Jak odstranit drobky z klávesnice Macu

Jak vyčistit klávesnici na Macbooku?
Podržte notebook Mac zhruba v 75stupňovém úhlu, aby nebyl úplně svisle. Stlačeným vzduchem profoukněte klávesnici, nebo jen postižené klávesy, pohybem zleva doprava. Otočte notebook Mac na pravou stranu a profoukněte klávesnici ještě jednou, opět zleva doprava.
Další informace najdete na support.apple.com

Ve štěrbinách klávesnice Macu se snadno zachytí drobky a nečistoty, které zpomalují výkon a způsobují zasekávání kláves. Pravidelné čištění je nezbytné, aby byla klávesnice efektivní a prodloužila se její životnost. Na této stránce najdete odpovědi na hlavní dotaz „Jak dostat drobky z klávesnice Macu“ a na související otázky, například „Jak vyčistit zaseknutou klávesnici“, „Jak odlepit klávesy“ a „Jak vyčistit prostor pod klávesami, aniž byste je museli vyjmout“.

1. Jak vyčistit klávesnici Macu od drobků:

– Odpojte Mac od všech zdrojů napájení a vypněte jej.

– Jemně klepněte klávesnicí o dlaň nebo jiný měkký povrch a zároveň ji nakloňte na jednu stranu. Volné smetí nebo drobky usazené mezi klávesami se tímto způsobem snáze odstraní.

– Chcete-li odstranit houževnaté drobky, vyfoukněte je stlačeným vzduchem z plechovky. Krátké dávky vzduchu stříkejte mezi klávesy a držte přitom plechovku ve svislé poloze. Aby nedošlo k poškození klávesnice nebo kláves, držte plechovku v bezpečné vzdálenosti. Další účinnou technikou je použití malého měkkého štětce se štětinami, jako je čistý štětec na make-up nebo měkký štětec na malování. Chcete-li uvolnit a odstranit případné drobky nebo nečistoty, jemně kartáčujte klávesy směrem dolů.

– K odstranění zbytků nečistot použijte čistý hadřík, který nepouští vlákna a který byl lehce navlhčen vodou nebo jemným čisticím prostředkem. Při otírání kláves a povrchu klávesnice zabraňte vniknutí vlhkosti do klávesnice.

2. Mohu klávesy z klávesnice Macu sundat?

– Vyjímání kláves z klávesnice Mac se obvykle nedoporučuje, zejména pokud nemáte s demontáží klávesnice zkušenosti. Klávesy na klávesnicích Mac mají pod sebou jemnou mechaniku, která se může při nesprávném vyjmutí poškodit. Zaseknutou klávesu nebo klávesu, kterou je třeba důkladně vyčistit, však můžete opatrně vyjmout pomocí odstraňovače krytů kláves nebo tenkého plochého nástroje, například plastové karty. Umístěte předmět pod krytku klávesy a pomalu ji zvedněte. Krytku klávesy očistěte zvlášť pomocí měkkého hadříku nebo jemného čisticího roztoku a poté pomocí stlačeného vzduchu nebo měkkého kartáčku vyčistěte oblast pod krytkou klávesy. Při opětovné montáži se ujistěte, že kryt kláves pevně zapadl zpět na své místo.

3. Čištění zaseknuté klávesnice Mac:

Pokud se vám klávesnice Macu neustále zasekává, možná ji budete muset důkladně vyčistit. Začněte tím, že pomocí dříve popsaných technik odstraníte veškeré volné nečistoty a drobky. Dalším krokem je navlhčení hadříku nebo vatového tamponu izopropylalkoholem nebo lehkým čisticím prostředkem. Jemně otřete povrch kláves a jejich okolí, přičemž zvláštní pozornost věnujte lepivým klávesám.

– Před připojením klávesnice k počítači Mac nebo jejím zapnutím ji nechte důkladně vyschnout. Zastavíte tak případné poškození způsobené vlhkostí.

