Jak zjistit a opravit problémy s přehříváním notebooku

Jak lépe chladit notebook?
Pořiďte si chladicí podložku – chladicí podložka buď aktivně chladí pomocí externích větráků, nebo alespoň notebook vyzvedne a umožní snazší cirkulaci vzduchu a lepší vlastní chlazení. V každém případě je chladicí podložka asi nejpraktičtější pomocník při problémech s přehříváním notebooku. Cached
Další informace najdete na www.electroworld.cz

Protože nám notebooky umožňují pracovat, učit se a bavit se, ať jsme kdekoli, staly se nepostradatelnou součástí našeho každodenního života. Notebooky jsou kvůli svému výkonnému hardwaru a kompaktní konstrukci náchylné k přehřívání. Chcete-li se vyhnout dlouhodobému poškození, je velmi důležité problém řešit ihned, pokud se domníváte, že se váš notebook přehřívá. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak zjistit, zda se váš notebook přehřívá, jaké jsou jeho příznaky a jak jej úspěšně opravit a ochladit. Jak poznat přehřívající se notebook:

1. Hluk ventilátoru: Hlasitý, nepřetržitý hluk ventilátoru je jedním z nejzřetelnějších příznaků, že se notebook přehřívá. Zrychlením ventilátoru se chladicí systém notebooku snaží regulovat teplotu. Pokud slyšíte neobvyklé zvýšení hluku ventilátoru, může to být známkou toho, že váš notebook má problémy s chlazením. 2. Horká klávesnice a touchpad: Pokud jsou klávesnice a touchpad na dotek obzvláště teplé, jedná se o další známku přehřátí. Pokud tyto části vyzařují nadměrné množství tepla, chladicí systém může pracovat pod tlakem a teplota uvnitř může stoupat. 3. Často se vyskytující pády systému: Přehřátí může způsobovat opakované pády systému nebo neočekávaná vypnutí. Při dosažení kritické teploty se notebook automaticky vypne, aby nedošlo k jeho poškození. Je možné, že na vině je přehřátí, pokud se váš notebook často neočekávaně vypíná. 4. Pomalý výkon: Přehřátí má vliv na výkon notebooku. Pokud zaznamenáte výrazný pokles rychlosti, pomalé běhání programů nebo prodlouženou dobu spouštění, je možné, že procesor a další komponenty snižují výkon, aby omezily tvorbu tepla.

Jak opravit přehřívání notebooku:

1. Vyčistěte ventilační otvory a ventilátory: Ve ventilačních otvorech a ventilátorech se může časem usazovat prach a jiné nečistoty, které brání proudění vzduchu a vedou k přehřívání. Větrací otvory a ventilátory je třeba pravidelně čistit pomocí stlačeného vzduchu nebo měkkého kartáče. Před čištěním se ujistěte, že je notebook vypnutý a odpojený od zdroje napájení. Použijte chladicí podložku pod notebook: Tyto malé přenosné pomůcky zlepšují proudění vzduchu a rozptylují teplo. Obvykle jsou vybaveny vestavěnými ventilátory, které přispívají k dalšímu chlazení. Zejména po delším používání může položení notebooku na chladicí podložku výrazně snížit teplotu.

3. Upravte nastavení napájení: Nastavení napájení notebooku lze snížit, aby se snížila produkce tepla. Chcete-li snížit vytížení procesoru, snižte jas obrazovky, zapněte úsporné funkce a ovládejte procesy na pozadí. Tato nastavení lze změnit tak, aby notebook pracoval efektivněji a vydržel déle napájen.

4. Zvedněte notebook: Položení notebooku na plocho může omezit větrání a způsobit přehřátí. Chcete-li vytvořit prostor pro větší proudění vzduchu, položte notebook na stojan nebo mírně zvedněte jeho zadní část. Tato malá změna má potenciál výrazně snížit teploty. Jsou notebooky náchylné k přehřátí? Vzhledem k malým rozměrům a nedostatku prostoru pro chladicí systémy jsou notebooky náchylnější k přehřívání než stolní počítače. Silné hardwarové součásti, včetně procesorů a grafických karet, produkují velké množství tepla. Problémy s přehříváním může také zhoršovat usazování prachu, špatné chladicí systémy a dlouhodobé používání měkkých povrchů. Problémy s přehříváním notebooku však můžete zvládnout a předcházet jim dobrou údržbou a dodržováním výše uvedených rad.

Závěrem lze říci, že diagnostikovat a odstranit problémy s přehříváním notebooku co nejdříve je zásadní, aby nedošlo k dlouhodobému poškození vašeho zařízení. Špičkový výkon a delší životnost notebooku zajistíte rozpoznáním příznaků přehřívání a přijetím jednoduchých opatření, jako je čištění ventilačních otvorů, použití chladicí podložky, změna nastavení napájení a vyvýšení notebooku. Nezapomeňte, že základem je prevence, proto je nutná častá údržba a rozumné způsoby používání, aby byl váš notebook chladný a efektivně fungoval.

FAQ
Vypínají se notebooky, pokud se příliš zahřejí?

Ano, přehřátí může způsobit vypnutí notebooku. Jedná se o vestavěné bezpečnostní opatření, které má chránit před poškozením vnitřních součástí způsobeným přílišným zahřátím. Systém se automaticky vypne, když vnitřní teplota notebooku překročí předem stanovenou úroveň, aby se zabránilo dalšímu přehřívání. Toto vypnutí – často označované jako „tepelné vypnutí“ – pomáhá chránit notebook před trvalým poškozením.

Jak zkontroluji teplotu procesoru?

Ke kontrole teploty procesoru můžete použít několik softwarových programů. Zde je několik typických přístupů:

1. Nastavení systému BIOS/UEFI: Restartujte notebook a stiskněte určitou klávesu (často viditelnou při spuštění) pro přístup k nastavení systému BIOS nebo UEFI. Teplotu procesoru najdete v sekci systémových informací nebo monitoru hardwaru.

2. Softwarové nástroje: K dispozici je řada softwarových nástrojů, které mohou sledovat a zobrazovat teplotu procesoru. Mezi nejoblíbenější patří Core Temp, HWMonitor, SpeedFan a Real Temp. Tyto aplikace poskytují údaje o teplotě v reálném čase a občas i další podrobnosti o částech systému.

3. Nástroje integrované do operačního systému: Některé operační systémy obsahují nástroje pro sledování teploty procesoru. Například funkce Správce úloh v systému Windows 10 může zobrazovat teplotu procesoru. Stačí spustit Správce úloh stisknutím klávesové zkratky Ctrl + Shift + Esc, přejít na kartu Výkon a poté vybrat možnost CPU a sledovat teplotu.

Je důležité mít na paměti, že konkrétní postupy se mohou měnit v závislosti na zvoleném softwaru a výrobci vašeho notebooku. Pro správné měření teploty a navrhované teplotní rozsahy pro váš procesor je také nezbytné nahlédnout do dokumentace k softwaru nebo do uživatelské příručky k notebooku.