Případně můžete Chrome ručně zavřít a znovu otevřít kliknutím na možnost „Znovu spustit“. 6. Po opětovném spuštění prohlížeče Chrome bude funkce WebRTC odstraněna. Upozorňujeme, že vypnutí WebRTC může mít vliv na některé online služby nebo programy, které se spoléhají na funkci WebRTC pro komunikaci v reálném čase.

Jak zkontrolovat WebRTC v prohlížeči Chrome?

Podle následujících postupů zkontrolujte nastavení WebRTC v prohlížeči Chrome: V kroku 1 otevřete prohlížeč Google Chrome v počítači.

2. Do adresního řádku zadejte „chrome://flags“ a stiskněte klávesu Enter. 3. V horní části stránky Experimenty se nachází vyhledávací pole. Ve vyhledávacím poli vyhledejte „WebRTC“. Příznak „WebRTC Stun origin header“ by měl být přítomen. Pokud je nastaven na „Enabled“, je WebRTC ve vašem prohlížeči právě aktivní. 5. Dalším způsobem, jak prověřit funkčnost WebRTC, je návštěva testovací webové stránky WebRTC. Jedním z nich je známá webová stránka „https://test.webrtc.org“. Chcete-li zjistit, zda WebRTC funguje správně, přejděte na tuto webovou stránku a dodržujte pokyny.

Podle následujících kroků můžete rychle zjistit stav WebRTC v prohlížeči Chrome.