4. Existují techniky, jak vyčistit spodní část klávesnice, aniž byste museli klávesy vyjmout, pokud tomu nedáte přednost. Začněte odpojením a vypnutím počítače Mac.

– Nakloňte klávesnici a vyfoukejte z ní drobky nebo volné nečistoty pomocí nádoby se stlačeným vzduchem. Ujistěte se, že používáte malé dávky vzduchu, přičemž nádobu držíte ve svislé poloze.

– Pro důkladnější vyčištění můžete mezery mezi klávesami opatrně pročistit malým měkkým kartáčkem. Aby nedošlo k poškození kláves, dbejte na to, aby štětiny kartáčku nebyly příliš pevné.

– Nakonec otřete povrch klávesnice, abyste se zbavili posledních zbytků, pomocí hadříku, který nepouští vlákna a který byl lehce navlhčen vodou nebo jemným čisticím prostředkem.

Chcete-li, aby klávesnice vašeho počítače Mac fungovala hladce a bez přerušení, a zároveň aby dobře vypadala, bude se vám hodit běžná údržba a čištění. Tyto pokyny vám pomohou důkladně vyčistit drobky a jiné nečistoty, zabránit zasekávání kláves a udržet klávesnici Mac v provozu s maximální účinností.

FAQ
Lze odstranit klávesy na MacBooku Air?

U MacBooku Air lze klávesy vyjmout. Je však důležité mít na paměti, že je třeba postupovat opatrně a mělo by se to dělat jen v případě nouze. Klávesnice MacBooku Air se od klávesnice dřívějších modelů MacBooků liší tím, že každá klávesa je podsvícená a drží ji nůžkový spínač.

K vyjmutí klávesy z MacBooku Air můžete použít nástroj na odstraňování krytů kláves nebo malý plochý šroubovák. Nástroj opatrně přiložte pod kryt klávesy a pak jej pomalu zvedněte. Nepoužívejte příliš velký tlak ani nevytahujte víčko klávesy příliš silně, abyste nepoškodili klávesnici.

Po vyjmutí krytky kláves můžete prostor za ní vyčistit stlačeným vzduchem nebo měkkým kartáčkem a odstranit případné drobky nebo nečistoty. Vyvarujte se čištění silnými chemikáliemi nebo rozpouštědly, protože mohou klávesnici poškodit.

Po vyčištění krytku kláves opatrně nasaďte zpět na nůžkový spínací mechanismus a pevně ji stiskněte, dokud nezapadne na své místo. Pokud chcete vyjmout další klávesy, postupujte podle následujících kroků.

Je důležité poznamenat, že abyste předešli případnému poškození, doporučujeme požádat o odbornou pomoc, pokud si nejste dostatečně jistí, abyste klávesy odstranili sami.

Jak dostat drobky z klávesnice bez stlačeného vzduchu?

Alternativou k použití stlačeného vzduchu k odstranění drobků z klávesnice Macu je použití čisticího gelu nebo tmelu. Zde je návod, jak na to: 1. Investujte do tmelu nebo čisticího gelu vyrobeného speciálně na čištění klávesnic. Ty jsou často k dostání online nebo v prodejnách elektroniky. Před pokračováním se ujistěte, že je Mac vypnutý, abyste zabránili náhodnému stisknutí kláves.

2. 3. Z malého množství čisticího gelu nebo tmelu vytvořte kuličku. 4. Kuličku jemně přitlačte na části klávesnice, které jsou zasaženy drobky. Mírným tlakem tmel nebo gel z klávesnice zvedněte. 6. Drobky se přilepí na čisticí gel nebo tmel a z povrchu klávesnice se zvednou. 6. Tímto způsobem pokračujte, dokud neodstraníte všechny drobky. 7. Po skončení si umyjte ruce a čisticí gel nebo tmel řádně zlikvidujte.

Chcete-li zajistit bezpečné a účinné čištění klávesnice Mac, vždy dodržujte pokyny přiložené k čisticímu gelu nebo tmelu.