Jak odinstalovat systém Windows 11. Downgrade a návrat k Windows 10

Nejnovější operační systém od společnosti Microsoft, Windows 11, přichází s novým uživatelským rozhraním a řadou zajímavých funkcí. Pokud jste však přešli na systém Windows 11 a zjistili jste, že je s vaším systémem nekompatibilní, nebo se vám prostě líbí pohodlí systému Windows 10, možná se ptáte, jak odstranit systém Windows 11 a vrátit se k systému Windows 10. V tomto příspěvku se dozvíte, jak odinstalovat systém Windows 11, jak provést downgrade na systém Windows 10, aniž byste jej museli znovu instalovat, jak dlouho můžete zůstat na systému Windows 10 a krátké srovnání systému Windows 11 a Windows 10. Lze systém Windows 11 odinstalovat?

Systém Windows 11 je možné odebrat a poté se vrátit k systému Windows 10. Je důležité mít na paměti, že tento postup vymaže všechna nastavení, soubory a programy, které byly přidány nebo změněny po upgradu na systém Windows 11. Proto před zahájením postupu odstranění doporučujeme zálohovat důležité soubory.

Jak lze systém Windows 11 downgradovat na verzi 10, aniž by bylo nutné jej přeinstalovat?

Bez nutnosti přeinstalace můžete systém Windows 11 downgradovat na Windows 10 následujícím postupem:

1. V nabídce Start klikněte na ikonu Nastavení (ve tvaru ozubeného kola). 2. V nabídce Nastavení vyberte možnost Systém. 3. V nabídce Systém vyberte kartu Obnovení. 4. Na stránce Obnovení máte možnost vrátit se do systému Windows 10. Stačí na ni kliknout.

5. Chcete-li dokončit postup downgradu, dodržujte pokyny na obrazovce.

Upozorňujeme, že po upgradu na systém Windows 11 je tato možnost přístupná pouze po krátkou dobu. Během prvních 10 dnů po upgradu umožňuje společnost Microsoft spotřebitelům downgrade na systém Windows 10. Po uplynutí této doby nemusí být možnost návratu k systému Windows 10 dostupná.

Mohu se po uplynutí deseti dnů vrátit ze systému Windows 11 zpět na systém Windows 10?

Po uplynutí desetidenní lhůty pro návrat je návrat z Windows 11 na Windows 10 obtížnější. Za těchto okolností by bylo nutné provést čistou instalaci systému Windows 10, aby bylo možné provést downgrade na systém Windows 10. Před zahájením tohoto procesu je nezbytné vytvořit zálohu všech souborů a nastavení, protože zahrnuje formátování pevného disku a novou instalaci systému Windows 10 od začátku.

Je systém Windows 11 lepší než systém Windows 10?

Při porovnání systému Windows 11 s jeho předchůdcem, systémem Windows 10, je k dispozici řada vylepšení a nových funkcí. Přidává přepracovanou nabídku Start, hlavní panel, který je uprostřed, lepší virtuální plochy, více herních funkcí a lepší podporu dotykového vstupu a vstupu perem. Relativní výhody Windows 11 a Windows 10 však závisí na osobních preferencích a potřebách.

Zavedený a spolehlivý operační systém Windows 10 využívá mnoho lidí po celém světě. Mnoho zákazníků mu důvěřuje díky jeho skvělé spolupráci s různým hardwarem a softwarem. Systém Windows 11 naproti tomu přináší modernější a estetičtější uživatelské rozhraní a navíc řadu nových funkcí, které by mohly zlepšit uživatelský komfort a produktivitu.

Volba, zda přejít na systém Windows 11, nebo zůstat u systému Windows 10, nakonec závisí na vašich osobních požadavcích a preferencích. Před přechodem na nový operační systém se vždy doporučuje provést rozsáhlý průzkum a vzít v úvahu kompatibilitu vašeho hardwaru a softwaru.

Závěrem dodejme, že pokud se rozhodnete odebrat systém Windows 11 a vrátit se k systému Windows 10, máte na to prvních 10 dní po aktualizaci. Po uplynutí této doby bude downgrade obtížnější a možná bude nutné provést novou instalaci systému Windows 10. Než se rozhodnete aktualizovat nebo zůstat u systému Windows 10, promyslete si doplňky a vylepšení, které systém Windows 11 přináší, a zjistěte, zda vyhovují vašim potřebám a vkusu.

FAQ
Proč je systém Windows 11 tak pomalý?

Příčin, proč se systém Windows 11 na některých zařízeních jeví jako pomalý, může být celá řada. Zde je několik možných důvodů: Specifikace hardwaru: Specifikace systému Windows 11 jsou přísnější než specifikace jeho předchůdce, systému Windows 10. Pokud vaše zařízení tyto požadavky nesplňuje, může to mít vliv na výkon. Potíže s kompatibilitou ovladačů: Problémy s výkonem systému Windows 11 mohou být způsobeny zastaralými nebo nekompatibilními ovladači zařízení. Ujistěte se, že operační systém a všechny ovladače jsou kompatibilní. 3. Činnosti na pozadí: Občas se může stát, že určité činnosti na pozadí nebo aplikace pracující na pozadí spotřebovávají nadměrné množství systémových prostředků a zpomalují systém Windows 11. Chcete-li najít procesy náročné na prostředky a ukončit ty nadbytečné, navštivte Správce úloh. 4. Nedostatečné systémové prostředky: V porovnání se systémem Windows 10 může systém Windows 11 potřebovat více systémových prostředků, například paměti RAM nebo úložiště. Pokud má vaše zařízení méně prostředků, může být výkon pomalejší. Vzhledem k tomu, že systém Windows 11 je relativně nový operační systém, může mít stále určité chyby nebo problémy s výkonem, které je třeba opravit prostřednictvím aktualizací.

5. Potíže s předčasným vydáním. Údržba počítače pomocí nejnovějších aktualizací systému Windows může pomoci tyto problémy odstranit.

Pokud vám systém Windows 11 způsobuje vážné problémy s výkonem, zvažte přechod na systém Windows 10 podle pokynů v článku „Jak odinstalovat systém Windows 11“. Snížení a návrat k systému Windows 10.

Lze provést downgrade z předinstalovaného systému Windows 11 na systém 10?

Ne, pokud byl do vašeho počítače předinstalován systém Windows 11, nemůžete provést downgrade na systém Windows 10. Pro downgrade na starší verzi systému Windows je často nutná nová instalace požadovaného operačního systému. Pokud byl systém Windows 11 v počítači předinstalován, doporučujeme kontaktovat výrobce zařízení nebo si prostudovat jeho materiály podpory, abyste zjistili, zda existují nějaké speciální kroky nebo možnosti pro downgrade.