Jak vytvořit piktogram. Jednoduchý průvodce tvorbou vizuálních reprezentací

Piktogramy jsou užitečným nástrojem vizuální reprezentace dat pomocí symbolů nebo obrázků, které reprezentují čísla nebo kategorie. Lze je vytvářet mimo jiné za účelem znázornění trendů, předávání statistických informací nebo zjednodušení složitých datových souborů. V tomto článku se seznámíte s jednotlivými kroky při vytváření piktogramu, spolu s pokyny přizpůsobenými pro žáky 6. třídy a ilustrací, která vám pomůže tento typ znázornění dat pochopit.

Chcete-li vytvořit piktogram, proveďte následující kroky:

V prvním kroku určete údaje, které chcete znázornit. Před zahájením tvorby piktogramu je velmi důležité rozhodnout, jaké informace chcete znázornit. Může to být cokoli od toho, kolik knih vaši spolužáci přečetli, až po to, jaké barvy preferují. Vždy mějte na paměti, že piktogramy jsou nejefektivnější, pokud se používají k zobrazení počitatelných nebo kategoriálních údajů.

Krok 2: Vyberte správné symboly. Poté, co budete mít k dispozici údaje, vyberte symboly nebo obrázky, které budou znázorňovat jednotlivé kategorie nebo veličiny. Tyto symboly musí být od sebe esteticky odlišitelné a snadno rozpoznatelné. Pokud byste například vytvářeli piktogram pro znázornění oblíbeného ovoce, mohli byste použít symbol jablka pro znázornění jablek, symbol banánu pro znázornění banánů atd.

Krokem 3 je vytvoření klíče. Každý piktogram musí mít klíč, protože ten umožňuje čtenářům pochopit význam jednotlivých symbolů. Dejte každému symbolu samostatný význam a zaznamenejte ho vedle něj do klíče. Díky tomu čtenáři snadno pochopí informace nabízené v piktogramu.

Nakreslete graf v kroku 4

. Vytvořte graf se dvěma osami, jednou pro četnost nebo množství každé kategorie a druhou pro příslušné kategorie. K vytvoření vlastního grafu použijte grafický papír nebo pravítko. Uveďte název svého piktogramu a jasně označte každou osu. Vykreslení symbolů je pátým krokem. Vybrané symboly zakreslete do grafu v souladu s přiřazenými údaji. Značku pro jméno každého žáka umístěte do grafu nad číslo, které symbolizuje počet přečtených knih, pokud byste například vytvářeli piktogram, který by ukazoval počet knih, které spolužáci přečetli. Pro děti v 6. třídě:

Je důležité si uvědomit, že postup je srovnatelný s tím, co jsme popsali, pokud jste v 6. třídě a studujete piktogramy. Můžete však dostat konkrétní informace a symboly, se kterými budete pracovat. Při vytváření piktogramu postupujte stejně jako dříve, ale nezapomeňte použít dostupné symboly a informace. Při uspořádání symbolů na grafu dbejte na přesnost a přehlednost. Ilustrace piktogramu je následující: Podívejme se na příklad, který demonstruje myšlenku piktogramu. Řekněme, že chcete znázornit sporty, které mají vaši vrstevníci nejraději. Možná se rozhodnete pro obrázky pro různé sporty, například tenisovou raketu pro tenis, fotbalový míč pro fotbal a basketbalový míč pro basketbal. Po vytvoření klíče a navržení grafu vynesete symboly nad odpovídající množství žáků, kteří preferují jednotlivé sporty. Díky tomuto vizuálnímu znázornění budete moci rychle určit, který sport je mezi studenty oblíbenější.

Výběr správných symbolů, vytvoření klíče, určení údajů, nakreslení grafu a zakreslení symbolů jsou ve výsledku všechny kroky procesu tvorby piktogramu. Pomocí piktogramů lze efektivně a atraktivně znázornit data, což usnadňuje identifikaci trendů a vzorců. Tyto techniky vám pomohou při tvorbě naučného a atraktivního piktogramu, ať už jste žák 6. třídy nebo někdo, kdo chce jasně a stručně vyjádřit informace.

FAQ
Jaké jsou 4 části piktogramu?

Piktogram se skládá z následujících čtyř částí:

1. Název: Název piktogramu slouží jako nadpis nebo název obrázku a napomáhá k nastolení scény a identifikaci předmětu.

2. Obrazové symboly: Jedná se o obrázky, které piktogramy používají k znázornění informací. Každý symbol označuje určitou veličinu nebo kategorii. Klíčový prvek piktogramu, který popisuje, co který symbol znamená, se nazývá „klíč“ nebo „legenda“. Pomáhá čtenáři pochopit význam a hodnotu každého symbolu.

4. Stupnice nebo jednotky: Čtvrtá část piktogramu označuje měrné jednotky nebo intervaly, které byly použity k zobrazení údajů. Pomáhá čtenáři správně interpretovat zobrazované veličiny nebo kategorie.

Co je piktogram stupně 1?

Piktogram je přímé vizuální znázornění dat nebo informací pomocí obrázků nebo symbolů, obvykle v prostředí 1. stupně. Jedná se o způsob grafického zprostředkování informací, který mladým žákům usnadňuje pochopení a analýzu faktů. Na počátku základní školy se piktogramy často používají k tomu, aby se žáci naučili základům grafického znázorňování a aby jim pomohly rozvíjet datovou gramotnost.

Jak vypadá piktogram?

Piktogram je vizuální znázornění, které sděluje informace nebo údaje pomocí nekomplikovaných obrázků nebo symbolů. Obvykle se skládá z několika ikon nebo obrázků, které zastupují různá množství nebo klasifikace. Množství nebo četnost každé hodnoty nebo datového bodu, které ikona nebo obrázek v piktogramu představuje, se udává četností opakování ikony nebo velikostí obrázku. Piktogramy se často používají k tomu, aby byly údaje čitelnější a esteticky přitažlivější, což usnadňuje divákům rychlé pochopení a zpracování informací.