Kolik kanálů zesilovače potřebuji?

Jak zapojit 4 kanálový zesilovač?
V případě, že se rozhodnete instalovat více zesilovačů nebo zesilovač 4-kanálový, zvolte autorádio s minimálně 2 páry RCA výstupů na externí zesilovač. Externí zesilovač nebo aktivní subwoofer se zapojují defacto stejně.
Další informace najdete na www.ahifi.cz

Jednou z nejčastěji kladených otázek při výběru nejlepšího zesilovače pro vaši audio sestavu je „Kolik kanálů zesilovače potřebuji?“. Množství a druh reproduktorů a subwooferů, které hodláte používat, silně ovlivní počet potřebných kanálů. Abychom vám pomohli při rozumném výběru, prozkoumáme v tomto příspěvku několik okolností a poskytneme relevantní informace.

1. Kolik kanálů potřebuje zesilovač se čtyřmi reproduktory a jedním subwooferem?

Pokud váš audiosystém obsahuje čtyři reproduktory a jeden subwoofer, je obvykle zapotřebí pětikanálový zesilovač. Při tomto nastavení může mít každý reproduktor vlastní kanál, což vede k nejlepšímu řízení a distribuci výkonu. Subwoofer může být připojen k vyhrazenému kanálu subwooferu, zatímco čtyři reproduktory mohou být připojeny k levému přednímu, pravému přednímu, levému zadnímu a pravému zadnímu kanálu. Výkon a přizpůsobivost potřebnou k vytvoření vyváženého zvuku všech reproduktorů a zlepšení nízkofrekvenčního výkonu subwooferu zajišťuje pětikanálový zesilovač.

2. Bude šest reproduktorů vyžadovat šestikanálový zesilovač?

Ano, doporučujeme použít šestikanálový zesilovač, pokud vaše sestava obsahuje šest reproduktorů. Každý reproduktor může být připojen k samostatnému kanálu, což umožňuje nezávislé ovládání výkonu a hlasitosti. Se šestikanálovým zesilovačem dosáhnete vyváženého zvuku a zajistíte, že každý reproduktor bude mít dostatek výkonu pro svůj nejlepší provoz. Tato konfigurace je velmi užitečná, pokud chcete vytvořit prostorový zvuk nebo ve větších místnostech.

3. Je pro 4 subwoofery nutný 4kanálový zesilovač?

Počet kanálů potřebných pro subwoofery závisí na vaší konkrétní konfiguraci a preferencích. Obecně lze zapojit mnoho subwooferů paralelně nebo sériově s jednokanálovým zesilovačem, který je bude napájet. Pokud však chcete mít nad každým subwooferem samostatné ovládání, doporučujeme použít vícekanálový zesilovač. Čtyřkanálový zesilovač by byl vhodný například v případě, že máte čtyři subwoofery a chcete u každého z nich upravovat hlasitost nebo aplikovat různá nastavení ekvalizéru. To umožňuje zvýšit výkon každého subwooferu a vytvořit více pohlcující zvuk. Může dvoukanálový zesilovač napájet čtyři reproduktory?

Nedoporučuje se používat dvoukanálový zesilovač k napájení čtyř reproduktorů, i když je to technicky možné. Dvoukanálový zesilovač je vyroben pro pohon dvou reproduktorů, často stereofonního páru. Čtyři reproduktory připojené k dvoukanálovému zesilovači si mezi sebou rozdělí výkon, což sníží výkon a možná i poškodí zesilovač. Chcete-li zajistit optimální výkon a dlouhou životnost reproduktorů i zesilovače, je nejlepší použít správný počet kanálů, který odpovídá počtu reproduktorů ve vaší konfiguraci.

Závěrem lze říci, že počet a druh reproduktorů a subwooferů ve vašem audiosystému určuje počet kanálů, které potřebujete v zesilovači. Pro konfiguraci se čtyřmi reproduktory a jedním subwooferem je vhodný pětikanálový zesilovač, zatímco pro šest reproduktorů se doporučuje šestikanálový zesilovač. Požadovaná míra ovládání určí, zda pro subwoofery zvolíte jednokanálový nebo vícekanálový zesilovač. Aby byl zajištěn maximální výkon a nedošlo k poškození, je nutné přizpůsobit počet reproduktorů správnému počtu kanálů zesilovače.

FAQ
Můžete na čtyřkanálovém zesilovači přemostit pouze 2 kanály?

U 4kanálového zesilovače je možné přemostit pouze 2 kanály, ano. Výkon můžete zvýšit tím, že spojíte výkon dvou kanálů do jednoho kanálu jejich přemostěním. Protože se však možnosti přemostění mohou lišit, je nezbytné prostudovat specifikace a doporučení nabízená výrobcem konkrétního modelu zesilovače.

Lze na dvoukanálovém zesilovači provozovat 4 reproduktory?

Dvoukanálový zesilovač může napájet 4 reproduktory, ale nemusí to být nejlepší konfigurace. Dvoukanálový zesilovač je vyroben pro pohon dvou reproduktorů, často levého a pravého kanálu. Čtyři reproduktory připojené k dvoukanálovému zesilovači musí být zapojeny paralelně nebo sériově, aby splňovaly požadavky zesilovače na impedanci zátěže.

Aby bylo možné zapojit reproduktory paralelně, musí být propojeny kladné i záporné svorky všech reproduktorů. Tím se sníží celková vstupní impedance zesilovače, což mu umožní napájet všechny čtyři reproduktory. Znamená to však také, že každý reproduktor bude mít menší výkon, než kdyby byl každý z nich připojen k jinému kanálu.

Při sériovém zapojení reproduktorů je kladný pól jednoho reproduktoru připojen k zápornému pólu dalšího a tak dále. Tím se zvyšuje celková impedance zátěže zesilovače, což může vést ke snížení výstupního výkonu. Sériové zapojení může mít také vliv na vyvážení reproduktorů a kvalitu zvuku.

Nakonec, i když je technicky možné napájet 4 reproduktory dvoukanálovým zesilovačem, pro ideálnější a vyváženější zvukový výkon se obvykle doporučuje použít specializovaný vícekanálový zesilovač.

Mohu k dvoukanálovému zesilovači připojit 5 reproduktorů?

Ne, 2kanálový zesilovač nelze přímo připojit k 5 reproduktorům. Levý a pravý reproduktor jsou obvykle napájeny dvoukanálovým zesilovačem. Přidání dalších reproduktorů by mohlo způsobit přetížení zesilovače a jeho poruchu. Pro připojení 5 reproduktorů je nutný zesilovač s alespoň 5 kanály, protože každý reproduktor potřebuje vyhrazený kanál.