Ovládání nástroje Marquee Tool ve Photoshopu. Průvodce krok za krokem

How do I marquee a layer in Photoshop?
In the Tools panel, select the Rectangular Marquee tool. Drag a rectangular selection onto the image. The area inside the animated border represents your selection. To select more, click the Add to selection icon in the options bar or press Shift and drag.
Další informace najdete na helpx.adobe.com

Jedním z nejzákladnějších nástrojů pro výběr v aplikaci Adobe Photoshop je nástroj Marquee, který umožňuje uživatelům přesně vybrat a pracovat s určitými částmi obrázku. Porozumění použití nástroje Marquee Tool je zásadní, pokud chcete oříznout, odstranit nebo změnit libovolné části obrázku. V tomto příspěvku se podíváme na základy používání nástroje Marquee Tool a nabídneme řešení často kladených problémů týkajících se jeho fungování.

Jak se používá jeden nástroj Marquee Tool?

Jako klávesovou zkratku pro rychlý přístup k nástroji Marquee Tool můžete použít klávesu „M“ na klávesnici, kterou stisknete místo ikony obdélníku na panelu Nástroje. Čtyři možnosti nástroje Marquee, které Photoshop ve výchozím nastavení nabízí, jsou obdélníkový, eliptický, jednořádkový a jednosloupcový. Zaměřme se nyní na nástroj Obdélníková šrafura.

Po výběru nástroje Rectangular Marquee Tool klikněte a přetáhněte kurzor nad oblast, kterou chcete vybrat. Při tažení se objeví obdélníkový obrys, označovaný jako „pochodující mravenci“, který zobrazí zadanou oblast. Výběr dokončíte tak, že pustíte tlačítko myši. Kliknutím a tažením uvnitř výběru vybranou oblast jednoduše přesunete.

Jak použijete nástroj Marquee Tool k výběru určité oblasti obrázku? Začněte výběrem správné možnosti Marquee pro formulář, který chcete vybrat pomocí nástroje Marquee Tool, abyste izolovali určitou oblast obrázku. Po výběru nástroje klikněte a přetáhněte ukazatel nad požadovanou oblast. Pokud potřebujete provést přesnější výběr, podržením klávesy Shift během tažení omezíte výběr na čtverec nebo kruh, v závislosti na zvolené možnosti Marquee. Podržte klávesu Shift při vytváření dalšího výběru, pokud potřebujete přidat výběr k již existujícímu. Podržte klávesu Alt/Option při vytváření nového výběru, pokud chcete z předchozího výběru něco odebrat. Pomocí těchto kláves můžete výběr zúžit a přesně zaměřit požadovanou oblast. Jak odstranit rušivou část obrázku ve Photoshopu? Existují různé způsoby, jak odstranit oblast z obrázku poté, co jste k jejímu výběru použili nástroj Marquee Tool. K odstranění vybraných pixelů lze použít klávesu „Delete“ na klávesnici. Alternativně můžete výběr odstranit a zkopírovat do schránky pomocí příkazu „Vyjmout“ (Ctrl+X v systému Windows nebo Command+X v systému Mac). V případě potřeby jej pak můžete vložit na jiné místo nebo odstranit.

Mějte na paměti, že ve Photoshopu je použití nástroje Marquee Tool k odstranění částí obrázku nedestruktivní. To znamená, že i po provedení úprav obrázku můžete své činnosti kdykoli vrátit zpět nebo své volby podle potřeby změnit. Jak nástroj Marquee Tool funguje? Nástroj Marquee Tool funguje tak, že kolem vybraného tvaru vykreslí obrys výběru. S vybranou oblastí pak lze provádět různé operace, například ořezávat, odstraňovat nebo aplikovat určité změny. „Pochodující mravenci“ slouží jako vizuální upozornění na hranice výběru a umožňují vám vidět vybranou oblast.

Po použití nástroje Marquee Tool k vytvoření výběru jej můžete dále zdokonalit pomocí dalších funkcí a nástrojů aplikace Photoshop. Chcete-li například zjemnit přechod mezi vybranými a nevybranými částmi, můžete výběr zjemnit. Abyste dosáhli požadovaného výsledku, můžete výběr také upravit změnou velikosti, otočením nebo zkreslením.

