Jak odinstalovat Android System WebView. Komplexní průvodce

Jednou z nejdůležitějších součástí operačního systému Android je WebView. Umožňuje zobrazování webového materiálu aplikacemi bez nutnosti používat samostatný prohlížeč. Občas se však může stát, že budete muset zakázat nebo odinstalovat systém Android WebView. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak zakázat systém Android WebView, co se stane, když tak učiníte, jak změnit systém Android WebView a zda jej lze zcela odinstalovat. Co se stane, když je systém Android WebView vypnutý?

Když je systém Android WebView vypnut, v podstatě se vrátí k předchozí verzi nebo se odinstalují všechny provedené aktualizace. To může mít vliv na funkčnost některých aplikací, které používají WebView k zobrazování webových informací. Protože je však WebView klíčovou součástí operačního systému Android, jeho odebrání jej ze smartphonu zcela neodstraní. Jak vypnout funkci WebView v systému Android?

Chcete-li vypnout funkci Android System WebView, postupujte podle následujících kroků:

1. Spusťte aplikaci Nastavení systému Android. 2. Přejděte dolů a klikněte na položku „Apps“ nebo „Applications“ (v závislosti na vašem zařízení se přesná terminologie může lišit). 3. V seznamu nainstalovaných programů najděte položku „Android System WebView“ a stiskněte ji. 4. Na obrazovce s podrobnostmi o aplikaci klikněte na možnost „Zakázat“. 5. Zobrazí se potvrzovací výzva s upozorněním na možné následky deaktivace aplikace. Chcete-li pokračovat, klepněte na možnost „Disable“ ještě jednou.

Po zastavení aplikace Android System WebView se zařízení vrátí do výchozího stavu z výroby a přestane přijímat aktualizace. Nezapomeňte, že některé aplikace nemusí bez nejnovějších aktualizací WebView fungovat správně, proto buďte při deaktivaci opatrní. Jak mohu upravit systém Android WebView? Výchozí systémový WebView systému Android je ten, který je předinstalován. Na druhou stranu, pokud má vaše zařízení nainstalováno více prohlížečů, můžete vybrat jiný, který bude sloužit jako systémový WebView. Postup je následující:

1. Spusťte aplikaci Nastavení systému Android. 2. Přejděte dolů a vyberte položku „Aplikace“ nebo „Aplikace“. 3. Vyhledejte položku „Výchozí aplikace“ nebo „Výchozí aplikace“ a vyberte ji. 4. Vyhledejte a vyberte možnost „Otevírání odkazů“ nebo „Aplikace prohlížeče“.

5. Ze seznamu dostupných alternativ vyberte prohlížeč, který chcete používat jako systémový WebView.

Po výběru jiného prohlížeče budou všechny aplikace, které jsou závislé na WebView pro zobrazení online obsahu, využívat tento prohlížeč jako systémový WebView. Je možné systémový WebView odebrat? Ačkoli systém Android WebView lze zakázat, úplné odinstalování se nedoporučuje. Systém Android WebView je klíčovou součástí operačního systému Android a úplné zbavení se ho může ovlivnit fungování aplikací. Jak již bylo naznačeno, jeho zakázáním se zařízení vrátí do továrního nastavení, což zajistí jeho další správné fungování.

Závěrem lze říci, že systém Android WebView je nezbytný pro to, aby aplikace mohly efektivně zobrazovat webový obsah. Úplné odinstalování se nedoporučuje, i když je možné jej zakázat a jako systémový WebView zvolit jiný prohlížeč. V případě problémů souvisejících s WebView se doporučuje aktualizovat aplikaci nebo se obrátit na jejího vývojáře či výrobce zařízení.

FAQ
Jak vymazat WebView?

K vymazání WebView v zařízení se systémem Android lze použít následující kroky: 1. V telefonu nebo tabletu se systémem Android spusťte aplikaci Nastavení. 2. Přejděte dolů a klikněte na položku „Aplikace“ nebo „Správce aplikací“ (v závislosti na vašem zařízení se název může lišit). 3. V seznamu nainstalovaných programů najděte položku „Android System WebView“ a stiskněte ji. 4. Na obrazovce s informacemi o aplikaci vyberte možnost „Storage“ (Úložiště) nebo „Storage & cache“ (Úložiště a mezipaměť). 5. Měly by být k dispozici možnosti vyčištění mezipaměti a vymazání dat. Chcete-li vyčistit mezipaměť a data aplikace WebView, klepněte na obě možnosti. Po zobrazení výzvy akci potvrďte.

Případné problémy nebo zádrhele týkající se aplikace lze vyřešit vymazáním mezipaměti a dat ve WebView. Kromě toho se tím může uvolnit určité místo v úložišti vašeho miniaplikačního zařízení. Poznámka: WebView je nezbytnou součástí systému pro mnoho aplikací a funkcí systému Android, proto se nedoporučuje jeho odinstalování.

Je bezpečné zakázat systém Android WebView?

Obecně platí, že zakázání Android System WebView je bezpečné, zejména pokud máte novější verzi systému Android. Systémová součást nazvaná Android System WebView umožňuje aplikacím zobrazovat online materiály bez použití samostatné aplikace prohlížeče. Google Chrome však převzal pozici WebView jako výchozí engine pro zobrazování online obsahu v aplikacích, pokud máte novější verzi systému Android. Pokud je funkce Android System WebView zakázána nebo odstraněna, prohlížeč Chrome nebo jiný software prohlížeče bude i nadále normálně fungovat. Ve skutečnosti může deaktivace WebView díky snížení počtu systémových komponent, které vyžadují aktualizaci a mohou být zranitelné, příležitostně zvýšit rychlost a zabezpečení zařízení. Pokud se tedy po deaktivaci WebView vyskytnou problémy s některými konkrétními aplikacemi, můžete je vždy znovu povolit nebo aktualizovat na nejnovější verzi z obchodu Google Play. Zásadní je mít na paměti, že některé aplikace mohou být na WebView stále závislé z hlediska určitých funkcí.

Jak odstraním WebView?

Chcete-li ze svého zařízení odstranit systém Android WebView, postupujte podle následujících postupů:

1. Vstupte do Nastavení v zařízení. 2. Stiskněte klávesu Nabídka.

2. Přejděte do spodní části a vyberte možnost „Aplikace“ nebo „Aplikace“. 3. V seznamu nainstalovaných programů najděte položku „Android System WebView“ a dotkněte se jí. 4. Na informační stránce aplikace klepněte na možnost „Odinstalovat“. 5. Zobrazí se potvrzovací zpráva s dotazem, zda chcete software odinstalovat. Klepněte na tlačítko „OK“ a pokračujte. Aplikace WebView bude z vašeho zařízení odstraněna.

Pozor! Pokud aplikace „Android System WebView“ v seznamu chybí, může se jednat o systémový program, který není možné odinstalovat. V takovém případě můžete program zakázat podle stejných pokynů, ale výběrem tlačítka „Zakázat“ namísto tlačítka „Odinstalovat“.