Kolik je kořenových serverů?

Systém doménových jmen (DNS), který je nezbytnou součástí internetu, umožňuje uživatelům přístup k webovým stránkám a dalším online zdrojům pomocí snadno zapamatovatelných doménových jmen. Středobodem architektury DNS jsou kořenové servery, které jsou nezbytné pro překládání doménových jmen a směrování provozu v celém internetu. Tato esej se bude zabývat světem kořenových serverů a poskytne odpovědi na některé často kladené otázky týkající se jejich dostupnosti, funkčnosti a významu.

Kterých 13 kořenových serverů existuje? Hierarchický systém DNS je postaven na kořenových serverech DNS. Tyto servery mají na starosti uchovávání oficiálních údajů o doménách nejvyšší úrovně (TLD), jako jsou.com,.org a.net, a také o TLD s kódem země, jako jsou.uk,.de a.jp. Kořenové servery pomáhají s překladem názvů, když uživatel zadá název domény do svého webového prohlížeče, a to tak, že odešlou požadavek na příslušné jmenné servery.

Ve skutečnosti je na celém světě 13 určených kořenových serverů, někdy označovaných jako „kořenové nápovědy“. Tyto servery provozuje několik společností a jsou označeny písmeny A až M. Pro zajištění redundance a zvýšení stability a odolnosti systému DNS jsou jednotlivé kořenové servery geograficky rozptýleny.

Existuje 13 kořenových serverů na celém světě?

Odpověď zní, že existuje 13 kořenových serverů rozmístěných po celém světě. Je důležité si uvědomit, že tyto servery jsou koncepční entity, které jsou identifikovány pomocí IP adres, nikoliv skutečných zařízení. Infrastruktura je extrémně rozptýlená, protože mnoho fyzických serverů provozovaných různými společnostmi má stejnou adresu kořenového serveru.

8.8.8.8: Jedná se o kořenový jmenný server? Aby bylo jasno, 8.8.8.8 není kořenový jmenný server. Jedná se o IP adresu spojenou se službou otevřeného DNS resolveru poskytovanou společností Google. Veřejné DNS resolvery, jako je 8.8.8.8 společnosti Google, mohou pomáhat s překladem doménových jmen, ale nefungují jako kořenové servery. Aby koncovým uživatelům poskytly základní informace, dotazují se místo toho kořenových serverů a dalších autoritativních serverů DNS.

Kdo spravuje systém DNS? Infrastrukturu DNS spravuje a udržuje tým zahrnující řadu subjektů. Koordinaci celého systému DNS včetně kořenových serverů řídí organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Provoz a každodenní údržbu kořenových serverů však mají na starosti různé organizace a instituce po celém světě. Tyto společnosti hostují instance kořenových serverů a dohlížejí na ně, čímž podporují celkovou infrastrukturu DNS.

Závěrem lze říci, že infrastrukturu DNS podporuje 13 kořenových serverů, které jsou rozptýleny po celém světě. Tyto servery mají na starosti zpracování dotazů DNS a překlad doménových jmen. Ačkoli jsou kořenové servery důležité, jedná se spíše o logické entity, které jsou identifikovány pomocí IP adres než skutečných zařízení. Server 8.8.8.8 společnosti Google je veřejná služba DNS resolveru, nikoli kořenový server. Koordinaci řídí organizace ICANN a kořenové servery provozuje řada organizací, takže systém DNS je udržován ve vzájemné spolupráci.

FAQ
Kdo platí za servery DNS?

K pokrytí nákladů spojených s provozem a údržbou serverů DNS, včetně kořenových serverů, se nejčastěji používají různé zdroje financování.

Koordinaci a správu infrastruktury DNS má většinou na starosti organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). K placení ICANN se používá řada zdrojů, včetně poplatků za registraci doménových jmen a darů od registrů domén a registrátorů.

Kromě toho hostováním a údržbou kořenových serverů některé podniky a skupiny bezplatně napomáhají jejich provozu. Příkladem těchto subjektů jsou univerzity, výzkumné instituce, vládní organizace a poskytovatelé internetových služeb.

Je důležité si uvědomit, že zatímco některé servery DNS mohou být soukromě spravovány a podporovány organizacemi, které je udržují, jiné mohou být veřejně financované servery DNS.

Kdo vlastní kořenové servery DNS?

Neexistuje jeden vlastník kořenových serverů DNS. Místo toho je společně spravuje a dohlíží na ně řada organizací, například Verisign Corporation, Internet Assigned Numbers Authority (IANA) a Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Tyto skupiny spolupracují na udržování bezpečnosti a stability kořenové zóny internetu.

Jak jsou pojmenovány kořenové servery?

Pro pojmenování kořenových serverů se používají písmena A až M. Existuje celkem 13 názvů kořenových serverů, z nichž každý označuje jedinečnou společnost, která kořenový server provozuje.

Kolik existuje domén nejvyšší úrovně?

V současné době je k dispozici 1 533 domén nejvyšší úrovně (TLD).

Co je kořenová IP adresa?

IP adresy kořenových serverů systému doménových jmen (DNS) se označují jako kořenová IP adresa. Tím, že tyto kořenové servery uchovávají autoritativní informace pro kořenovou zónu DNS, hrají klíčovou roli ve fungování internetu. Třináct sad clusterů kořenových serverů, z nichž každý má svou jedinečnou IP adresu, je rozptýleno po celém světě.