Jak vypnout hibernaci ve Windows 10

Pomocí funkce hibernace ve Windows 10 může počítač uchovat svůj současný stav na pevném disku a zcela se vypnout. Když potřebujete rychle pokračovat v práci, aniž byste museli čekat na spuštění počítače, může to být užitečné. Za určitých okolností však můžete chtít hibernaci v systému Windows 10 zakázat. V tomto článku se dozvíte, jak hibernaci vypnout a jak řešit případné související problémy. Jak mohu zabránit automatickému přechodu počítače do režimu hibernace?

Systém Windows 10 je ve výchozím nastavení přednastaven tak, aby po určité době nečinnosti automaticky přešel do režimu hibernace. Tuto automatickou hibernaci můžete zastavit následujícími kroky:

1. Klikněte na tlačítko Start a do vyhledávacího pole zadejte „Možnosti napájení“.

2. Chcete-li vstoupit do okna Možnosti napájení, vyberte z výsledků vyhledávání aplikaci „Možnosti napájení“. 3. V okně Možnosti napájení vyberte vedle stávajícího plánu napájení možnost „Změnit nastavení plánu“.

4. Na následující obrazovce vyberte možnost „Change advanced power settings“ (Změnit pokročilá nastavení napájení).

5. Rozbalte možnost „Sleep“ (Spánek) na kartě Advanced options (Rozšířené možnosti) posunutím dolů. Rozbalte možnost „Hibernate after“ a změňte hodnoty pro „On battery“ a „Plugged in“ na „Never“.

6. Změny se uloží po kliknutí na tlačítko „Použít“ a poté na tlačítko „OK“. Mám vypnout funkci hibernace systému Windows 10?

Hibernaci ve Windows 10 lze zapnout nebo vypnout na základě vašich rozhodnutí a zvyklostí při používání. Pokud pravidelně přecházíte mezi projekty nebo potřebujete rychle pokračovat v práci, může být hibernace užitečná. Přesto existuje několik okolností, za kterých byste měli hibernaci zakázat: Velké množství místa na disku lze uvolnit odstraněním souboru „hiberfil.sys“, který systém Windows vytvoří na systémové jednotce při aktivaci hibernace. Hibernaci lze zakázat, což vám pomůže získat toto místo zpět. Rychlejší vypínání a spouštění: Vypnutí hibernace vám může pomoci dosáhnout rychlejšího vypnutí a spuštění. Systém Windows musí při aktivaci hibernace přenést obsah paměti RAM na pevný disk, což může nějakou dobu trvat. 3. Řešení problémů souvisejících s napájením V některých systémech může hibernace občas vést k problémům se správou napájení. K vyřešení těchto problémů lze hibernaci vypnout.

Jak mohu v systému Windows 10 povolit hibernaci?

Níže uvedené kroky lze použít k opětovnému povolení hibernace, pokud jste ji dříve zakázali:

1. Klikněte na tlačítko Start a do vyhledávacího pole zadejte „Příkazový řádek“. 2. Ve výsledcích vyhledávání klikněte pravým tlačítkem myši na položku „Příkazový řádek“ a vyberte možnost „Spustit jako správce“. 3. Do okna Příkazového řádku zadejte „powercfg /hibernate on“ (bez uvozovek) a stiskněte klávesu Enter. Zavřete okno Příkazového řádku ve čtvrtém kroku. Vypíná hibernace počítač?

Ne, hibernace nevypíná počítač úplně. Místo toho vypne počítač a zároveň uloží jeho stav na pevný disk. Při opětovném spuštění počítače se obnoví dříve uložený stav z pevného disku a vy můžete pokračovat v práci tam, kde jste skončili.

Závěrem lze říci, že funkce hibernace systému Windows 10 je užitečná a umožňuje vám rychle restartovat práci. Pokud se však rozhodnete, můžete hibernaci rychle zastavit pomocí nastavení Možnosti napájení, například z důvodů vyčištění místa na disku nebo řešení problémů souvisejících s napájením. Jen mějte na paměti, že vypnutí hibernace může prodloužit dobu vypnutí a spuštění počítače. V případě potřeby ji můžete vždy znovu povolit pomocí příkazového řádku.

FAQ
Jak povolit a zakázat hibernaci?

Funkci hibernace systému Windows 10 můžete použít nebo zakázat podle následujících kroků: Otevřete nabídku Start a do vyhledávacího pole zadejte „Možnosti napájení“. Když se ve výsledcích hledání zobrazí „Možnosti napájení“, klikněte na něj. 2. V levém menu v poli Možnosti napájení vyberte možnost „Choose what the power buttons do“ (Zvolit, co mají dělat tlačítka napájení). 3. Poté v horní nabídce okna vyberte možnost „Change settings that are currently unavailable“. 4. V části „Shutdown settings“ (Nastavení vypínání) vyhledejte zaškrtávací políčko „Hibernate“ (Hibernace) posunutím dolů. Zaškrtnutím políčka aktivujte hibernaci. Zrušte zaškrtnutí políčka, aby byla hibernace neaktivní. 5. Vyberte požadovanou možnost a stiskněte tlačítko „Uložit změny“.

Upozorňujeme, že hibernace nemusí být ve výchozím nastavení povolena nebo nemusí být dostupná ve všech systémech. Hibernaci může být také nutné povolit nebo zakázat s právy správce vašeho počítače.

Proč je můj počítač v režimu hibernace?

Váš počítač může být v režimu spánku z několika důvodů. Toto je několik scénářů, které se mohou uplatnit: 1. Nastavení napájení: Ve výchozím nastavení je systém Windows 10 naprogramován tak, že po určité době nečinnosti přejde do režimu hibernace, aby šetřil energii. To platí zejména pro notebooky a další přenosnou elektroniku. V části Napájení a režim spánku v nastavení systému Windows 10 můžete toto nastavení změnit. Nízká úroveň nabití baterie: Aby se zabránilo ztrátě dat, systém Windows okamžitě zahájí hibernaci, pokud úroveň nabití baterie zařízení klesne pod určitou mez. Jedná se o vestavěný mechanismus, který chrání vaši práci v případě, že se baterie zcela vybije. 3. Aktualizace systému: Občas systém Windows přejde do režimu hibernace při instalaci aktualizací, aby je mohl dokončit před vypnutím. To zaručuje nepřerušované aktualizace, které jsou aplikovány správně. 4. Akce uživatele: V případě, že je aktualizace spuštěna, je nutné ji aktualizovat: Je možné, že počítač byl ručně přepnut do režimu hibernace vámi nebo jiným uživatelem. V závislosti na nastavení napájení tak můžete učinit zavřením víka notebooku nebo výběrem možnosti hibernace v nabídce napájení.

Pokud počítač neočekávaně nebo nadměrně přechází do režimu hibernace, může být vhodné se tímto problémem dále zabývat a zjistit jeho příčiny.