Spuštění systému Windows 11 na počítači Mac. Průvodce krok za krokem

Jak spustit Windows na Mac?
Pomocí Boot Campu můžete v Macu s procesorem Intel nainstalovat a používat Windows. Průvodce pro Boot Camp vám na pevném disku Macu pomůže vytvořit oddíl Windows a potom spustit instalaci Windows. Po nainstalování Windows a ovladačů Boot Camp můžete v Macu spouštět Windows i macOS. Cached
Další informace najdete na support.apple.com

Mnoho uživatelů Maců s nadšením testuje nové funkce a vlastnosti systému Windows 11 v souvislosti s jeho nedávným uvedením na trh. Systém Windows je primárně určen pro provoz na hardwaru PC, proto se jeho používání na počítači Mac může zdát obtížné. V tomto článku se budeme zabývat hlavním dotazem, jak spustit systém Windows 11 na počítači Mac, a dalšími relevantními otázkami.

Lze systém Windows 11 používat na počítači Mac M1?

Oficiální podpora systému Windows 11 na počítači Mac M1 zatím není k dispozici. Počítače Mac M1 jsou poháněny procesorem Apple Silicon, který je založen na architektuře ARM, zatímco systém Windows 11 vyžaduje procesor x86 nebo x64. Objevily se však zprávy, že Microsoft vyvíjí ARM verzi Windows 11, která by jednoho dne mohla zajistit kompatibilitu s počítači M1 Mac. Do té doby se doporučuje pro spuštění systému Windows na počítači Mac použít virtualizaci nebo jiné techniky.

Jak mohu získat Windows 11 pro svůj Mac zdarma? Ke stažení Windows 11 na Macu byste obvykle potřebovali legální licenci Windows, která nemusí být zdarma. Na bezplatné stažení Windows 11 však můžete mít nárok, pokud jste členem programu Windows Insider. Předběžnou verzi systému Windows 11 získáte, pokud se do programu zaregistrujete, a můžete také poskytnout společnosti Microsoft připomínky. Pokud se rozhodnete pro tuto cestu, mějte na paměti, že verze programu Insider nemusí být tak stabilní jako oficiální verze.

Lze systém Windows 11 používat s Mac Boot Campem? Systém Windows 11 bohužel zatím není podporován Boot Campem, funkcí Macu, která uživatelům umožňuje instalovat systém Windows vedle systému MacOS. Boot Camp potřebuje zvláštní ovladače a kompatibilitu programů, přičemž ani jedno z toho systém Windows 11 neobsahuje. Proto budete muset počkat, až Apple vydá aktualizaci, která bude Windows 11 podporovat, pokud budete Boot Camp používat ke spuštění Windows na Macu.

Přijímá M1 systém Boot Camp?

Společnost Apple zatím nezveřejnila žádné plány týkající se přidání podpory Boot Campu pro počítače Mac M1. Schopnost systému Windows pracovat na počítačích Mac se změnila v důsledku přechodu společnosti Apple na vlastní procesory založené na architektuře ARM. Apple umožnil používat virtualizační programy, jako je Parallels Desktop nebo VMWare Fusion, k provozování Windows na počítačích Mac M1 místo Boot Campu. Tyto virtualizační nástroje umožňují bezproblémově vytvořit prostředí Windows uvnitř prostředí macOS.

V důsledku toho, i když instalace Windows 11 na Mac, zejména na Mac M1, nemusí být právě teď jednoduchá, existují další možnosti, které je třeba zvážit. Možná budete mít možnost získat bezplatný přístup k předběžným verzím Windows 11, pokud se přihlásíte do programu Windows Insider. Prostředí Windows lze na Macu vytvořit také pomocí virtualizačního softwaru. Budoucí aktualizace od společností Microsoft a Apple mohou oficiálně podporovat provoz Windows 11 na počítačích Mac, takže je sledujte.

FAQ
Jak nainstalovat Windows 11 na Mac bez Boot Campu?

Chcete-li nainstalovat systém Windows 11 na počítač Mac bez použití Boot Campu, můžete se řídit následujícími postupy: 1. Zkontrolujte, zda váš počítač Mac splňuje minimální požadavky pro provoz systému Windows 11, a to tak, že zkontrolujete systémové požadavky. To zahrnuje vhodný procesor, dostatek paměti RAM a volné úložiště. 2. Zálohujte svá data: Abyste předešli případné ztrátě dat, zálohujte si všechna důležitá data, než se pustíte do instalace. 3. Získejte ISO systému Windows 11 zde: Z oficiálních stránek společnosti Microsoft nebo z jiných spolehlivých zdrojů si stáhněte kopii souboru ISO systému Windows 11. Nainstalujte virtualizační program. Pro spuštění systému Windows 11 na počítači Mac je třeba nainstalovat virtualizační program, například Parallels Desktop, VMware Fusion nebo VirtualBox. Nainstalujte si do Macu ten, který podle vašeho rozhodnutí vyhovuje vašim potřebám. Otevřením virtualizačního programu vytvořte nový virtuální počítač.

5. Během instalace vyberte jako instalační médium soubor ISO systému Windows 11. Nakonfigurujte nastavení virtuálního počítače podle svých preferencí v šestém kroku. To znamená přidělit virtuálnímu počítači odpovídající množství paměti RAM, úložiště a dalších hardwarových prostředků. Instalace systému Windows 11: Spusťte virtuální počítač a postupujte podle pokynů na obrazovce pro instalaci systému Windows 11. Tento postup bude podobný instalaci systému Windows na standardním počítači. 8. Nainstalujte požadované ovladače: Po nastavení systému Windows 11 nainstalujte všechny ovladače specifické pro hardware, které jsou pro váš Mac potřeba. Tyto ovladače jsou často k dispozici na oficiálních stránkách společnosti, která váš Mac vyrobila. 9. Instalace Windows 11: Dokončete instalaci Windows 11, přihlaste se pomocí účtu Microsoft a vyberte všechny volitelné možnosti.

10. Užívejte si používání systému Windows 11 na počítači Mac: Po dokončení instalace můžete pomocí softwaru virtuálního počítače spustit systém Windows 11 na počítači Mac. V případě potřeby můžete přecházet mezi macOS a Windows 11.

Mějte na paměti, že spuštění systému Windows 11 ve virtualizaci na počítači Mac může mít některá omezení, například nižší výkon než při jeho nativním spuštění na počítači PC. Kromě toho může být pro virtualizační software potřeba druhá licence Windows.

Proč nelze na počítačích Mac M1 spustit systém Windows?

Na počítačích Mac M1 nelze spustit systém Windows, protože jsou postaveny na architektuře ARM, která se liší od architektury x86 používané systémem Windows. Kvůli tomuto architektonickému rozdílu jsou aplikace a ovladače specifické pro Windows s počítači M1 Mac nekompatibilní. Další komplikací při spouštění Windows na těchto nových počítačích Mac je přechod společnosti Apple z procesorů Intel, na kterých bylo možné spouštět Windows prostřednictvím Boot Campu, na vlastní čip M1.