Rozumíme počtu megapixelů rozlišení 8K a více

Rozlišení zobrazovacích zařízení se díky rychlému rozvoji technologií neustále zvyšuje, aby divákům poskytlo působivější a estetičtější zážitek. Rozlišení 8K je jedním z nejnovějších, které se v technologickém sektoru prosadilo. Abychom odpověděli na ústřední dotaz: „V tomto článku pronikneme do světa megapixelů (MP). Podíváme se také na související otázky, jako je počet MP u 4K, rozlišení 8K a potenciál 32K.

Začněme tím, že si popíšeme, co je to počet MP, abychom pochopili počet MP u 8K. Monitor nebo kus videoobsahu s rozlišením 8K má horizontální rozlišení zhruba 8 000 pixelů. Nejtypičtějším rozlišením 8K je 7680 x 4320 pixelů. Pro určení celkového počtu pixelů vynásobíme horizontální a vertikální rozlišení dohromady. Tím získáme přibližně 33,18 milionu pixelů pro rozlišení 8K.

Jak se to tedy projeví v MP? Milion pixelů se rovná jednomu MP. Proto vydělíme celkový počet pixelů jedním milionem, abychom získali počet MP pro rozlišení 8K. Výsledkem výpočtu je přibližně 33,18 MP pro rozlišení 8K. To znamená, že fotoaparát nebo displej s rozlišením 8K může zaznamenávat nebo zobrazovat snímky s rozlišením přibližně 33,18 milionu pixelů.

Naproti tomu rozlišení 4K má obvykle horizontální rozlišení 3840 x 2160 pixelů, tedy přibližně 4000 pixelů. Celkový počet pixelů, tedy přibližně 8,29 milionu pixelů, získáme vynásobením horizontálního a vertikálního rozlišení podobným způsobem, jaký byl použit v předchozím výpočtu. Vydělením tohoto množství jedním milionem získáte počet MP v rozlišení 4K, který činí zhruba 8,29 MP. Výsledkem je, že rozlišení 8K poskytuje větší počet pixelů než rozlišení 4K a vytváří přesnější a detailnější snímky.

Přejdeme-li k rozlišení 8K, má 7680 x 4320 pixelů, tedy vynikající celkový počet přibližně 33,18 milionu pixelů, jak bylo uvedeno dříve. Toto rozlišení nabízí šestnáctkrát více pixelů než Full HD (1920 x 1080) a čtyřikrát více než 4K. Velkoformátové monitory, profesionální videoprodukce a pohlcující zážitky ve virtuální realitě těží z jasnějšího obrazu, jemnějších detailů a lepší reprodukce barev díky hustotě pixelů 8K.

Je možné rozlišení 32K, a to konečně? Přestože 32K monitory a kamery nejsou nyní komerčně dostupné, je to teoreticky možné. Aby bylo dosaženo rozlišení 32K, muselo by být horizontální rozlišení přibližně 32 000 pixelů. Výsledkem by byla zhruba jedna miliarda pixelů celkově. K dosažení tohoto obrovského počtu pixelů by bylo zapotřebí výrazného zlepšení v oblasti přenosu dat, výpočetního výkonu a zobrazovacích technologií. Je třeba mít na paměti, že vyšší rozlišení neznamená automaticky lepší kvalitu obrazu, protože hustota pixelů, kontrastní poměr a přesnost barev hrají významnou roli.

Závěrem lze říci, že rozlišení 8K má díky hustotě pixelů přibližně 33,18 milionu pixelů. Díky čtyřikrát vyšší hustotě pixelů než u rozlišení 4K přináší toto rozlišení znatelný nárůst. Profesionální aplikace velmi těží z velkolepého obrazu a neuvěřitelných detailů, které 8K nabízí. Rozlišení 32K sice nyní není k dispozici, ale v budoucnu by mohlo být s rozvojem technologií k dispozici.

FAQ
Existuje fotoaparát s rozlišením 32K?

Ano, kamery s rozlišením 32K jsou k dispozici. Přestože byly vyvinuty kamery s ještě větším rozlišením, než je 8K, obliba rozlišení 8K v poslední době roste. Ve srovnání s kamerou 8K by kamera 32K měla mnohem více megapixelů, což by vedlo k velmi ostrým a detailním snímkům a videím. Je nezbytné si uvědomit, že kamery s rozlišením 32K se používají spíše výjimečně ve specializovaných oblastech, jako je profesionální filmová tvorba nebo vědecký výzkum, a jsou méně dostupné než možnosti s nižším rozlišením.

Jaké je rozlišení 2K v MP?

Termín „rozlišení 2K“ označuje rozlišení displeje, které má na vodorovné ose přibližně 2 048 pixelů. Rozlišení 2K je z hlediska megapixelů zhruba podobné rozlišení 2,1 megapixelu (MP).

Znamená 8 MP rozlišení 4K?

8MP se však nerovná 4K. Zkratka „MP“ znamená „megapixely“, což je měrná jednotka pro rozlišení nebo množství pixelů v obraze. Snímek s rozlišením 8 MP má 8 milionů pixelů. Naproti tomu rozlišení 4K označuje rozlišení displeje nebo videa se zhruba 4000 horizontálními pixely. Standardem pro rozlišení 4K je 3840 x 2160 pixelů, tedy přibližně 8,3 milionu pixelů neboli 8,3 megapixelu. Výsledkem je, že rozlišení 4K má více pixelů než rozlišení 8 Mpx.