Závěrem lze říci, že zvládnutí nástroje Photoshop Marquee Tool je klíčové pro každý projekt zahrnující manipulaci s obrázky. Své editační schopnosti můžete posunout tím, že se naučíte používat základní funkce tohoto nástroje pro výběr, úpravy a odstranění. Chcete-li odhalit neomezené tvůrčí možnosti, zkuste experimentovat a kombinovat nástroj Marquee Tool s dalšími nástroji aplikace Photoshop.

FAQ
Jak používáte nástroj Marquee Logic?

Nástroj Marquee Logic popisuje různá nastavení a metody využití nástroje Photoshop Marquee Tool k provádění výběrů. Postupujte podle těchto kroků, abyste úspěšně použili funkci marquee logic:

1. Spusťte aplikaci Photoshop a na panelu nástrojů vyberte nástroj Marquee Tool (zkratka: M).

2. V horní nabídce vyberte Obdélníková šrafura, Eliptická šrafura, Šrafura pro jeden řádek nebo Šrafura pro jeden sloupec. 3. Chcete-li použít nástroj Marquee Tool, klikněte na plátno a tažením vytvořte výběr. U možností obdélníkového nebo eliptického tvaru určete tažením tvar a velikost. Kliknutím na plátno určete počáteční bod pro jednořádkové nebo sloupcové výběry a poté tažením určete délku. Při vytváření nového výběru podržte stisknutou klávesu Shift a přidejte jej k již existujícímu výběru. Po dokončení výběru klávesu Shift uvolněte. Při vytváření nového výběru podržte stisknutou klávesu Alt (Windows) nebo Option (Mac), abyste odstranili položky ze stávajícího výběru. Jakmile jste hotovi, otočte klávesu . Při vytváření nového výběru podržte současně stisknuté klávesy Shift a Alt/Option, abyste protnuli stávající výběr. Po dokončení klávesy vypněte. Po vytvoření výběru s ním pak můžete provádět řadu akcí, například kopírování, vyjmutí, odstranění, přidání efektů nebo explicitní změnu vybrané oblasti.

Chcete-li si osvojit vhodné používání logiky výběrových polí ve Photoshopu, nezapomeňte si procvičovat a experimentovat s nástrojem Marquee Tool a jeho volbami.

Jak vybrat část tvaru ve Photoshopu?

Nástroj Marquee Tool ve Photoshopu lze použít k výběru určité oblasti tvaru. Zde je podrobné vysvětlení, jak toho dosáhnout: Otevřete program Photoshop a obrázek nebo spusťte nový dokument. 2. Na panelu nástrojů vyberte nástroj Marquee Tool. Jako jeho reprezentace slouží ikona obdélníku. 3. Kliknutím a přetažením nástroje Marquee Tool vyberte oblast formuláře, se kterou chcete pracovat. K dispozici jsou čtyři různé typy marquee: obdélníkový, eliptický, jednořádkový a jednosloupcový. Nástroj Rectangular Marquee Tool se často používá pro jednoduché tvary.

4. Po výběru požadované oblasti tvaru pusťte tlačítko myši. 5. Pokud potřebujete výběr zúžit, můžete ještě jednou kliknout a táhnout nástrojem Marquee Tool při stisknuté klávese Shift. Naopak přidání do výběru při současném stisknutí klávesy Alt nebo Option v počítači Mac nebo Windows by způsobilo pravý opak. 6. Po provedení potřebného výběru můžete vybranou část tvaru upravovat nebo měnit její barvu, měnit její měřítko nebo přidávat speciální efekty.

Mějte na paměti, že Photoshop nabízí několik nástrojů pro výběr, včetně nástroje Marquee Tool. V závislosti na tom, jak složitý je návrh, můžete také uvažovat o využití sofistikovanějších metod výběru, jako je nástroj Pero nebo nástroj Rychlý výběr.