Velikost listu papíru. Zkoumání rozměrů a norem

Většina z nás zná několik velikostí papíru, například A4, letter, legal a tabloid. Přemýšleli jste však někdy o tom, jak velký je list papíru? V tomto článku se budeme zabývat rozměry listu papíru, velikostí kopírovacího papíru a široce používanou velikostí papíru A4.

V závislosti na přijaté normě může mít list papíru různé rozměry. Nejrozšířenější je norma ISO 216, která popisuje rozměry papíru řady A. V této normě jsou popsány všechny rozměry papíru. Řada A je založena na druhé odmocnině ze 2 (2), což je poměr délky a šířky listu. Formát A0, největší v této řadě, má rozměry 841 × 1189 mm (33,1 × 46,8 palce) a pokrývá plochu jednoho metru čtverečního. Každá další velikost vzniká zmenšením delší strany předchozí velikosti na polovinu při zachování stejného poměru stran.

Zejména v zemích, které dodržují normu ISO 216, je formát A4 běžně uznáván jako celosvětově uznávaný standard pro velikost papíru. Papír formátu A4, který má rozměry 210 × 297 mm (8,3 × 11,7 palce), se často používá pro tisk dokumentů, časopisů a dopisů. Papír A4 je proslulý svou přizpůsobivostí, protože dokáže vyvážit nabídku dostatečného prostoru pro obsah a zároveň jednoduchou manipulaci a přepravu.

Většina kopírovacího papíru se používá v USA a některých dalších zemích, které dodržují specifikace formátu papíru podle Amerického národního institutu pro specifikace (ANSI). Kopírovací papír se také často označuje jako „letter“ nebo „printer“ papír. Kopírovací papír má poněkud jiné rozměry než papír formátu A4. Velikost dopisního papíru ve Spojených státech je 8,5 × 11 palců (215,9 × 279,4 mm). Tento rozměr se často používá v tiskárnách, kopírkách a dalších kancelářských zařízeních.

Při převodu mezi formátem A4 a centimetry je nezbytné mít na paměti, že formát A4 je již stanoven v centimetrech jako 21 cm x 29,7 cm. Tento rozměr se rovná 8,27 x 11,69 palce. Rozměry papíru A4 jsou tedy zhruba 21 cm x 29 cm.

Závěrem lze říci, že velikost listu papíru se může lišit v závislosti na použitém standardu. Rozměry papíru řady A jsou popsány normou ISO 216, přičemž formát A4 je celosvětově nejpoužívanější. Formát A4 má rozměry 8,3″ x 11,7″ neboli 210 mm x 297 mm. Velikost kopírovacího papíru, která se často používá ve Spojených státech, je 8,5″ x 11″ neboli 215,9 mm x 279,4 mm. Pochopení rozměrů různých velikostí papíru pomůže zajistit kompatibilitu a jednoduchost použití, ať už tisknete dokumenty, píšete dopisy nebo využíváte papír z jakéhokoli jiného důvodu.

FAQ
Je papír formátu A4?

Z materiálu článku není jasné, zda je kus papíru přesně A4, nebo ne. Článek se konkrétně nezabývá velikostí papíru A4; místo toho se zaměřuje na zkoumání rozměrů a norem spojených s velikostí listu papíru.

Proč se A4 nazývá A4?

Protože patří do rodiny formátů papíru A Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO), je formát A4 takto označován. Velikosti řady A se řídí spojitým poměrem stran 1:2, což znamená, že každá velikost má přesně polovinu plochy následující větší velikosti. Velikosti jsou založeny na metrickém systému. Papír formátu A4 má rozměry 210 × 297 mm a často se používá pro tiskoviny, jako jsou dopisy, dokumenty a další věci. Písmeno „A“ ve slově „A4“ označuje řadu jako celek a „4“ označuje skutečnost, že A4″ je čtvrtou velikostí v řadě.

Jak dlouhý je list formátu A5 v cm?

Rozměry listu papíru formátu A5 jsou zhruba 14,8 cm na 21 cm.