Jak odstranit šum davu v Audacity. Průvodce krok za krokem

Jak se zbavit šumu v Audacity?
Odstranění šumu

  1. Označíme část nahrávky, kde je pouze šum (bez mluveného slova), v menu Efekty zvolíme Zmenšení šumu a klikneme na tlačítko Získat profil šumu .
  2. Označíme celou nahrávku, opět zvolíme nástroj Zmenšení šumu a klikneme na tlačítko OK .
Další informace najdete na ksvi.mff.cuni.cz

Vypořádání se s rušivým šumem v pozadí může být obtížné, ať už nahráváte živou událost, podcast nebo hudební vystoupení. Šum davu je rozšířeným problémem, který může ztížit soustředění na hlavní zvukový materiál. Naštěstí Audacity, známý program pro úpravu zvuku, nabízí řadu nástrojů a metod, které vám pomohou správně odstranit šum davu. V tomto příspěvku vás provedeme kroky pro odstranění davového šumu v programu Audacity a zodpovíme vám případné dotazy týkající se odstranění šumu na pozadí, tleskání, statického šumu a vysokých tónů. Odstranění šumu davu v aplikaci Audacity: 1. Spusťte aplikaci Audacity a otevřete zvukový soubor: Začněte spuštěním programu Audacity a importem zvukového souboru, který obsahuje nežádoucí šum davu. Chcete-li vybrat soubor a prozkoumat jej, klikněte na tlačítko „File“ (Soubor) a poté na „Open“ (Otevřít). Vyhledejte část svého zvukového klipu, která právě obsahuje šum davu, a izolujte z ní vzorek. Program Audacity jej použije jako vodítko pro analýzu a snížení šumu. Klepnutím na „Ctrl + A“ pro výběr celé stopy nebo na „Nástroj pro výběr“ (který připomíná paprsek „I“) můžete vybrat požadovanou oblast. 3. Pořiďte profil šumu: vyberte šum davu, poté klikněte na kartu „Efekt“ a vyberte možnost „Snížení šumu“. V okně „Redukce šumu“ klikněte na „Získat profil šumu“. Tento příkaz dá Audacity pokyn, aby prozkoumalo zvolenou oblast a sestavilo z ní profil šumu. 4. Použijte redukci šumu: Po nahrání profilu šumu vyberte celou zvukovou stopu stisknutím kláves „Ctrl + A“. Opět klikněte na kartu „Efekt“, vyberte „Redukce šumu“ a tentokrát klikněte na „OK“. Šum z davu se výrazně sníží, protože Audacity použije redukci šumu na základě profilu, který byl shromážděn na celou nahrávku. Zbavení se statického šumu:

Dalším častým problémem, který může zhoršit kvalitu zvuku vašich zvukových nahrávek, je statický šum. Dodržujte následující kroky, jak se v programu Audacity zbavit statického šumu: 1. Vyberte část zvukové nahrávky, která obsahuje výhradně statický šum, a poté zvolte „Efekt“ > „Redukce šumu“ > „Získat profil šumu“, abyste zaznamenali profil šumu. 2. Vyberte část zvukové nahrávky, která obsahuje výhradně statický šum.

2. Stisknutím kláves „Ctrl + A“ vyberte celou zvukovou stopu a poté zvolte „Efekt“ > „Redukce šumu“. Chcete-li odstranit statický šum při zachování požadované kvality zvuku, upravte nastavení „Redukce šumu“, „Citlivost“ a „Vyhlazení frekvence“. Úpravy proveďte klepnutím na tlačítko „OK“. Zbavení se šumu na pozadí:

Jakýkoli nežádoucí zvuk, který ruší hlavní zvukový materiál, se označuje jako šum na pozadí. K odstranění šumu na pozadí lze v programu Audacity použít podobné kroky, jako např: 1. Vyberte část zvukového materiálu, která obsahuje pouze šum na pozadí, a poté zvolte „Effect“ (Efekt) > „Noise Reduction“ (Redukce šumu) > „Get Noise Profile“ (Získat profil šumu) a nahrajte profil šumu.

