Jak odstranit službu v systému Windows 7

Jak smazat službu?
Odinstalace pomocí PowerShellu

  1. V nabídce Start vyberte adresář Windows PowerShell a pak vyberte Windows PowerShell.
  2. Spusťte rutinu Remove-Service s názvem vaší služby jako argumentem: PowerShell Kopírovat. …
  3. Po odstranění spustitelného souboru služby může být služba stále v registru.
Další informace najdete na learn.microsoft.com

Systém Windows 7 nabízí širokou škálu funkcí a možností, včetně možnosti sledovat a ovládat různé služby, které jsou nyní spuštěny v počítači. Službu, která je problematická nebo již není potřeba, je třeba občas odstranit. Tento článek vás provede odebráním služby v systému Windows 7 pomocí Správce úloh a příkazového řádku. Podíváme se také na to, jak přimět službu, aby se sama odebrala nebo zakázala, když se něco pokazí.

Odstranění služby pomocí příkazového řádku (CMD): 1. Klepněte na tlačítko Start, do vyhledávacího pole napište „cmd“ a poté klepněte pravým tlačítkem myši na „Příkazový řádek“ a vyberte možnost „Spustit jako správce“. 2. Klepněte na tlačítko Start, zadejte „cmd“ a poté klepněte na „Příkazový řádek“. Tím se otevře Příkazový řádek s právy správce.

2. Do okna příkazového řádku zadejte příkaz „sc delete [název služby]“ a stiskněte klávesu Enter. Místo [název služby] by měl být uveden skutečný název služby, kterou chcete odstranit.

3. Pokud byla služba úspěšně zlikvidována, zobrazí se oznámení „Služba [název služby] byla úspěšně odstraněna“. Zajištění automatického odstranění služby systému Windows: Při pokusu o odstranění služby pomocí příkazového řádku se může občas objevit oznámení, že službu nelze odstranit. V takových situacích použijte následující akce k vynucení odstranění: Jak již bylo uvedeno, začněte otevřením příkazového řádku s právy správce. 2. Zadejte příkaz „sc queryex [název služby]“ a stiskněte klávesu Enter. Výsledkem bude zobrazení podrobných informací o službě včetně jejího ID procesu (PID). 3. Zadejte „taskkill /PID [PID] /F“ a stiskněte klávesu Enter. Místo [PID] je třeba zadat skutečné ID procesu služby, kterou hodláte násilně odstranit. Službu lze násilně ukončit pomocí příznaku „/F“. 4. Chcete-li službu odstranit, zadejte příkaz „sc delete [název služby]“ ještě jednou. V tomto okamžiku by měla být odstraněna. Chcete-li odstranit službu ze Správce úloh, postupujte podle následujících kroků: 1. Chcete-li spustit Správce úloh, stiskněte současně klávesy Ctrl, Shift a Esc. V kroku 2 klikněte na kartu „Služby“. 3. Vyhledejte službu, kterou chcete odinstalovat, klikněte na ni pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte možnost „Otevřít služby“. 4. Výsledkem bude otevření okna Služby. Chcete-li službu dočasně zastavit, klikněte na ni ještě jednou pravým tlačítkem myši a vyberte možnost „Zastavit“. 5. Klikněte na službu ještě jednou pravým tlačítkem myši a zvolte „Vlastnosti“. 6. V okně Vlastnosti vyberte kartu „Obecné“ a změňte položku „Typ spouštění“ na „Zakázáno“. 7. Pro uložení změn klikněte na „Apply“ a poté na „OK“. Nyní bude služba vypnuta.

Vynucené vypnutí služby:

V některých situacích můžete narazit na službu, která je nepřístupná pomocí výše popsaných technik. Pomocí Editoru registru můžete službu vypnout násilím: 1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte klávesovou zkratku Windows + R. 2. Stiskněte tlačítko . Chcete-li otevřít Editor registru, zadejte příkaz „regedit“ a stiskněte klávesu Enter. 3. V prohlížeči přejděte na adresu HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServices. Vyhledejte službu, kterou chcete zakázat, klikněte na ni pravým tlačítkem myši a vyberte možnost „Odstranit“. 5. Po výzvě potvrďte odstranění. Aby se změny projevily, restartujte počítač.

Závěrem lze k odstranění služby v systému Windows 7 použít příkazový řádek nebo Správce úloh. Pokud narazíte na problémy, můžete k vynucenému odstranění nebo zakázání služby použít Editor registru nebo příkazový řádek. Při změně služeb je nutné postupovat obezřetně, protože odstranění nebo deaktivace klíčových součástí systému může vést k nestabilitě nebo funkčním problémům.

FAQ
Jak odstranit službu v prostředí PowerShell?

Pomocí těchto kroků lze odstranit službu v prostředí PowerShell:

1. Spusťte prostředí PowerShell v režimu správy. To můžete provést výběrem možnosti „Windows PowerShell (Admin)“ z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na tlačítko Start systému Windows.

2. Chcete-li zobrazit seznam všech služeb v systému, zadejte níže uvedený příkaz: Příkaz Get-Service prostředí PowerShell je

“‘ 3. Ze zobrazeného seznamu služeb vyberte službu, kterou chcete odstranit.

4. Pomocí dalšího příkazu službu odeberte: Příkaz prostředí PowerShell: sc.exe delete “’ServiceName“

„`

Místo „ServiceName>“ je třeba uvést skutečný název služby, kterou chcete odstranit. Příkaz by například zněl: Pokud byste chtěli odstranit službu s názvem „MyService“, použili byste příkaz

“’PowerShell

sc.exe delete MyService

“‘.

5. Příkaz provedete stisknutím klávesy Enter.

PowerShell se pokusí službu odstranit. Pokud se to podaří, zobrazí se oznámení potvrzující, že služba byla odstraněna.

Upozorňujeme, že k odstranění služby jsou nutná práva správce.

Jak otevřít služby v příkazovém řádku cmd?

Pomocí těchto kroků lze spustit okno služeb v příkazovém řádku (cmd): 1. Dialogové okno Spustit spustíte stisknutím klávesy Windows plus R na klávesnici.

2. Chcete-li spustit Příkazový řádek, zadejte „cmd“ a klepněte na tlačítko Enter.

Po otevření Příkazového řádku lze ke správě služeb použít příkaz „sc“. Následuje několik užitečných příkazů: – Chcete-li zobrazit seznam všech služeb: Po zadání příkazu „sc query“ stiskněte klávesu Enter. Zobrazí se seznam všech služeb v systému.

– Chcete-li spustit službu, stiskněte klávesu Enter po zadání příkazu „sc start [název služby]“. Místo „[název služby]“ je třeba zadat skutečný název služby, kterou chcete spustit.

– Chcete-li službu ukončit, použijte příkaz „sc stop [název služby]“. Přesný název služby, kterou chcete ukončit, by měl být nahrazen „[název služby]“.

– Chcete-li službu odstranit, zadejte „sc delete [název služby]“ a stiskněte klávesu Enter. Skutečný název služby, kterou chcete odstranit, by měl být nahrazen „[název služby]“.

Uvědomte si, že deaktivace služby může být nebezpečná, proto ji provádějte pouze v případě, že jste si jisti, že ji již nepotřebujete. V některých případech je navíc nutné spustit Příkazový řádek jako správce.