Jak najít číslo CUSIP a jeho význam ve finančním světě

Jak zjistím číslo čipu psa?
Nejspolehlivějším způsobem jak najít čip je vzít zvíře k veterináři, kde psa ochotně naskenují a zjistí, zda je čipovaný. Speciálními čtečkami rovněž disponují útulky, policie a někteří chovatelé. Má-li zvíře na obojku umístěný tag s výzvou ke scanování, není nutné ho brát k veterináři. Postačí váš mobilní telefon. Cached
Další informace najdete na pes.scanmy.name

Investoři, obchodníci a finanční instituce využívají Výbor pro jednotné postupy identifikace cenných papírů (CUSIP) jako klíčový nástroj pro identifikaci a sledování akcií. Každý cenný papír obchodovaný ve Spojených státech a Kanadě má jedinečný devítiznakový identifikační kód nazývaný číslo CUSIP. U akcií, dluhopisů, opcí a dalších finančních produktů slouží jako klíčový identifikátor. V této eseji se podíváme na to, kde hledat číslo CUSIP, a odpovíme na některé časté dotazy týkající se tohoto důležitého čárového kódu.

Existuje mnoho způsobů, jak vyhledat číslo CUSIP prostřednictvím ticker symbolu. Jedním z hlavních zdrojů je databáze CUSIP Global Services (CGS), kterou z pověření Americké bankovní asociace provozuje agentura Standard & Poor’s. V databázi CUSIP je možné nalézt všechny informace, které jsou k dispozici. Tuto databázi často využívají finanční odborníci, kteří tak mají přístup k velkému množství různých čísel CUSIP. Související číslo CUSIP zjistíte zadáním ticker symbolu příslušného cenného papíru.

Dalším způsobem, jak najít číslo CUSIP podle tickeru, je využití různých dodavatelů finančních údajů a platforem. Nástroje pro vyhledávání CUSIP jsou snadno dostupné u mnoha internetových makléřů, na finančních zpravodajských webových stránkách a v databázích investičního výzkumu. Pomocí těchto nástrojů můžete najít příslušné číslo CUSIP zadáním ticker symbolu. Je důležité mít na paměti, že některé z těchto služeb mohou vyžadovat členství nebo předplatné.

Ačkoli čísla CUSIP mají obvykle devět číslic, je důležité si uvědomit, že tomu tak není vždy. Čísla CUSIP občas obsahují i písmena. Zahrnutí písmen do čísla CUSIP rozšiřuje možné kombinace, což umožňuje vyšší počet jedinečných identifikátorů, a dochází k němu tehdy, když emitent potřebuje více identifikátorů, protože vyčerpal všechny číselné alternativy pro danou třídu cenných papírů.

Na severoamerických finančních trzích se cenné papíry navzájem rozlišují pomocí čísel CUSIP. Finanční profesionálové je často využívají k mnoha různým účelům, jako je vypořádání obchodů, správa portfolia a dodržování předpisů. Tři části identifikace tvoří prvních šest znaků, které označují emitenta nebo společnost, sedmý a osmý znak, které označují typ cenného papíru, a devátý znak, který je kontrolní číslicí pro kontrolu chyb.

Ačkoli se čísla CUSIP v USA a Kanadě často používají, je důležité si uvědomit, že nesouvisí s mezinárodním identifikačním číslem cenných papírů (ISIN). Mezinárodně uznávané identifikační číslo (ISIN), které nabízí speciální kód pro každý cenný papír vydaný na celém světě. Ačkoli mohou být začleněna do čísel ISIN, čísla CUSIP nejsou základním prvkem struktury ISIN. Mnoho cenných papírů vydaných v Severní Americe však obsahuje jak číslo ISIN, tak číslo CUSIP.

Závěrem lze říci, že existuje mnoho způsobů, jak zjistit číslo CUSIP, včetně využití poskytovatelů finančních údajů a databáze CUSIP Global Services. Finanční sektor se na tyto charakteristické devítiznakové identifikační údaje velmi spoléhá, protože umožňují efektivní sledování a identifikaci cenných papírů. Ačkoli jsou čísla CUSIP obvykle devítimístná, občas obsahují i písmena. Pochopení významu čísel CUSIP a toho, jak se liší od ISIN, celosvětově uznávané identifikace cenných papírů, je zásadní.

FAQ
Kdo vlastní čísla CUSIP?

Za přidělování čísel CUSIP odpovídá CUSIP Global Services (CGS), kterou provozuje společnost Standard & Poor’s (S&P). Z toho vyplývá, že CGS, dceřiná společnost S&P, vlastní a dohlíží na distribuci čísel CUSIP.

Je číslo ISIN stejné jako číslo CUSIP?

Ne, číslo CUSIP a číslo ISIN nejsou totéž. Přestože se v obou případech jedná o alfanumerické identifikátory používané k identifikaci cenných papírů, jejich funkce a emitenti se liší a obě mají odlišný účel.

K identifikaci cenných papírů, zejména těch, které jsou obchodovány po celém světě, se používá celosvětově uznávané označení zvané ISIN (International Securities Identification Number). Začíná dvoupísmenným kódem země a poté má alfanumerický kód o devíti znacích. Národní číslovací organizace vydávají čísla ISIN, která se používají k urychlení mezinárodního obchodování a vypořádání cenných papírů.

Číslo CUSIP (Committee on Uniform Security Identification Procedures) je naproti tomu výrazná devítiznaková identifikace používaná převážně ve Spojených státech a Kanadě. Toto označení mají finanční nástroje, jako jsou akcie, dluhopisy, opce a podílové fondy. Organizace, které poskytují čísla CUSIP, jsou American Bankers Association (ABA) v USA a CUSIP Global Services (CGS) v Kanadě. V těchto zemích se většinou používají pro sledování a obchodování s cennými papíry.

Ačkoli čísla ISIN a CUSIP mohou být někdy použita k identifikaci stejných cenných papírů, jsou jedinečná a ve finančním světě mají odlišný význam.

Je kód CUSIP součástí kódu ISIN?

Ano, systém ISIN (International Securities Identification Number) zahrnuje číslo CUSIP (Committee on Uniform Security Identification Procedures). Zatímco CUSIP je charakteristický devítimístný alfanumerický identifikátor používaný převážně v Severní Americe k identifikaci aktiv, včetně akcií, dluhopisů a podílových fondů, ISIN je celosvětově uznávaný standard pro identifikaci cenných papírů. S cílem poskytnout dodatečné možnosti identifikace a sledování cenných papírů vydaných ve Spojených státech a Kanadě se číslo CUSIP často přidává jako součást kódu ISIN.