Jak nainstalovat ovladač tiskárny

Jak nainstalovat nový ovladač?
Nejjednodušší způsob instalace ovladačů je nechat to na integrované databázi Windows, případně jejich aktuálnější verzi z internetu prostřednictvím Windows Update. Windows se při své instalaci pokusí vyhledat příslušné soubory na instalačním médiu, případně je stáhne po zapnutí automatických aktualizací.
Další informace najdete na cdr.cz

Pro zajištění efektivní spolupráce tiskárny a počítače je nutné nainstalovat ovladač tiskárny. Postup je do značné míry stejný, ať už instalujete novou tiskárnu, nebo aktualizujete ovladač pro stávající tiskárnu. Tento článek vás provede postupy instalace ovladače tiskárny v systému Windows, aktualizace ovladače tiskárny, instalace ovladače tiskárny z jednotky USB a určení, zda je možné provést ruční instalaci ovladače. Jak v systému Windows nainstalovat ovladač tiskárny?

Při instalaci ovladače tiskárny v systému Windows postupujte podle následujících postupů: 1. Ujistěte se, že je tiskárna připojena ke stejné síti jako počítač nebo k němu pomocí kabelu USB. 2. V počítači vyberte Nastavení klepnutím na tlačítko Start. 3. V nabídce Zařízení v části Nastavení klikněte na položku Tiskárny a skenery. 4. V nabídce vyberte možnost „Přidat tiskárnu nebo skener“. Systém Windows provede automatické vyhledání tiskárny. 5. Pokud systém Windows dokáže identifikovat vaši tiskárnu, vyberte ji ze seznamu dostupných tiskáren a dokončete instalační pokyny. Pokud není tiskárna nalezena, přejděte k dalšímu kroku. 6. V nabídce vyberte možnost „Tiskárna, kterou chci, není v seznamu“. Nyní vám systém Windows nabídne další možnosti instalace ovladače tiskárny. 7. Po výběru možnosti „Přidat místní nebo síťovou tiskárnu s ručním nastavením“ klikněte na tlačítko Další. 8. Vyberte příslušný typ připojení tiskárny (USB nebo síť) a klikněte na tlačítko Další. 9. Chcete-li nainstalovat ovladač tiskárny, dodržujte pokyny na obrazovce. Může být nutné zvolit výrobce a model tiskárny nebo – pokud jste soubor ovladače stáhli předem – jej dodat. 10. Po dokončení instalace ovladače by měla být tiskárna použitelná.

Jak nastavím nejnovější ovladač tiskárny?

Podle těchto pokynů nainstalujte nejnovější ovladač pro svou tiskárnu: 1. Přejděte na webové stránky výrobce vaší tiskárny. 2. Na webových stránkách vyhledejte sekci „Podpora“ nebo „Ke stažení“. 3. Zadejte číslo modelu tiskárny a vyhledejte nejnovější ovladač pro váš operační systém. Stáhněte si soubor ovladače do počítače v kroku čtyři. 5. Po dokončení stahování vyhledejte soubor ovladače a poklepáním na něj spusťte instalaci. 6. Ovladač nainstalujte podle pokynů na obrazovce. V závislosti na značce a konkrétním ovladači se může postup instalace lišit. 7. Po dokončení instalace restartujte počítač, abyste se ujistili, že byl nový ovladač správně nainstalován. Jaký je postup instalace ovladače tiskárny z jednotky USB? Při instalaci ovladače tiskárny z jednotky USB dodržujte následující postupy: 1. Připojte jednotku USB k portu USB počítače. 2. V počítači vyberte Nastavení klepnutím na tlačítko Start. 3. V nabídce Zařízení v části Nastavení klikněte na možnost Tiskárny a skenery. 4. V nabídce vyberte možnost „Přidat tiskárnu nebo skener“. Systém Windows automaticky vyhledá dostupné tiskárny.

5. Pokud požadovanou tiskárnu nelze najít, vyberte možnost „Tiskárna, kterou chci, není v seznamu“. 6. Po výběru možnosti „Přidat místní nebo síťovou tiskárnu s ručním nastavením“ klikněte na tlačítko Další. 7. Jako typ připojení zvolte „Použít existující port“ a poté vyberte port USB, do kterého je tiskárna zapojena. Zvolte možnost Další. 8. Klikněte na tlačítko „Have Disk“ a přejděte na umístění ovladače tiskárny na jednotce USB. 9. Vyberte soubor ovladače a nainstalujte jej podle pokynů na obrazovce. Mohu ovladač nainstalovat ručně?

