Jak rastrovat ve Photoshopu. Komplexní průvodce

Photoshop je silná aplikace s mnoha funkcemi pro úpravu grafiky a fotografií. Rastrování, jedna z těchto funkcí, umožňuje přeměnit vektorové vrstvy na rastrové obrázky. Při použití specifických efektů či filtrů nebo při exportu souborů pro web či tisk je tento postup klíčový. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak rasterizovat v aplikaci Photoshop, na různé techniky tohoto postupu, na možné překážky rasterizace a na rozdíly mezi rastrovou a vektorovou grafikou.

Jak Photoshop rastruje vrstvu?

Při rasterizaci vrstvy ve Photoshopu postupujte podle následujících jednoduchých kroků:

Krok 1: Otevřete dokument aplikace Photoshop a na panelu Vrstvy vyberte vrstvu, kterou chcete rastrovat.

Krok 2: Po kliknutí pravým tlačítkem myši na vrstvu vyberte z kontextové nabídky možnost „Rasterizovat vrstvu“. Alternativně můžete vybrat „Rasterizovat“ z nabídky „Vrstva“ v horní části před výběrem „Vrstva“.

Krok 3: Může se zobrazit dialogové okno, které vám umožní vybrat rozlišení a barevný režim pro rasterizovanou vrstvu. Vyberte, co chcete, a stiskněte tlačítko „OK“.

Tyto techniky umožňují jednoduše změnit vektorovou vrstvu na rastrový obrázek, což vám umožní používat efekty a úpravy specifické pro rastrovou grafiku.

Jaké jsou čtyři metody rastrování ve Photoshopu?

Rastrování vrstvy: Jak již bylo uvedeno, rastrování vrstvy ve Photoshopu je jednoduché a lze jej provést kliknutím pravým tlačítkem myši na vrstvu a výběrem možnosti „Rastrovat vrstvu“ nebo využitím možnosti „Vrstva“.

2. Typ rastru: K rasterizaci textové vrstvy, pokud ji máte, můžete použít možnost „Rasterizovat typ“. Text se stane rastrovým obrázkem, pokud na textovou vrstvu kliknete pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberete možnost „Rasterizovat typ“. Rasterizovat tvar: V kontextové nabídce klikněte pravým tlačítkem myši na vrstvu tvaru a vyberte možnost „Rasterizovat tvar“, čímž ji rasterizujete. Tím se tvar změní na rastrový obrázek, takže jej můžete upravovat a přidávat k němu efekty.

4. Sloučení vrstev: Další metodou rastrování je spojování vrstev. Klepnutím na jednotlivé vrstvy při stisknuté klávese Ctrl (Cmd v počítači Mac) můžete vybrat vrstvy, které chcete sloučit. Poté kliknutím pravým tlačítkem myši na některou z vybraných vrstev vyberte z kontextové nabídky možnost „Sloučit vrstvy“. Z vybraných vrstev se vytvoří jedna rastrovaná vrstva.

Proč Photoshop neumí rastrovat?

V některých případech vám Photoshop nemusí umožnit rasterizaci vrstvy. Příčin, proč k tomu dochází, je celá řada: Typ vrstvy: Některé typy vrstev, například vrstvy úprav a inteligentní objekty, nelze rasterizovat přímo. Před rasterizací je možná bude nutné transformovat na jiný typ vrstvy. 2. Uzamčené vrstvy: Uzamčená vrstva brání její rasterizaci. Zkontrolujte symbol zámku na panelu Vrstvy a ujistěte se, že vrstva, kterou chcete rasterizovat, není uzamčena.

3. Vrstva pozadí: Vrstvu pozadí nelze ve Photoshopu přímo rastrovat. Poklepáním na ni a jejím přejmenováním ji musíte nejprve změnit na běžnou vrstvu.

4. Omezení velikosti pixelů: Pokud jsou rozměry vrstvy v pixelech větší než maximální přípustná hodnota programu Photoshop, nelze vrstvu rasterizovat. K tomu často dochází, když má váš dokument zadaná omezení velikosti nebo když jsou použity opravdu obrovské fotografie.

Je vektor totéž co rasterizace?

Rastrování není totéž co vektorová grafika. Vektorové vizuální prvky jsou transformovány na rastrové obrázky založené na pixelech prostřednictvím procesu rasterizace. Rastrové obrázky mohou odhalit jemné detaily a jsou závislé na rozlišení, i když při zvětšení mohou ztratit kvalitu. Naproti tomu vektorovou grafiku lze zvětšovat bez ztráty kvality, protože je tvořena matematickými vzorci a škálovatelnými trasami. Pro loga, obrázky a návrhy, které je třeba škálovat na různé velikosti, je vektorová grafika nejlepší volbou, protože je nezávislá na rozlišení.

Závěrem lze říci, že funkce rasterizace aplikace Photoshop je nezbytná pro převod vektorových vrstev na rastrové obrázky. Výše uvedené pokyny usnadňují rasterizaci vrstev ve Photoshopu. Mějte však na paměti, že ne všechny vrstvy lze rasterizovat a že rasterizaci mohou bránit okolnosti, jako jsou uzamčené vrstvy nebo maximální rozměry pixelů. Pro výběr nejlepšího formátu pro vaše jedinečné požadavky na design je také zásadní pochopit rozdíly mezi rastrovými a vektorovými kresbami.

FAQ
Mohu ve Photoshopu rastrovat obrázek?

Ano, aplikace Photoshop umožňuje rastrovat obrázek. Vektorový obrázek nebo objekt se rasterizuje neboli změní na rastrový nebo pixelový obrázek. To se často provádí za účelem použití různých efektů nebo přípravy obrázku pro určité metody úprav, které lze použít pouze na rastrové obrázky. Photoshop umožňuje rastrovat obrázek tak, že nejprve vyberete vrstvu nebo objekt, který chcete rastrovat, poté můžete přejít do nabídky „Vrstva“, kliknout na „Rastrovat“ a poté vybrat možnost, která nejlépe vyhovuje vašim požadavkům, například „Rastrovat vrstvu“ nebo „Rastrovat typ“.

Jaké jsou tři způsoby rasterizace vrstvy?

Ve Photoshopu existují tři techniky rasterizace vrstvy: 1. Klepnutí pravým tlačítkem myši na vrstvu: V panelu Vrstvy klikněte pravým tlačítkem myši na vrstvu, kterou chcete rasterizovat, a z kontextové nabídky vyberte „Rasterizovat vrstvu“. Vrstva se ve výsledku stane rastrovaným obrázkem. Použití výběru z nabídky: V horní nabídce vyberte možnost „Vrstva“. Z rozevírací nabídky vyberte „Rasterizovat“ a poté vyberte nejlepší možnost pro druh vrstvy, kterou chcete rasterizovat – například „Rasterizovat typ“ pro textové vrstvy nebo „Rasterizovat tvar“ pro vrstvy formulářů.

3. Klávesová zkratka: Chcete-li vrstvu rasterizovat, vyberte ji a stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+E v počítači se systémem Windows nebo Command+Shift+E v počítači Mac. Pomocí této klávesové zkratky můžete vrstvu rychle rastrovat, místo abyste procházeli možnosti nabídky.

Podle svého pracovního postupu můžete zvolit nejpraktičtější řešení pomocí jedné z těchto tří metod rasterizace vrstev v aplikaci Photoshop.