Jak odstranit problémy s barvami monitoru. Komplexní průvodce

Jak opravit barvy na monitoru?
V okně Ovládací panely klikněte na položku Vzhled a motivy a pak klikněte na možnost Zobrazení. V okně Vlastnosti zobrazení klikněte na kartu Nastavení . Kliknutím vyberte požadovanou barevnou hloubku z rozevírací nabídky pod položkou Barvy. Klikněte na tlačítko Apply a poté na tlačítko OK. Cached
Další informace najdete na www.dell.com

Zažili jste někdy problémy s barvami na obrazovce, kvůli kterým se zdají být ploché, zkreslené nebo prostě méně zářivé, než by měly být? Nejste sami, takže si nedělejte starosti. Dobrou zprávou je, že většinu těchto potíží lze rychle odstranit. Problémy s barvami monitoru jsou běžným problémem, se kterým se potýká mnoho lidí. Tento článek se bude zabývat typickými problémy s barvami monitoru a nabídne jejich postupné řešení.

Když se barvy na vašem displeji zdají být vymyté nebo matné, jedná se o typický problém. V počítači to může ztěžovat prohlížení obrázků, videí nebo dokonce provádění běžných úkonů. Pro vyřešení tohoto problému můžete začít změnou nastavení zobrazení na monitoru. Klepněte pravým tlačítkem myši kdekoli na pracovní ploše v systému Windows a vyberte možnost „Nastavení zobrazení“. Chcete-li zlepšit nastavení barev na monitoru, přejděte odtud na možnost „Kalibrace barev“ a postupujte podle pokynů na obrazovce. Chcete-li provést změny v počítači Mac, otevřete Předvolby systému, vyberte položku „Displeje“ a poté kartu „Barvy“.

Příčinou neočekávaného zkreslení barev, neobvyklých barev nebo nevyváženosti barev na obrazovce počítače může být problém s grafickým ovladačem. Tyto problémy mohou být způsobeny zastaralými nebo nekompatibilními grafickými ovladači. Pro vyřešení tohoto problému byste měli aktualizovat grafický ovladač na nejnovější verzi. V systému Windows to provedete tak, že kliknete pravým tlačítkem myši na tlačítko Start, vyberete položku „Správce zařízení“, rozbalíte kategorii „Zobrazovací adaptéry“ a poté kliknete pravým tlačítkem myši na grafickou kartu a vyberete možnost „Aktualizovat ovladač“. Na počítači Mac můžete ovladač grafické karty aktualizovat tak, že navštívíte obchod App Store a na kartě „Aktualizace“ vyhledáte nové verze.

Další možností je, že jste neúmyslně změnili barevný profil monitoru. Barevný profil je soubor informací, které řídí zobrazení barev na monitoru. Pokud zjistíte, že barvy na monitoru nejsou přesné, zkuste změnit barevný profil na výchozí nastavení. Do vyhledávacího pole v systému Windows zadejte „Správa barev“ a výběrem příslušného výsledku spusťte okno „Správa barev“. Poté vyberte svůj monitor kliknutím na kartu „Zařízení“ a poté na „Nastavit jako výchozí profil“. V počítači Mac přejděte do předvoleb systému, vyberte položku „Displeje“ a poté klikněte na možnost „Barvy“. Poté vyberte výchozí profil monitoru kliknutím na „Otevřít profil“.

Nakonec možná pochybujete o přesnosti barev na svém monitoru. Využití online testu barev je rychlým a jednoduchým přístupem k jeho ověření. Tyto zkoušky vás obvykle vyzvou k rozlišení různých barev nebo k jejich vhodnému přiřazení. Účastí v testu barev můžete zjistit, zda jsou barvy vašeho monitoru přesné, nebo zda je třeba provést další úpravy.

Závěr je takový, že i když mohou být problémy s barvami monitoru nepříjemné, můžete je odstranit pomocí několika jednoduchých kroků. Většinu problémů s barvami monitoru můžete úspěšně vyřešit úpravou nastavení zobrazení monitoru, instalací nejnovějších grafických ovladačů, vymazáním barevných profilů a kontrolou přesnosti barev pomocí online testů. Chcete-li zaručit přesné a stálé barvy v průběhu času, často monitor kalibrujte.

FAQ
Proč vypadá kvalita mého monitoru špatně?

Kvalita vašeho monitoru se může zdát špatná z několika důvodů. Zde je několik typických důvodů: 1. Nepřesné nastavení barev: Špatná reprodukce barev a nepřesné zobrazení může být důsledkem nesprávně zkalibrovaného nastavení barev na vašem monitoru.

2. Zastaralý nebo vadný grafický ovladač: Na funkčnost monitoru jako celku, včetně kvality barev, může mít vliv zastaralý nebo nekompatibilní grafický ovladač. 3. Nesoulad rozlišení displeje: Pokud je rozlišení monitoru nastaveno nesprávně nebo neodpovídá nativnímu rozlišení monitoru, může se obraz na monitoru jevit rozmazaný nebo zkreslený. Kvalita obrazu monitorů se může časem zhoršit v důsledku stárnutí komponent nebo výrobních vad.

4. Zastaralý nebo špatně fungující monitor.

5. Špatné osvětlení: Osvětlení vašeho prostředí může ovlivnit zobrazení na monitoru. Kvalita monitoru se může jevit jako špatná při špatném osvětlení, například při oslnění nebo extrémním jasu.

K vyřešení těchto problémů můžete zkusit upravit nastavení barev, aktualizovat grafický ovladač, zajistit správné rozlišení displeje, vzít v úvahu nástroj pro kalibraci monitoru a zlepšit podmínky osvětlení.

Proč jsou barvy mé obrazovky vybledlé?

Vybledlé barvy na obrazovce mohou mít několik příčin. Jednou z možností je, že je třeba změnit nastavení kontrastu nebo jasu vašeho monitoru. Můžete experimentovat se změnou těchto možností a zjistit, zda se kvalita barev zlepší.

Dalším faktorem může být zastaralý nebo nesprávně fungující ovladač vaší grafické karty. Chcete-li se ujistit, že je software ovladače kompatibilní s vaším monitorem a dokáže v této situaci přesně zobrazit barvy, můžete jej aktualizovat.

Pokud navíc používáte starší monitor, může časem docházet k blednutí nebo ztrátě barev. V některých situacích může být k obnovení brilantních barev nutná výměna displeje.

V neposlední řadě může být problém v nastavení barevného profilu vašeho počítače. Pokud jsou barevné profily nastaveny špatně, může docházet k blednutí barev v důsledku toho, jak se barvy zobrazují na monitoru. Chcete-li vyzkoušet, zda to problém odstraní, můžete provést rekalibraci nebo vrátit barevný profil na výchozí nastavení.

Pokud žádná z těchto oprav nefunguje, doporučujeme vyhledat odbornou radu nebo se obrátit na výrobce, který vám poskytne další podporu při identifikaci a řešení problému.