Nabíječka úrovně 2. Understanding the Power Behind Electric Vehicle Charging

Elektromobily (EV) se díky své cenové výhodnosti a příznivému vlivu na životní prostředí stávají stále běžnějším způsobem dopravy. Poptávka po efektivních a rychlých možnostech nabíjení se zvyšuje s tím, jak si stále více lidí pořizuje elektromobily. Nyní potřebujeme vědět, kolik kW produkuje nabíječka úrovně 2.

Nabíječka úrovně 2 obvykle využívá napětí 240 V a je schopna produkovat výkon od 3,3 kW do 19,2 kW. Výkon určuje konkrétní model nabíječky a elektrický výkon nabíjeného automobilu. Většina domácích nabíječek úrovně 2 poskytuje výkon 7,2 kW, který je dostatečný pro noční nabíjení.

Rychlonabíječka stejnosměrného proudu, běžně označovaná jako nabíječka úrovně 3, pracuje s podstatně vyšším výkonem. V závislosti na schopnostech nabíječky a kompatibilitě vozidla mohou nabíječky úrovně 3 dosahovat výkonu od 25 kW do 350 kW. Tyto nabíječky výrazně zvyšují rychlost nabíjení tím, že k rychlému nabíjení baterie elektromobilu používají stejnosměrný proud (DC).

Pokud jde o nabíjení úrovně 2, výkon má přímý vliv na rychlost dobíjení baterie. Jako měrná jednotka pro rychlost nabíjení elektromobilů se často používají kilowatty (kW). Pro určení doby nabíjení vydělte kapacitu baterie v kilowatthodinách (kWh) výkonem (kW) nabíječky. Například úplné nabití baterie o kapacitě 40 kWh připojené k nabíječce úrovně 2 o výkonu 7,2 kW trvá zhruba 5,6 hodiny.

V domácnostech, na pracovištích a na veřejných nabíjecích stanicích se často používají nabíječky úrovně 2. Poskytují užitečnou odpověď na každodenní požadavky na nabíjení tím, že umožňují spotřebitelům snadno dobíjet svá elektrická vozidla v noci nebo když je nechají delší dobu zaparkovaná. Spotřeba energie nabíječky Level 2 se liší v závislosti na výkonu nabíječky a délce nabíjení. V závislosti na modelu může nabíječka Level 2 spotřebovat v průměru od 1,4 do 7,2 kWh za hodinu.

Nyní probereme, zda je 150 kW rychlá rychlost. Pokud jde o nabíjení elektromobilů, je 150 kW považováno za rychlé nabíjení. Často se vztahuje k nabíječkám úrovně 3, které mohou mít velký výkon. Ve srovnání s nabíjením úrovně 2 může nabíjení touto rychlostí výrazně zkrátit dobu potřebnou k dobití elektromobilu. Palubní nabíjecí systém vozidla musí být schopen zvládnout 150kW nabíjení, proto je zásadní mít na paměti, že ne všechna EV to zvládnou.

Konečně, nabíječka úrovně 2 může poskytovat výkon od 3,3 kW do 19,2 kW a běžně pracuje při napětí 240 V. Naproti tomu nabíječky úrovně 3 pracují s vyšším výkonem, často mezi 25 kW a 350 kW. Vzhledem k tomu, že výkony pravidelně používaných nabíječek se pohybují od 3,3 kW do 7,2 kW, je nabíjení úrovně 2 efektivní volbou pro každodenní požadavky na nabíjení. Výstupní výkon a doba nabíjení nabíječky úrovně 2 určují, kolik energie spotřebuje. V neposlední řadě je za rychlé považováno nabíjení s výkonem 150 kW, je však nezbytné potvrdit, že váš elektromobil je schopen tuto vysokou úroveň výkonu zvládnout.

FAQ
Kolik kW má domácí nabíječka pro elektromobily?

V závislosti na modelu a jeho schopnostech je typický dosah domácí nabíječky EV úrovně 2 mezi 3,3 kW a 22 kW.

Jaký je rozdíl mezi nabíječkami EV úrovně 2 a 3?

Potřebná infrastruktura a rychlost nabíjení nabíječek EV úrovně 2 a 3 se liší.

V obytných oblastech se často nacházejí nabíječky úrovně 2, které poskytují rychlost nabíjení 10 až 20 mil za hodinu. Pracují se střídavým napětím 240 V, tedy stejným napětím jako typická domácí zařízení, jako jsou trouby a sušičky. Nabíječky úrovně 2 potřebují vyhrazený okruh a odborně zkonstruovanou nabíjecí stanici.

Oproti tomu nabíječky úrovně 3, běžně označované jako rychlonabíječky stejnosměrného proudu, se obvykle nacházejí na veřejných místech nebo podél hlavních silnic. Nabízejí podstatně rychlejší nabíjení a často mohou dosáhnout dojezdu 60 až 80 mil za přibližně 20 minut. Nabíječky úrovně 3 obcházejí vestavěnou nabíječku vozidla a nabíjejí přímo baterii pomocí výkonného stejnosměrného zdroje. To umožňuje rychlé nabíjení, i když je k němu zapotřebí dražší a složitější infrastruktura.

Závěrem lze říci, že požadavky na infrastrukturu a rychlost nabíjení jsou hlavními rozdíly mezi nabíječkami 2. a 3. úrovně. Zatímco nabíječky úrovně 2 jsou pomalejší a často dostupné v obytných oblastech, nabíječky úrovně 3 jsou rychlejší a obvykle se nacházejí na veřejných místech pro nabíjení na cestách.

Co je nabíjecí stanice úrovně 4?

Nabíjecí stanice pro elektromobily, která nabízí možnost nabíjení vysokým výkonem, se nazývá nabíjecí stanice úrovně 4, běžně označovaná jako rychlonabíječka DC. Baterie elektromobilu z ní může přijímat značné množství elektrické energie, což umožňuje rychlé nabíjení. Nabíjecí stanice úrovně 4 využívají stejnosměrný proud (DC) k mnohem rychlejšímu nabíjení baterie vozidla než nabíjecí stanice úrovně 2, které využívají střídavý proud (AC). V závislosti na velikosti baterie a možnostech nabíjení vozidla může tento druh nabíjecí stanice nabít elektromobil až na 80 % za pouhých 30 minut a obvykle se nachází na veřejných místech, jako jsou dálnice, odpočívadla a komerční nabíjecí stanice.

Kolik kW má úroveň 2?

Výkon nabíječek úrovně 2 se obvykle pohybuje mezi 6 a 7 kW.

Existuje nabíječka pro elektromobily úrovně 4?

Ano, nabíječka EV úrovně 4 je k dispozici. Nejrychlejší způsob nabíjení elektromobilu (EV) je nabíjení úrovně 4, někdy označované jako rychlé nabíjení stejnosměrným proudem. Dokáže poskytovat silné úrovně výkonu pro rychlé nabití baterie elektromobilu. Na rozdíl od nabíječek úrovně 1 a 2 používají nabíječky úrovně 4 stejnosměrný proud (DC), nikoli střídavý proud (AC). V závislosti na vozidle a možnostech nabíječky mohou tyto nabíječky dokončit první 80 % nabití elektromobilu za pouhých 15 až 30 minut. Většina veřejných nabíjecích stanic, odpočívadel na trase a specifických prodejních míst má nabíječky 4. úrovně.