Když někoho označíte na Facebooku. Porozumění viditelnosti na časových osách

Jak zakazat oznaceni na FB?
Klikněte na Nastavení a soukromí a potom na Nastavení. V nabídce vlevo klikněte na Soukromí a potom na Stránka a označování. Vedle možnosti Kdo může na vaší stránce vidět příspěvky, ve kterých jste označen(a)? klikněte na nástroj pro výběr okruhu uživatelů.
Další informace najdete na cs-cz.facebook.com

Uživatelé mohou ve svých příspěvcích, fotografiích a komentářích zmiňovat jiné osoby a upozorňovat na ně díky nástroji označování na Facebooku. Občas může být nejasné, jak se tyto značky zobrazí na časové ose osoby, která byla označena. V tomto článku odpovíme na klíčový dotaz: „Zobrazí se na časové ose, když někoho na Facebooku označíte?“. Podíváme se také na související dotazy, například: „Uvidí někdo můj příspěvek, když ho označím?“. Jsem označen v příspěvku, tak proč se nezobrazí na mé časové ose?“ a „Co se stane, když je někdo na Facebooku označen?“. V poslední části si vysvětlíme, jak zařídit, aby se označené příspěvky zobrazovaly na časové ose.

V závislosti na nastavení soukromí se označení osoby na Facebooku obvykle zobrazí na její časové ose. Označení se zobrazí, pokud osoba, která byla označena, povolila v nastavení soukromí zobrazování příspěvků a označení na své časové ose. Tato osoba ji na své časové ose nemusí vidět, ale přesto bude upozorněna, že byla označena, pokud upravila své nastavení tak, aby viditelnost značek omezila.

Obecně platí, že odpověď na otázku „Může někdo vidět můj příspěvek, když ho označím?“ je „Ano“. Pokud někoho označíte, stane se váš příspěvek v závislosti na jeho nastavení soukromí fakticky odkazem na jeho profil a bude tak dostupný jeho přátelům a sledujícím. I když označíte někoho, kdo není na seznamu přátel, pokud má váš příspěvek jiné nastavení publika (například „Pouze přátelé“), uvidí ho pouze vaši přátelé.

Nyní si povíme o okolnosti, kdy se příspěvek, který vás označí, nezobrazí na vaší časové ose. Pokud jste nastavení časové osy nastavili tak, že se příspěvky před zobrazením kontrolují, může k tomu dojít. Za takových okolností můžete ručně schválit nebo skrýt příspěvky, ve kterých jste byli označeni. Tímto způsobem máte i v případě, že jste v příspěvku označeni, kontrolu nad tím, co se na vaší časové ose zobrazí. Přejděte do nastavení Facebooku, klikněte na položku „Časová osa a označování“ a poté v části „Přezkoumání“ zapněte volbu, abyste příspěvky, ve kterých jste označeni, přezkoumali předtím, než se zobrazí na vaší časové ose.

Na rozdíl od označování můžete v příspěvku na Facebooku někoho zmínit. K něčímu profilu se můžete připojit tak, že ho zmíníte uvedením jeho jména v příspěvku nebo komentáři. Zatímco uvedení jména nezaručuje, že se příspěvek zobrazí na jeho časové ose, označení ano. Dotyčný se pouze dozví, že byl zmíněn, a ostatní se k jeho profilu dostanou po kliknutí na jeho jméno.

Aby se příspěvek, ve kterém jste byli označeni, objevil na vaší časové ose, můžete postupovat jednoduše. Příspěvek nejprve vyhledejte v News Feedu nebo v oznámení o označení. Poté z rozbalovací nabídky vyberte možnost „Přidat na časovou osu“ kliknutím na tři tečky v pravém horním rohu příspěvku. Tím se příspěvek zviditelní na vaší časové ose a budou si ho moci prohlédnout vaši přátelé a následovníci.

