Jak odinstalovat Windows 10

Široce používaný operační systém Windows 10 poskytuje širokou škálu funkcí a vlastností. Chcete-li se vrátit ke starší verzi systému Windows nebo vyřešit problémy s kompatibilitou, může být za určitých okolností nutné systém Windows 10 odinstalovat. Tento článek vás provede procesem odinstalování systému Windows 10 a zodpoví otázky s ním spojené, včetně toho, jak operační systém znovu nainstalovat, jak jej násilně odebrat, jak vyřešit problémy s odebráním a jak odebrat všechny operační systémy z počítače.

V závislosti na vašich jedinečných okolnostech existuje několik alternativních možností, jak odinstalovat systém Windows 10. Do 10 dnů od aktualizace můžete vrátit systém Windows zpět, pokud jste nedávno provedli upgrade z dřívější verze a chcete jej vrátit. Přejděte do „Nastavení“ kliknutím na tlačítko Start a poté výběrem symbolu ozubeného kola spusťte postup odinstalace. V nabídce Nastavení vyberte položku „Aktualizace a zabezpečení“ a poté v levé nabídce vyberte položku „Obnovení“. Klikněte na možnost „Začít“ v části „Návrat k předchozí verzi systému Windows 10“ a dodržujte pokyny na obrazovce pro dokončení odinstalace.

Pokud jste systém Windows 10 používali déle než 10 dní nebo pokud jste provedli čistou instalaci, nelze se pomocí integrované možnosti obnovení vrátit v čase. V tomto případě budete muset provést zcela novou instalaci vybrané verze systému Windows. Vytvoření zaváděcího USB nebo DVD obsahujícího instalační soubory pro verzi systému Windows, kterou chcete použít, zahrnuje tento krok. Jakmile budete mít instalační médium připravené, restartujte počítač a spusťte jej z USB nebo DVD. Nainstalujte vybranou verzi systému Windows podle pokynů na obrazovce a v případě potřeby naformátujte jednotku.

Občas můžete narazit na problémy, které znemožní použití běžných technik odinstalace. V případě potřeby můžete k násilnému odinstalování systému Windows 10 použít prostředí pro obnovení systému Windows (WinRE) a příkazový řádek. Po restartování počítače opakovaně stiskněte klávesu F8 nebo Shift+F8, dokud se nezobrazí obrazovka Rozšířené možnosti spouštění, čímž získáte přístup k prostředí WinRE. Tam vyberte možnost „Opravit počítač“ a poté „Řešení problémů > Rozšířené možnosti > Příkazový řádek“. V okně příkazového řádku zadejte potřebné příkazy pro formátování a odstranění oddílu se systémem Windows 10.

Pokud máte potíže s odstraněním systému Windows 10, je velmi důležité určit základní příčiny. Poškozené systémové soubory, nekompatibilní hardware nebo software a nedostatek místa na disku jsou některé typické problémy, které mohou bránit odinstalování systému Windows 10. Při řešení těchto problémů můžete pomocí programu Kontrola systémových souborů (SFC) spustit diagnostiku systému, aktualizovat ovladače a software a odstranit nadbytečné soubory, abyste uvolnili místo na disku.

Po naformátování celého pevného disku je třeba provést čistou instalaci vybraného operačního systému, aby byly z počítače odstraněny všechny operační systémy včetně systému Windows 10. V případě, že se vám podaří odstranit všechny operační systémy včetně systému Windows 10, budete muset provést čistou instalaci. Před zahájením tohoto procesu je nutné zálohovat všechny důležité soubory, protože dojde k odstranění všech dat v počítači. Můžete využít instalační médium pro operační systém, který chcete nainstalovat, a naformátovat pevný disk tím, že tak učiníte během instalace.

Závěrem lze říci, že odstranění systému Windows 10 vyžaduje různé techniky založené na vašich jedinečných okolnostech. Je nezbytné dodržovat správné postupy a přijmout nezbytná opatření, ať už chcete odstranit všechny operační systémy, vynutit odinstalaci, vrátit se k předchozí verzi nebo řešit problémy. Pomocí rad uvedených v tomto článku byste měli být schopni úspěšně odstranit systém Windows 10 a postarat se o všechny související problémy.

FAQ
Odstraní odstranění všeho systém Windows 10?

Ano, použití možnosti „Odebrat vše“ systému Windows 10 odstraní operační systém z počítače. Tato možnost se často používá, když chcete vymazat všechny osobní soubory, nastavení a aplikace a zcela odinstalovat operační systém. V podstatě vymaže pevný disk počítače a zároveň znovu nainstaluje čerstvou kopii systému Windows 10. Je důležité mít na paměti, že před výběrem této možnosti byste se měli ujistit, že jste si zálohovali všechny důležité informace, protože v takovém případě dojde k jejich nevratnému odstranění.

Mohu systém Windows 10 jednoduše odinstalovat?

Systém Windows 10 můžete ze svého počítače odebrat, ano. Je však nutné mít na paměti, že odinstalováním systému Windows 10 se do počítače vrátí dříve nainstalovaný operační systém. To znamená, že všechny programy, nastavení nebo soubory, které byly změněny nebo přidány po aktualizaci systému Windows 10, budou ztraceny.

Obecné postupy pro odinstalování systému Windows 10 jsou následující:

1. V nabídce Start klikněte na položku „Nastavení“. 2. V nabídce Nastavení vyberte položku „Aktualizace a zabezpečení“. 3. V nabídce vlevo vyberte možnost „Obnovení“. 4. V nabídce v části „Návrat k předchozí verzi systému Windows 10“ vyberte možnost „Začít“. 5. Chcete-li pokračovat v procesu odinstalace, dodržujte pokyny zobrazené na obrazovce.

Je důležité si uvědomit, že po upgradu existuje pouze malé časové okno, během kterého lze systém Windows 10 odinstalovat. Po uplynutí stanovené doby převezme systém Windows 10 roli výchozího operačního systému počítače a vy nebudete mít možnost jej odinstalovat.

Lze systém Windows 10 odinstalovat a znovu nainstalovat?

Ano, počítač může systém Windows 10 odebrat a znovu nainstalovat. Systém Windows 10 by bylo nutné odinstalovat naformátováním pevného disku a odstraněním všech souborů a programů souvisejících s operačním systémem. Pokud je třeba systém Windows 10 po odinstalování znovu nainstalovat, lze instalační soubory stáhnout z oficiálních webových stránek společnosti Microsoft nebo je použít ve spojení s instalačním diskem systému Windows 10.