Jak spustit nástroj Kontrola systémových souborů

Jak spustit cmd soubor?
Na pracovní stanici vývojáře otevřete Průzkumníka Windows a přejděte do umístění souboru Publish-Dev. cmd . Poklikáním na soubor ho spustíte. Pokud se zobrazí dialogové okno Otevřít soubor – upozornění zabezpečení , klikněte na Spustit.
Další informace najdete na learn.microsoft.com

Integrovaný nástroj systému Windows s názvem Kontrola systémových souborů (SFC) umožňuje uživatelům vyhledávat a opravovat chybné systémové soubory. Jedná se o silný nástroj, který může pomoci při řešení řady problémů, včetně zamrzání, pádů a selhání systému. Tento příspěvek se bude zabývat jak používáním nástroje Kontrola systémových souborů, tak některými často kladenými otázkami týkajícími se tohoto nástroje.

K čemu slouží příkaz Kontrola systémových souborů? Systémové soubory systému Windows lze kontrolovat a opravovat pomocí nástroje příkazového řádku známého jako System File Checker neboli SFC. Lze jej spustit pomocí prostředí PowerShell nebo příkazového řádku. Chcete-li použít příkaz SFC, musíte otevřít zvýšené okno Příkazového řádku nebo prostředí PowerShell. To provedete tak, že kliknete pravým tlačítkem myši na tlačítko Start a vyberete „Windows PowerShell (Admin)“ nebo „Příkazový řádek (Admin)“. Použití příkazu SFC Scannow je bezpečné? Použití příkazu SFC Scannow je bezpečné. Program SFC je vytvořen tak, aby skenoval a opravoval poškozené systémové soubory, aniž by ohrozil váš počítač nebo vaše soukromá data. Společnost Microsoft jej doporučuje jako spolehlivou metodu řešení systémových problémů. Pro jistotu je obvykle dobré před použitím jakéhokoli nástroje pro opravu systému zálohovat důležité soubory.

Co dělá příkaz SFC systému Windows 11? Příkaz SFC funguje v systému Windows 11 stejně jako v dřívějších verzích systému Windows. Jeho použitím výše popsaným způsobem můžete prohledávat a opravovat systémové soubory. Příkaz SFC je užitečný nástroj pro udržení stabilního a zdravého operačního systému Windows. Jak mohu spustit příkazy SFC a CHKDSK? Ke spuštění příkazů SFC a CHKDSK lze použít následující kroky:

1. Vložte příkaz SFC do počítače. Otevřete okno prostředí PowerShell nebo Příkazový řádek se zvýšenou úrovní.

2. Zadejte příkaz „sfc /scannow“ a stiskněte klávesu Enter, čímž spustíte příkaz SFC. Tím se spustí proces skenování a opravy systémových souborů. V závislosti na velikosti systémových souborů a rychlosti počítače může skenování nějakou dobu trvat. Pokud byly nalezeny a opraveny poškozené soubory, zobrazí se po dokončení kontroly oznámení.

3. Zadejte příkaz „chkdsk /f“ a stiskněte klávesu Enter, čímž spustíte příkaz CHKDSK. Tím se naplánuje kontrola disku při dalším restartu počítače. Váš pevný disk bude prohledán příkazem CHKDSK, který bude hledat chyby a pokusí se je odstranit. Pro dokončení kontroly disku vás počítač může požádat o restartování.

A konečně, spuštění nástroje Kontrola systémových souborů (SFC) je jednoduchý postup, který může pomoci při opravě poškozených systémových souborů a při řešení mnoha problémů s operačním systémem Windows. Jedná se o bezpečný a spolehlivý nástroj, který doporučuje společnost Microsoft. K vyhledání závad na pevném disku a jejich opravě můžete použít také program CHKDSK. Častým používáním těchto integrovaných programů můžete zajistit optimální výkon a stabilitu počítače se systémem Windows.

FAQ
Opravuje SFC poškozené soubory?

Ano, nástroj Kontrola systémových souborů (SFC) systému Windows vyhledává a opravuje poškozené systémové soubory. Nástroj SFC okamžitě nahradí všechny nalezené poškozené systémové soubory příslušnými soubory z kopie uložené v mezipaměti ve složce systému Windows.

Mám nejprve spustit SFC nebo DISM?

Pořadí, v jakém spustíte nástroje SFC (System File Checker) a DISM (Deployment Image Servicing and Management), závisí na konkrétním problému, se kterým se potýkáte.

Obecně se doporučuje spustit SFC před DISM. Nástroj SFC je určen ke kontrole a opravě poškozených systémových souborů v počítačích se systémem Windows. Spuštěním SFC můžete vyhledat a vyřešit všechny problémy se systémovými soubory, které mohou způsobovat problémy.

Pokud SFC nedokáže problém vyřešit nebo uvede, že objevil poškozené soubory, ale nedokázal je opravit, můžete dále spustit DISM. Sofistikovanější program DISM může opravit obraz systému Windows, včetně nahrazení poškozených souborů dobrými soubory převzatými z instalačního zdroje systému Windows. Kromě toho DISM poskytuje funkce včetně možnosti opravit aktualizace systému Windows.

Proto se často doporučuje začít s programem SFC a na DISM se obrátit až v případě, že program SFC není schopen problém vyřešit. Před použitím některého z nich je však vhodné vytvořit bod obnovení systému nebo zálohu důležitých dat, protože SFC i DISM jsou silné programy, které mohou mít na systém zásadní vliv.

Který je první SFC nebo CHKDSK?

Při provádění pokynů se obvykle doporučuje spustit CHKDSK (Check Disk) před SFC (System File Checker). CHKDSK kontroluje souborový systém, vyhledává logické problémy na pevném disku a opravuje je. Poté, co CHKDSK dokončí svou práci, lze spustit SFC, který zkontroluje a opraví poškozené nebo chybějící systémové soubory. Před pokusem o obnovení systémových souborů pomocí SFC se můžete nejprve spuštěním CHKDSK ujistit, že jsou opraveny všechny základní problémy disku.

Mám nejprve spustit sfc nebo DISM?

Při použití nástrojů SFC (System File Checker) a DISM (Deployment Image Servicing and Management) se obvykle doporučuje nejprve spustit příkaz SFC a teprve poté použít DISM.

Nástroj systému Windows s názvem Kontrola systémových souborů (SFC) vyhledává a nahrazuje vadné nebo chybějící systémové soubory. Je to skvělé místo, kde začít, protože se zaměřuje výhradně na systémové soubory a často řeší související problémy.

Na druhé straně lze obrazy systému Windows, včetně souborů operačního systému, servisovat a opravovat pomocí nástroje příkazového řádku DISM. Je schopnější než SFC a dokáže řešit složitější problémy, například problémy s úložištěm součástí systému Windows.

Protože však DISM provádí důkladnější kontroly a opravy, vyžaduje práva správce a jeho dokončení může trvat déle. Protože SFC běží rychleji a mohl by problém vyřešit, často se doporučuje spustit nejprve jej. Spuštění DISM může být dalším krokem, pokud SFC nedokáže problém vyřešit nebo hlásí problémy s úložištěm komponent.

Závěrem lze říci, že při složitějších opravách se doporučuje nejprve provést příkaz SFC a poté v případě potřeby příkaz DISM.