Jak násobit v aplikaci Excel. Komplexní průvodce

Jak napsat čas v Excelu?
Vložení statického data nebo času do excelové buňky

  1. Pokud chcete vložit datum, zadejte datum (například 2/2) > potom klikněte na Domů >Formát čísla rozevíracího seznamu (na kartě Číslo) >Krátké datum nebo Dlouhé datum.
  2. Pokud chcete vložit čas, zadejte čas a potom klikněte na > Formát čísla (na kartě Číslo) >Čas.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Pomocí aplikace Excel mohou uživatelé snadno provádět různé výpočty a postupy. Násobení je jednou ze základních operací aplikace Excel. Excel nabízí rychlá a efektivní řešení pro násobení řádků, hodin, sloupců nebo jejich kombinace. V tomto příspěvku se podíváme na různé operace násobení v aplikaci Excel a na to, jak je provádět.

Začneme zkoumáním způsobu násobení řádků v aplikaci Excel. Předpokládejme, že chcete vynásobit každou hodnotu v určitém řádku datové sady s čísly v několika řádcích určitým koeficientem. Jedním z přístupů, jak toho dosáhnout, je použití vzorce. Například můžete do buňky E2 napsat výraz „=A2*2“, který vynásobí všechny hodnoty v buňkách A2 až D2 číslem 2. Poté vzorec vyplňte v celém požadovaném rozsahu přetažením úchytu výplně z buňky E2 doprava. Požadovaný výsledek získáte jako výsledek vynásobení každého čísla v řádku dvěma.

Nyní probereme, jak v aplikaci Excel násobit hodiny. Excel má zvláštní formát pro zpracování výpočtů zahrnujících čas. Před násobením hodin se ujistěte, že buňky obsahující časové údaje jsou správně naformátovány. Po výběru buněk přejděte na rozevírací nabídku „Formát čísla“ na pásu karet. Chcete-li buňky formátovat jako hodiny a minuty, vyberte kategorii „Vlastní“ a zadejte „hh:mm“. Po použití formátování můžete časové hodnoty vynásobit stejným postupem jako u číselných hodnot. Například můžete použít vzorec „=A2*2“ v buňce E2 a přetáhnout jej přes požadovaný rozsah, pokud máte v buňkách A2 až D2 hodiny a chcete každou hodnotu vynásobit dvěma.

Nyní si povíme, jak v aplikaci Excel násobit jednotlivé sloupce. Metodu podobnou násobení řádků můžete použít, pokud máte datovou sadu s několika sloupci a chcete každou hodnotu v jednom sloupci vynásobit určitým koeficientem. Můžete například vložit vzorec „=A2*3“ do buňky B2 a přetáhnout jej dolů, aby se vzorec vyplnil přes buňku B6, pokud jsou vaše data v buňkách A2 až A6 a chcete každé číslo vynásobit 3. Výsledkem bude požadovaný výsledek vynásobení každého čísla ve sloupci třemi.

Jako poslední si řekneme něco o současném násobení řádků a sloupců. K tomu můžete použít kombinaci vzorců a odkazů na buňky. Uvažujme soubor dat s hodnotami v buňkách A2 až D4, které chcete vynásobit příslušnou hodnotou v každém sloupci. Chcete-li vynásobit hodnotu v buňce A2 hodnotou v buňce B1, vložte do buňky E2 vzorec „=A2*1“. Chcete-li vynásobit každý řádek příslušnou hodnotou sloupce, přetáhněte tento vzorec přes požadovaný rozsah. Touto metodou můžete násobit řádky i sloupce současně.

Závěrem lze říci, že aplikace Excel nabízí celou řadu technik pro efektivní provádění operací násobení. Vzorce a možnosti formátování aplikace Excel umožňují snadno dosáhnout požadovaných výsledků, ať už potřebujete násobit řádky, hodiny, sloupce nebo kombinaci těchto tří možností. Zvládnutím těchto metod můžete využít možnosti aplikace Excel k provádění složitých výpočtů a zefektivnit své činnosti při analýze dat.

FAQ
Umíte násobit čas v aplikaci Excel?

V aplikaci Excel můžete násobit čas. Čas je v aplikaci Excel reprezentován jako desetinná hodnota, přičemž 1 představuje jeden den. V důsledku toho je násobení času stejně jednoduché jako přidání operátoru násobení (*) mezi hodnotu času a požadovaný výsledek. Například pomocí vzorce „=A1*3“ získáte výsledek 6 hodin (06:00:00), pokud máte v buňce A1 hodnotu času 2 hodiny (02:00:00) a chcete ji vynásobit třemi.

Jak vynásobíte čas?

K násobení času můžete v aplikaci Excel použít vzorec pro násobení tak, že hodnoty času převedete na desetinný formát. následující kroky: Ujistěte se, že buňky v aplikaci Excel, které obsahují časové údaje, jsou formátovány jako „Čas“ (například formát HH:MM AM/PM). 2. Vynásobte časové hodnoty číslem 24 a převeďte je na desetinný formát. Vzhledem k tomu, že jedna hodina se rovná přesně třiceti minutám, čtyřicet pět minut by se rovnalo přesně sedmdesáti pěti minutám. 3. Převedené časové hodnoty vynásobte v jiné buňce pomocí vzorce pro násobení. Chcete-li například vynásobit časy v buňkách A1 a B1, můžete použít vzorec =A1*B1.

4. Výsledek se zobrazí jako desetinné číslo, které lze v případě potřeby převést zpět do formátu času. Ujistěte se, že pracujete s 24hodinovým formátem času, nebo jej správně převeďte, abyste při násobení časových čísel dosáhli přesných výsledků, protože Excel s časem zachází jako se zlomkem dne.

Jak vynásobit více sloupců v listech?

Tyto kroky lze použít v listech aplikace Excel k násobení mnoha sloupců: 1. Vyberte první buňku, ve které se má zobrazit výsledek násobení. 2. Zadejte výraz „=PRODUKT(“ (bez uvozovek). 3. Rozhodněte buňku v prvním sloupci prvního řádku, kterou chcete vynásobit.

4. Oddělte rozsahy čárkou (,). 5. Vyberte první buňku v dalším sloupci, kterou chcete násobit. S čárkou oddělující jednotlivé rozsahy pokračujte ve výběru buněk v každém sloupci, které chcete násobit.

7. Kolem vzorce vložte uzavírací závorku („)“ a stiskněte klávesu Enter.

Například zadáte vzorec „=PRODUCT(A1:A10, B1:B10, C1:C10)“ a stisknete klávesu Type, abyste vynásobili čísla ve sloupcích A, B a C.

Výsledek se objeví v buňce, do které jste vzorec vložili poté, co tento vzorec vynásobí příslušné hodnoty v každém z vybraných sloupců.