Vytvoření dotazu v Accessu. A Step-by-Step Guide

Uživatelé mohou efektivně ukládat, uspořádávat a vyhledávat data pomocí široce používaného systému pro správu databází Microsoft Access. Možnost vytvářet dotazy, které uživatelům umožňují získávat konkrétní data z tabulek a provádět výpočty nebo analýzy, je jednou ze základních funkcí programu Access. V tomto příspěvku se podíváme jak na uživatelské rozhraní, tak na metody VBA pro vytváření dotazů v aplikaci Access. Jak vytvořit dotaz pro tabulku v aplikaci Access?

1. Po spuštění programu Microsoft Access otevřete příslušnou databázi. 2. Chcete-li zobrazit všechny tabulky databáze, zvolte v navigačním podokně kartu „Tabulky“. 3. Pomocí možnosti „Návrhové zobrazení“ v kontextové nabídce nabídky pravého tlačítka myši otevřete tabulku v režimu návrhu. 4. Přetáhněte pole ze seznamu polí tabulky na návrhovou mřížku v okně návrhu dotazu a vyberte ta, která chcete do dotazu zahrnout. 5. Do řádku „Kritéria“ návrhové mřížky dotazu zadejte kritéria, která chcete použít k filtrování dat. 6. Z možností v řádku „Sort“ (Seřadit) v okně návrhu dotazu vyberte „Sort Ascending“ (Seřadit vzestupně) nebo „Sort Descending“ (Seřadit sestupně), abyste v případě potřeby určili pořadí seřazení výsledků. (7) Kliknutím na tlačítko „Run“ (Spustit) na panelu nástrojů nebo stisknutím klávesy F5 proveďte dotaz a zobrazte výsledky. Na základě zadaných kritérií a pořadí řazení dotaz zobrazí vybraná pole z tabulky.

1. Spusťte editor Visual Basic v programu Access stisknutím kláves „Alt + F11“ nebo výběrem položky „Databázové nástroje“ z nabídky a výběrem položky „Visual Basic“ ve skupině „Makra“.

2. Chcete-li vložit nový modul, zvolte z nabídky „Vložit“ a ze seznamu „Modul“. 3. V okně modulu zadejte kód VBA pro vytvoření dotazu. Zde je příklad jednoduchého dotazu, který vybere všechny záznamy z tabulky „Zaměstnanci“: Set db = CurrentDb

Set qdf = db.CreateQueryDef(„NewQuery“, „SELECT * FROM Employees“)

qdf.Close

Set qdf = Nothing

Set db = Nothing

End Sub

„“'“ 4. Po uložení modulu vypněte editor Visual Basicu.

5. Znovu stiskněte klávesy „Alt + F11“, abyste se vrátili do okna databáze Access a spustili kód VBA a sestavili dotaz. Jakmile se objeví okno Immediate, stiskněte „Ctrl + G“, abyste jej vyvolali. Zadejte název procesu Sub (například „CreateQuery“) a stiskněte klávesu Enter. V navigačním podokně klepněte na kartu „Dotazy“ a zobrazte nově vytvořený dotaz. Jak vytvořit jednoduchý dotaz?

V programu Access zahrnuje jednoduchý dotaz výběr polí z jedné nebo více tabulek a použití kritérií pro filtrování výsledků. Zde je příklad jednoduchého dotazu, který vytáhne jména a platy všech zaměstnanců v tabulce „Zaměstnanci“, pokud je plat vyšší než 50 000 USD:

“‘

SELECT Jméno, Příjmení, Plat

FROM Zaměstnanci

;

“‘

Tento dotaz vrátí jméno, příjmení a plat všech zaměstnanců, kteří vydělávají více než 50 000 USD.

Jak napsat příklad dotazu? Vezměme si jako příklad následující scénář: „Zákazníci“ a „Objednávky“ jsou dvě tabulky. Pomocí operace join můžeme vytvořit dotaz, který vrátí všechny objednávky zadané konkrétním zákazníkem. Zde je ukázka takového dotazu: Zákazníci jsou

“‘

Vybrané.Objednávky, Název zákazníka.Objednávky; OrderID.OrderDate

FROM Zákazníci

INNER JOIN Objednávky ON Zákazníci.Objednávky + CustomerID =.Zákazníci. CustomerID

.CustomerID = 1;

„“ Pro všechny objednávky zadané zákazníkem s ID 1 poskytne tento dotaz jméno zákazníka, ID objednávky a datum objednávky.

Závěrem lze říci, že znalost tvorby dotazů v programu Access je pro efektivní správu a analýzu dat klíčová. Dotazy můžete vytvářet pomocí uživatelského rozhraní aplikace Access nebo psaním kódu VBA podle postupů popsaných v tomto článku. Access nabízí flexibilní a silné možnosti dotazování, které vyhoví vašim požadavkům, ať už potřebujete získat konkrétní data, provést výpočty nebo propojit tabulky.

FAQ
Jak vytvořím dotaz v aplikaci Excel z aplikace Access?

Podle následujících kroků vytvoříte dotaz v aplikaci Excel z aplikace Access: 1. Spusťte Excel a Microsoft Access v počítači. Otevřete databázi obsahující tabulku, na kterou se chcete dotazovat v programu Access. 3. Vyberte tlačítko „Excel“ na kartě „Externí data“ na pásu karet aplikace Access. 4. V dialogovém okně Export – Excel Spreadsheet (Exportovat – tabulka aplikace Excel) vyberte místo, kam chcete výsledky dotazu v aplikaci Excel uložit.

5. Pokud si přejete zachovat formátování a rozvržení výsledků dotazu v aplikaci Excel, vyberte možnost „Exportovat data s formátováním a rozvržením“. 6. Chcete-li pokračovat, klikněte na tlačítko „OK“.

7. V dialogovém okně „Export – Excel Spreadsheet“ vyberte typ objektu, který chcete exportovat. Chcete-li exportovat dotaz z aplikace Access do aplikace Excel, vyberte možnost „Query“. 8. V seznamu „Queries“ (Dotazy) vyberte přesný dotaz, který chcete exportovat.

9. Chcete-li zahájit proces exportu, klepněte na tlačítko „OK“. 10. Access vyexportuje výsledky dotazu do aplikace Excel a po dokončení exportu se zobrazí oznámení. 11. Chcete-li zobrazit výsledky dotazu v aplikaci Excel, otevřete soubor aplikace Excel.

Podle následujících kroků můžete rychle vytvořit dotaz v aplikaci Excel z aplikace Access a zobrazit výsledky dotazu v aplikaci Excel pro potřeby další analýzy nebo vytváření zpráv.

Který dotaz slouží k vytvoření tabulky?

K vytvoření tabulky v programu Access se používá dotaz „Vytvořit tabulku“.

Můžeme v Accessu psát dotazy SQL?

Ano, dotazy SQL lze vytvářet a spouštět v aplikaci Microsoft Access. Dotazy můžete vytvářet vizuálně v zobrazení Návrh dotazu v aplikaci Access, ale máte také možnost přepnout se do zobrazení SQL a zadávat příkazy SQL ručně. Zejména pokud znáte syntaxi jazyka SQL, poskytuje vám to větší volnost a kontrolu nad dotazy.