Pokud máte k dispozici požadovaný soubor ovladače, můžete ovladače nainstalovat ručně. Chcete-li ovladač nainstalovat ručně, proveďte následující kroky: 1. Otevřete Nastavení v počítači klepnutím na tlačítko Start.

2. V nabídce Nastavení klikněte na položku Tiskárny a skenery v části Zařízení. 3. V nabídce vyberte možnost „Přidat tiskárnu nebo skener“. 4. Systém Windows sám vyhledá dostupné tiskárny. Pokud požadovanou tiskárnu nelze nalézt, zvolte možnost „The printer that I want isn’t listed“ (Tiskárna, kterou chci, není v seznamu). 5. Po výběru možnosti „Přidat místní nebo síťovou tiskárnu s ručním nastavením“ klikněte na tlačítko Další. 6. Vyberte příslušný typ připojení tiskárny (USB nebo síť) a klikněte na tlačítko Další. 7. Vyberte tlačítko „Have Disk“ a přejděte k umístění souboru ovladače v počítači. 8. Vyberte soubor ovladače a nainstalujte jej podle pokynů na obrazovce.

Podle těchto pokynů byste měli být schopni úspěšně nainstalovat ovladač tiskárny do svého počítače. Chcete-li zaručit optimální výkon a kompatibilitu s počítačem, je nezbytné udržovat ovladač tiskárny aktualizovaný, ať už jej instalujete ručně, prostřednictvím systému Windows, z jednotky USB nebo z obou těchto zdrojů.

FAQ
Mohu se připojit k tiskárně bez ovladače?

Ne, bez nainstalovaného požadovaného ovladače tiskárny nelze tisknout. Váš počítač a tiskárna mohou vzájemně komunikovat a chápat své příkazy díky ovladači tiskárny, který slouží jako most mezi nimi. Bez ovladače nebude váš počítač schopen tiskárnu správně identifikovat ani s ní komunikovat. Proto, abyste se mohli k tiskárně připojit a efektivně ji používat, musíte mít nainstalovaný potřebný ovladač tiskárny.

Jak najdu ovladač tiskárny?

Pomocí níže uvedených pokynů můžete vyhledat ovladač tiskárny: 1. Určete model tiskárny: Zjistěte přesné číslo modelu vaší tiskárny. Obvykle je uvedeno buď přímo na tiskárně, nebo je na něj odkaz v uživatelské příručce. 2. Prohlédněte si online prezentaci výrobce: Navštivte webové stránky výrobce tiskárny. Ovladače pro zboží výrobce obvykle najdete v oblasti podpory nebo stahování na jeho webových stránkách. 3. Vyhledejte stránku, kde lze ovladač získat: Na webových stránkách výrobce vyhledejte část, která je věnována pouze softwaru a ovladačům ke stažení. Název této sekce může být „Podpora“, „Ke stažení“ nebo podobná fráze. 4. Rozhodněte se pro model tiskárny: Pro vyhledání potřebného modelu tiskárny použijte vestavěný vyhledávací panel nebo kategorie produktů na stránce pro stahování ovladačů. Po vyhledání klikněte na model tiskárny a pokračujte. 5. Vyberte operační systém: Výrobci často nabízejí různá řešení ovladačů pro různé operační systémy. Vyberte vhodný operační systém pro váš počítač, například Windows, macOS nebo Linux. 6. Stáhněte si ovladač: Po výběru správného operačního systému by se měl zobrazit seznam dostupných ovladačů pro váš model tiskárny. Identifikujte nejnovější nebo doporučenou verzi ovladače a klikněte na ikonu stahování vedle ní. Soubor ovladače by měl být uložen do vašeho počítače. Nainstalujte ovladač: Po stažení souboru ovladače jej vyhledejte v počítači a poklepáním na něj spusťte instalační proces. Pro dokončení instalace se řiďte pokyny uvedenými na obrazovce instalátoru ovladače. 8. Připojte tiskárnu: Pokud se jedná o bezdrátovou tiskárnu, po dokončení instalace ovladače ji nastavte v síti. Pokud se jedná o drátovou tiskárnu, připojte ji k počítači pomocí připojení USB. Nyní byste měli být schopni tiskárnu používat k tisku, protože ji počítač detekoval.

Abyste měli jistotu, že jsou autentické a aktuální, stahujte ovladače vždy z oficiálních webových stránek výrobce tiskárny.