Závěrem lze říci, že když někoho na Facebooku označíte, obvykle se toto označení zobrazí na jeho časové ose, pokud tomu nebrání jeho nastavení soukromí. Bez ohledu na to, zda jej označená osoba vidí na své časové ose, jsou vaše označené příspěvky dostupné publiku, které jste pro daný příspěvek vybrali. Větší kontrolu nad tím, co se zobrazí na vaší časové ose, můžete získat přizpůsobením nastavení soukromí a použitím možnosti přehledu označených příspěvků. Ačkoli se tím poskytuje odkaz na jejich profil, uvedení odkazu na někoho v příspěvku nezaručuje, že se příspěvek zobrazí na jejich časové ose.

FAQ
Kdo může vidět, v čem jsem na Facebooku označen?

Viditelnost příspěvku nebo fotografie, na které někoho označíte, na Facebooku závisí na řadě proměnných. Ve výchozím nastavení uvidí příspěvek osoba, kterou jste označili, její přátelé a vaši společní přátelé. Existuje však několik výjimek a dalších alternativ, které je třeba vzít v úvahu:

1. Předvolby ochrany osobních údajů: Pokud má vámi označená osoba přísné preference ochrany soukromí, může být příspěvek viditelný pouze jejím přátelům nebo určité skupině osob. Funkce „Tag Review“, která umožňuje uživatelům hodnotit a schvalovat tagy před jejich zobrazením na časové ose, byla některými uživateli povolena. Za takových okolností bude osoba, kterou jste označili, jedinou osobou, která může příspěvek vidět, dokud jej neschválí.

3. Výběr publika pro příspěvek: Publikum pro příspěvek můžete vybrat při jeho vytváření. I když je někdo označen, pokud nastavíte publikum na „Přátelé“, příspěvek uvidí pouze vaši přátelé. Pokud nechcete být v příspěvku označeni, můžete označení odstranit sami nebo o to požádat osobu, která příspěvek zveřejnila.

4. Zrušení označování nebo odstranění značek. Tímto postupem se příspěvek nezobrazí na vaší časové ose a neuvidí ho vaši přátelé.

Viditelnost příspěvků, ve kterých byl někdo označen, se může lišit v závislosti na nastavení soukromí na Facebooku, proto na to pamatujte. Pokud si nejste jisti, je obvykle dobré zeptat se označené osoby na její nastavení soukromí.

Co se stane, když někoho označíte v příspěvku?

Na Facebooku označení někoho v příspěvku znamená, že jste tuto osobu ve svém příspěvku zmínili nebo identifikovali. Když je někdo označen, obdrží oznámení, že byl zmíněn, a má snadný přístup k zobrazení příspěvku. Navíc když někoho označíte, vytvoří se odkaz na jeho profil, což zájemcům usnadní jeho vyhledání.

To, co se stane, když je někdo v příspěvku označen, se však může měnit v závislosti na nastavení soukromí příspěvku i označené osoby. 1. Pokud je nastavení viditelnosti příspěvku nastaveno na „Veřejné“: Pokud někoho označíte ve veřejném příspěvku, všichni, kdo mohou příspěvek vidět, mohou vidět také jméno označujícího a označený může také dostat oznámení, že byl označen. Pokud někoho označíte v příspěvku s omezenou viditelností, jméno označeného a obsah příspěvku uvidí pouze lidé, kteří mají k příspěvku přístup.

2. Pokud je příspěvek nastaven na „Přátelé“ nebo určený seznam přátel. Přesto mohou přátelé označené osoby na základě jejich nastavení stále vidět, že byla označena. Pokud někoho označíte v příspěvku s omezeným přístupem, můžete označení vidět pouze vy a osoba, kterou jste se rozhodli označit.

3. Pokud je nastavení viditelnosti příspěvku „Pouze já“ nebo „Vlastní“, nikdo jiný, ani přítel označené osoby, jej neuvidí.

Chcete-li se ujistit, že respektujete soukromí označované osoby, je nezbytné vzít v úvahu její nastavení a preference ochrany soukromí.