Vytvoření stínu ve Photoshopu. A Step-by-Step Guide

Jak stínovat v Photoshopu?
Stín vytvoříme tak, že si tvar základního objektu načteme do výběru, a pak ve vrstvě za ním vyplníme (obvykle) černou barvou. Zvolíme nástroj Distort v menu Edit – Transform, a potom Filter – Blur – Gaussian Blur. Stín ovšem neznamená jen tmavou plochu za objektem, nýbrž také samotné tmavé plochy na něm. Cached
Další informace najdete na www.grafika.cz

Photoshop je silný program, který můžete použít k úpravě fotografií a aplikaci různých efektů pro vylepšení vašich návrhů. Vytváření stínů je jednou z takových technik, která může vašemu dílu dodat hloubku a autenticitu. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak vytvořit stín ve Photoshopu, a budeme se zabývat tématy jako „jak nakreslit stín“, „jak udělat z obrázku stín“, „jak vystínovat stín“ a „jak vystínovat tvar“.

1. Photoshop: Tyto jednoduché kroky vám ukážou, jak vytvořit stín ve Photoshopu:

Otevřete obrázek ve Photoshopu nebo spusťte nový dokument.

V kroku 2 vyberte prvek nebo komponentu, na kterou chcete vrhnout stín. Chcete-li provést přesný výběr, můžete použít nástroj Pero nebo jiný vybraný nástroj pro výběr.

Krok 3: Chcete-li výběr zkopírovat do nové vrstvy, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a vyberte možnost „Vrstva přes kopii“ nebo stiskněte klávesovou zkratku Ctrl/Command + J.

Krok 4: Po výběru nové vrstvy přejděte do nabídky „Vrstva“, vyberte možnost „Styl vrstvy“ a poté vyberte možnost „Vržený stín“.

Krok 5: Zobrazí se dialogové okno Styl vrstvy, ve kterém můžete stín upravit. Chcete-li vytvořit ideální efekt stínu, změňte nastavení krytí, vzdálenosti, rozpětí a velikosti. K dispozici jsou náhledy změn v reálném čase.

Krok 6: Chcete-li styl vrženého stínu použít na vybraný objekt, klikněte na tlačítko „OK“, jakmile budete s výsledkem spokojeni. Změnou volby prolnutí vrstvy nebo přidáním dalších efektů můžete stín dále zdokonalit.

2. Jak kreslit stíny

Pomocí stínů můžete technikou stínového skicování nakreslit obrys nebo siluetu objektu. Tento efekt vytvoříte ve Photoshopu podle následujících kroků:

Krok 1: Spusťte program Photoshop a otevřete obrázek.

Krok 2: Klikněte na položku „Nová vrstva“ v pravém dolním rohu panelu Vrstvy nebo stiskněte klávesy Shift + Ctrl/Command + N a přidejte novou vrstvu.

Krok 3: Vyberte měkký štětec s nízkým krytím výběrem nástroje Štětec na panelu nástrojů.

Krok 4: Namalujte místa, kam chcete přidat stíny, přičemž jako barvu popředí použijte černou. Chcete-li dosáhnout požadovaného efektu, experimentujte s různými velikostmi štětce a kryvostí.

Krok 5: Upravte krytí vrstvy, abyste regulovali intenzitu stínu. Pro zlepšení kresby stínů můžete také použít další efekty nebo techniky prolínání.

3. Proměna fotografie ve stín

Pomocí těchto kroků můžete ve Photoshopu proměnit fotografii ve stín:

Otevřete obrázek, který chcete v prvním kroku přeměnit na stín.

Krok 2: Duplikujte vrstvu obrázku přetažením na tlačítko „Nová vrstva“ nebo kliknutím pravým tlačítkem myši na vrstvu a výběrem možnosti „Duplikovat vrstvu“.

Krok 3: klikněte na zkopírovanou vrstvu a poté klikněte na nabídku „Obraz“, možnosti „Úpravy“ a „Odsaturovat“, abyste z obrázku odstranili barvy. Alternativně můžete rychle desaturovat stisknutím kláves Shift + Ctrl/Command + U.

Krok 4: Upravte krytí vrstvy, abyste regulovali průhlednost stínu. Kromě toho si můžete hrát s režimy míchání a vytvářet různé efekty.

Krok 5: V případě potřeby použijte masku vrstvy nebo nástroj Guma k odstranění nepotřebných částí stínu nebo k doostření jeho okrajů.

4. Techniky stínování

Přidáním stínování do prvku vznikne trojrozměrný efekt známý jako stínování. K vytvoření tohoto efektu lze ve Photoshopu použít níže uvedené kroky:

Otevřete obrázek ve Photoshopu nebo spusťte nový dokument.

Krok 2: Pomocí nástroje Pero nebo jiného vybraného nástroje pro výběr vyberte prvek nebo tvar, který chcete vystínovat.

Krok 3: Po provedení výběru klikněte na možnost „Nová vrstva“ a přidejte do dokumentu novou vrstvu.

4. Vyberte nástroj Štětec a změňte barvu popředí na příslušnou barvu stínu.

Krok 5: Přemalujte místa, kam chcete přidat stín, a věnujte zvláštní pozornost oblastem, které by za normálních okolností byly tmavší, jako jsou spáry nebo záhyby.

Krok 6: Upravte krytí vrstvy, abyste mohli řídit intenzitu stínování. Chcete-li dosáhnout požadovaného výsledku, můžete také experimentovat s režimy prolnutí nebo použít další efekty.

Závěrem lze říci, že přidání stínů do uměleckého díla ve Photoshopu je jednoduchá operace, která může výrazně zlepšit jeho hloubku a realističnost. Photoshop disponuje celou řadou nástrojů a metod, které vám pomohou dosáhnout požadovaného efektu, ať už chcete přidat kapkový stín, nakreslit stín, převést fotografii na stín nebo vystínovat formulář. Chcete-li získat ideální stín pro svůj návrh, experimentujte s různými nastaveními a volbami a nebojte se být kreativní.

FAQ
Jak se dělají stínové efekty?

Níže uvedené kroky vám ukáží, jak vytvořit stínové efekty ve Photoshopu: 1. Spusťte aplikaci Photoshop a otevřete požadovaný obrázek.

2. Chcete-li duplikovat vrstvu obrázku, klikněte na ni pravým tlačítkem myši na panelu Vrstvy a vyberte možnost „Duplikovat vrstvu“. 3. Vyberte zkopírovanou vrstvu. 4. Z nabídky „Vrstva“ vyberte „Styl vrstvy“ a poté klikněte na „Kapkový stín“. 5. Upravte možnosti dialogového okna Vržený stín tak, abyste dosáhli požadovaného efektu stínu. Chcete-li změnit vzhled stínu, můžete změnit jeho krytí, úhel, vzdálenost, velikost a barvu. 6. Zobrazte úpravy v reálném čase a upravujte je, dokud nebudete spokojeni s tím, jak stín vypadá. 7. Chcete-li efekt stínu použít, klepněte na tlačítko „OK“. Vždy mějte na paměti, že se můžete kdykoli vrátit a změnit nastavení stínu poklepáním na styl vrstvy „Vržený stín“ na panelu Vrstvy.

Pomocí tohoto návodu krok za krokem můžete svým fotografiím dodat hloubku a bohatost pomocí funkce realistických stínů ve Photoshopu.