Jak přepínat mezi kartami ve Windows. Komplexní průvodce

Jak rychle přepínat mezi kartami?
Pomocí klávesových zkratek Ctrl+1 až Ctrl+8 aktivujete karty s daným pořadovým číslem. Protože má připnutá karta vždy stejnou pozici, lze takto velmi rychle přepínat na konkrétní stránku.
Další informace najdete na www.jaknait.cz

Možnost přepínat mezi kartami je klíčová pro efektivní multitasking v počítači s Windows. Existuje několik způsobů, jak rychle přepínat mezi kartami, ať už se rozhodnete používat klávesnici, myš nebo kombinaci obou. Tento článek se zabývá několika způsoby přepínání karet v systému Windows a některými často kladenými otázkami týkajícími se správy karet. Použití klávesnice ke změně karet:

Aniž byste museli opustit klávesnici, můžete rychle a snadno přepínat mezi kartami pomocí klávesových zkratek. Nejoblíbenější klávesová zkratka, Ctrl + Tab, umožňuje procházet otevřené karty v aktuálně aktivním okně. Pokud stisknete klávesovou zkratku Ctrl + Shift + Tab, budou karty procházet v opačném pořadí. Alternativně můžete stisknout klávesy Ctrl + klávesu, která představuje pozici karty zleva doprava (například Ctrl + 1 pro první kartu, Ctrl + 2 pro druhou atd.). 2. Přepínání karet na kartě pomocí rolování: Přepínání přes karty může být užitečné, pokud chcete používat myš. Pokud je otevřených karet příliš mnoho na to, aby se zobrazily všechny najednou, stačí najet kurzorem na pás karet a zobrazí se šipka doleva a doprava. Poté můžete procházet karty pomocí rolovacího kolečka myši nebo tlačítek se šipkami. Pokud máte otevřeno mnoho karet a potřebujete rychle najít konkrétní kartu, je tato strategie opravdu užitečná. 3. Správa dvou karet současně:

V systému Windows je navíc k dispozici funkce nazvaná „Snap Assist“, která umožňuje spravovat dvě karty najednou. Pro použití této funkce stačí kliknout a podržet záhlaví jedné karty, přetáhnout ji do strany obrazovky, dokud nezabere polovinu obrazovky, a poté ji uvolnit. Poté vyberte jinou kartu a přesuňte ji na opačnou stranu obrazovky. Nyní, když můžete pracovat na dvou kartách současně, je jednodušší porovnávat data nebo přesouvat věci mezi nimi.

4. Přepínání karet bez použití kláves Alt + Tab: Alt + Tab se často používá k přesouvání mezi otevřenými aplikacemi, ale nemusí to být nejlepší způsob, jak přecházet mezi kartami uvnitř jedné aplikace. Abyste se vyhnuli používání klávesy Alt + Tab, můžete použít kombinaci výše uvedených technik. Můžete například procházet karty pomocí myši nebo použít klávesovou zkratku Ctrl + Tab k procházení karet v aktivním okně. Tímto způsobem můžete přepínat mezi kartami, aniž byste museli procházet všechny otevřené aplikace.

Závěrem lze říci, že osvojení si techniky přepínání karet v systému Windows výrazně zvýší vaši produktivitu. K dispozici jsou různé alternativy, které vyhovují vašim preferencím a pracovním postupům, ať už vám vyhovují klávesové zkratky, posouvání myší nebo využití funkce Snap Assist. Přijetím těchto strategií do své každodenní rutiny můžete rychle a efektivně přecházet mezi kartami a vytěžit ze systému Windows maximum.

FAQ
Jak přepínat karty bez klávesy Windows?

Vyzkoušejte následující techniky přepínání mezi kartami bez stisknutí klávesy Windows: Pomocí klávesové zkratky Ctrl + Tab můžete přepínat mezi otevřenými kartami v aktuálním programu současným stisknutím kláves Ctrl a Tab. Chcete-li přepnout na následující kartu, stiskněte klávesu Tab a současně držte stisknutou klávesu Ctrl.

2. Pro přepínání mezi otevřenými kartami v opačném směru použijte klávesovou zkratku Ctrl + Shift + Tab. Chcete-li přepnout na předchozí kartu, stiskněte klávesu Tab a současně držte stisknuté klávesy Ctrl a Shift. 3. Použijte rolovací kolečko myši: Umístěte kurzor nad pás karet aplikace a pomocí kolečka se pohybujte nahoru nebo dolů. Při posouvání nahoru se zobrazí další karta a při posouvání dolů se zobrazí předchozí karta. 4. Použijte zkratky, které jsou specifické pro váš webový prohlížeč. Každý webový prohlížeč má jedinečnou sadu zkratek pro navigaci na kartě. Například v prohlížeči Chrome můžete přepínat mezi kartami stisknutím kláves Ctrl + PgDn a Ctrl + PgUp.

Pokud nemáte přístup ke klávese Windows, měli byste být přesto schopni přepínat mezi kartami pomocí těchto technik.

Jak přepínám karty bez kurzoru?

K přepínání karet bez použití ukazatele můžete v systému Windows použít klávesové zkratky. Zde je uveden postup, jak na to: 1. Na klávesnici stiskněte a podržte klávesu „Alt“. 2. Stisknutím klávesy „Tab“ a současným podržením klávesy „Alt“ můžete procházet mezi otevřenými kartami. Jakmile kliknete na požadovanou kartu, pusťte klávesu „Alt“.

Když stisknete klávesu „Tab“ a zároveň držíte klávesu „Alt“, přejdete na další otevřenou kartu v pořadí, v jakém jste je otevřeli. Chcete-li přejít na určitou kartu, stiskněte klávesu „Tab“, dokud ji nenajdete. Poté klávesu „Alt“ pusťte.

Kromě toho můžete stisknout klávesu „Ctrl“ spolu s číselnou klávesou, která odpovídá pozici karty zleva, pokud chcete přejít na určitou kartu, aniž byste museli procházet všechny karty. Pro ilustraci: stisknutím kláves „Ctrl + 1“ se otevře první karta, klávesami „Ctrl + 2“ se otevře druhá karta atd.

Tyto klávesové zkratky usnadňují rychlý přechod mezi kartami, aniž byste museli používat kurzor.

Jak rozdělím obrazovky?

Tyto kroky lze použít v systému Windows k rozdělení obrazovek: V kroku 1 otevřete dva programy nebo okna, která chcete na obrazovce rozdělit.

2. Vyberte záhlaví jednoho z oken a podržte tlačítko stisknuté. 3. Posouvejte okno, dokud se kurzor nenachází na levém nebo pravém okraji obrazovky. Chcete-li okno přesunout na danou stranu obrazovky, pusťte tlačítko myši. Okno se přizpůsobí tak, aby vyplnilo polovinu obrazovky.

5. 6. Proveďte znovu kroky 2 až 5, ale tentokrát přichyťte druhé okno na druhou stranu obrazovky.

Nyní, když je obrazovka správně rozdělena na dvě poloviny, můžete používat obě aplikace najednou. Kliknutím a přetažením mezerníku mezi okny můžete měnit velikost každého z nich zvlášť.