The Digital Divide and the Knowledge-Gap Hypothesis. Překlenutí propasti pro spravedlivější budoucnost

Přístup k technologiím a internetu je v dnešní rychle se rozvíjející digitální době stále důležitější pro úspěšné zapojení lidí do společnosti. Poprvé byla identifikována digitální propast, která vyplývá ze skutečnosti, že ne všichni mají k těmto zdrojům stejný přístup. Rozdíl mezi lidmi, kteří mají přístup k digitálním technologiím a mohou je využívat, a těmi, kteří jej nemají, je znám jako „digitální propast“. S tímto rozdílem souvisí hypotéza znalostní mezery, která tvrdí, že nerovný přístup k informačním a komunikačním technologiím (ICT) může rozšiřovat rozdíly ve znalostech mezi socioekonomickými třídami.

Digitální propast má důsledky pro řadu společenských oblastí, včetně občanské angažovanosti, zaměstnanosti, zdravotní péče a vzdělávání. Například ve třídě mohou mít děti, které nemají doma přístup k internetu nebo technologiím, potíže s dokončením domácích úkolů nebo vyhledáním vzdělávacích zdrojů, což je znevýhodňuje oproti jejich vrstevníkům, kteří přístup mají. Podobně může být pro lidi obtížné získat zaměstnání nebo kariérně růst, pokud jim chybí digitální dovednosti nebo přístup na online tržiště práce.

Složitost digitální propasti je ovlivněna řadou jejích aspektů. Přístupová propast, která se týká rozdílů ve skutečném přístupu k technologiím a internetu, je jedním z rozměrů. Ta může zahrnovat prvky, jako je zeměpisná poloha, úroveň příjmů a dostupnost infrastruktury. Například lidé s nízkými příjmy mohou mít potíže s nákupem internetových služeb nebo potřebných přístrojů, zatímco venkovské oblasti mají často problémy s přístupem k vysokorychlostnímu internetu kvůli chybějící infrastruktuře.

Rozdíl v používání je jiný aspekt, který se zaměřuje na rozdíly v tom, jak lidé komunikují s digitálními technologiemi a jak je používají. Zahrnuje také schopnost využívat technologie k různým účelům, jako je komunikace, vyhledávání informací a online transakce. Patří sem různá úroveň dovedností v oblasti digitální gramotnosti, znalost online bezpečnosti a ochrany soukromí a tyto schopnosti. I když mají lidé přístup k technologiím, jejich schopnost plně využít jejich příslibu může být omezena nedostatečnou digitální gramotností.

Dlouhodobým důsledkům těchto rozdílů v přístupu k informačním a komunikačním technologiím se věnuje teorie znalostních mezer, s níž původně přišel Phillip J. Tichenor. Z ní vyplývá, že lidé z vyšších socioekonomických vrstev si rychleji osvojují nové informace a dovednosti než lidé z nižších socioekonomických vrstev, protože mají lepší přístup k informačním a komunikačním technologiím. To může v průběhu času zvětšovat rozdíly ve znalostech mezi různými sociálními vrstvami a prohlubovat již existující nerovnosti.

Z řady důvodů je odstranění digitální propasti nesmírně důležité. Především podporuje rovný přístup lidí ke znalostem, vzdělání a pracovním příležitostem. Můžeme posílit znevýhodněné skupiny obyvatel a snížit překážky, s nimiž se setkávají v různých oblastech života, pokud jim poskytneme rovný přístup k technologiím a internetu.

Rozvoj digitálního občanství a zapojení do digitální éry navíc vyžaduje překonání digitální propasti. Je velmi důležité, aby každý měl znalosti a nástroje potřebné k úspěšné orientaci v digitálním světě, protože stále více prvků našeho života se přesouvá na internet. To zahrnuje schopnost kriticky přistupovat k digitálním informacím a posuzovat je, účastnit se občanských aktivit online a chránit svou bezpečnost a soukromí.

Kromě toho může odstranění digitální propasti podpořit inovace a hospodářský růst. Můžeme plně uvolnit potenciál lidského kapitálu a podpořit inkluzivnější a rozmanitější pracovní sílu tím, že zajistíme, aby měl každý přístup k digitálním technologiím. To pak může podnítit podnikání, inovace a hospodářský růst.

Hypotéza znalostní mezery a digitální propast jsou příbuzné myšlenky, které upozorňují na rozdíly v přístupu k digitálním technologiím a jejich využívání. Hypotéza znalostní mezery tvrdí, že tyto rozdíly mohou rozšiřovat propast ve znalostech mezi socioekonomickými třídami, zatímco digitální propast zahrnuje řadu aspektů, včetně rozdílu v přístupu a v používání. Pro rozvoj rovných příležitostí, podporu digitálního občanství a urychlení hospodářského růstu je nezbytné digitální propast odstranit. Snahou o spravedlivější digitální budoucnost můžeme zajistit, aby v digitální éře nikdo nezůstal pozadu.

FAQ
Jak překlenete digitální propast?

K odstranění digitální propasti lze použít několik strategií, např: 1. Rozšíření přístupu k technologiím: Je nezbytné poskytnout marginalizovaným komunitám levné a spolehlivé internetové připojení a pomůcky. S tím mohou pomoci vládní programy, společné podniky s komerčním sektorem a komunitní organizace. Nabídka vzdělávacích kurzů a seminářů, které lidi naučí základům používání digitálních nástrojů, přístupu k internetu a používání počítačů.

2. Programy digitální gramotnosti. Aby byl zaručen důkladný přístup, měly by se tyto programy zaměřit jak na děti, tak na dospělé. 3. Reformy v oblasti vzdělávání: Aby byly děti dostatečně připraveny na digitální věk, musí školní osnovy zahrnovat digitální gramotnost a technologie. Vedle výuky využívání technologií by školy měly klást důraz na výuku kritického myšlení, řešení problémů a dovedností digitálního občanství. 4. Partnerství veřejného a soukromého sektoru: Vláda, neziskové organizace a ziskové podniky mohou společnými silami překonat digitální propast. Prostřednictvím této spolupráce lze realizovat iniciativy, které zvýší přístup k technologiím a možnosti online vzdělávání. Zřízení komunitních center a knihoven s počítači a připojením k internetu může fungovat jako střediska, kde mohou lidé využívat technologie a získávat školení.

5. Tato zařízení mohou také nabízet další zdroje, jako je technická pomoc, školení a mentoringové programy. Překonání digitální propasti vyžaduje řešení otázky cenové dostupnosti, kterou se zabývá šestý bod. Dostupnost lze zlepšit prozkoumáním možností, jako je prodej zlevněných přístrojů nebo dotování internetových služeb pro domácnosti s nízkými příjmy. 7. Řešení na míru pro konkrétní skupiny obyvatel: Je zásadní poskytovat specializovaná řešení, protože různé skupiny obyvatel mohou mít se získáním přístupu k technologiím různé potíže. To může zahrnovat řešení problémů, jako jsou jazykové obtíže, fyzická omezení nebo kulturní ohledy, které mohou lidem bránit v používání technologií a přístupu k nim.

Zavedením těchto taktik do praxe můžeme bojovat za odstranění digitální propasti a vybudovat spravedlivější společnost, kde budou mít všichni stejnou šanci uspět v digitální éře.