2. Stisknutím kláves „Ctrl + A“ vyberte celou zvukovou stopu a poté zvolte „Efekt“ > „Redukce šumu“. Chcete-li snížit šum na pozadí, změňte „Noise Reduction“ a další parametry. Jakmile experimentováním s parametry dosáhnete požadovaného výsledku, kliknutím na „OK“ změny uložte. Odstranění klapek ze zvuku:

Pokud chcete ze zvukového záznamu vyloučit tleskání nebo jiné náhlé hlasité zvuky, Audacity nabízí jednoduchou techniku: V prvním kroku určete, která část zvuku obsahuje tlesknutí. Chcete-li klapky přesně lokalizovat, přibližte si průběh zvuku. 2. Pomocí nástroje „Selection Tool“ nebo kliknutím a tažením myši vyberte oblast kolem klapek. 3. Snižte úroveň zesílení v části „Effect“ (Efekt) > „Amplify“ (Zesílit), dokud klapky nepřehluší zbytek zvuku. Úpravy proveďte kliknutím na tlačítko „OK“. Zbavení se šumu vysokých tónů:

Vyzkoušejte následující postupy pro odstranění vysokofrekvenčního šumu ze zvuku v programu Audacity: 1. Určete část zvuku, kde se vysokofrekvenční šum objevuje. Chcete-li najít přesné místo, přibližte si průběh vlny. 2. Pomocí nástroje „Selection Tool“ nebo kliknutím a přetažením myší vyberte část zvuku, která obsahuje vysokofrekvenční šum. 3. Klikněte na položku „Effect“ (Efekt) a poté na položku „Equalization“ (Vyrovnání). Snižte vysokofrekvenční šum úpravou frekvenčních pásem v okně „Equalization“. Vyzkoušejte různá nastavení, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku. Úpravy provedete kliknutím na tlačítko „OK“.

Nakonec Audacity nabízí řadu nástrojů a metod pro odstranění různých druhů nežádoucího šumu ze zvukových nahrávek. Šum na pozadí, tleskání, vysokofrekvenční šum, šum davu, statický šum a statický šum můžete úspěšně odstranit, pokud budete pečlivě postupovat krok za krokem podle pokynů v tomto článku. Výsledkem bude čistší a profesionálněji znějící zvuk.

FAQ
Jak z nahrávky odstraním hluk z dopravy?

Níže uvedené kroky lze použít k odstranění hluku z dopravy z nahrávky pomocí programu Audacity: 1. Importujte zvukový soubor: Zvukový soubor obsahující hluk z dopravy importujte do programu Audacity. 2. Rozpoznejte zvuky: Přehrajte nahrávku a označte místa, kde se vyskytuje hluk z dopravy. 3. Rozhodněte se pro vzorek hluku: Najděte na nahrávce místo, kde je slyšet pouze zvuk dopravy. Audacity toto místo použije jako vzorek pro vyhledání a odstranění srovnatelného hluku v jiných částech nahrávky. 4. Zaznamenejte profil hluku: Vyberte zvukový klip, který obsahuje pouze zvuk dopravy. Přejděte do nabídky „Efekty“, vyberte „Redukce šumu“ a poté klikněte na „Získat profil šumu“. Tím se zaznamená charakteristika zvuků z dopravy. 5. Použijte redukci šumu: Vyberte celý zvukový soubor nebo jeho části, které jsou ovlivněny hlukem z dopravy. Z nabídky „Efekty“ opět vyberte možnost „Redukce šumu“ a poté klikněte na tlačítko „OK“. Podle potřeby upravte posuvníky, ale dejte pozor, abyste to nepřehnali, protože by to mohlo zhoršit kvalitu zvuku. 6. Prohlédněte si náhled a proveďte úpravy: Po použití redukce šumu zkontrolujte zvuk a ujistěte se, že byl hluk z dopravy dostatečně potlačen. V případě potřeby můžete efekt zvrátit a provést postup znovu s použitím jiných parametrů, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku. Jakmile jste s redukcí šumu spokojeni, vyberte v nabídce „File“ možnost „Export“ a uložte vyčištěný zvukový soubor.

7.

Nezapomeňte, že ne vždy je možné hluk ze silnice zcela odstranit, zejména pokud je příliš hlasitý nebo ruší požadovanou hudbu. Použití nástrojů Audacity pro redukci šumu však může jeho vliv výrazně zmírnit a zvýšit celkovou kvalitu nahrávky.